REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos zlotas toliau brangsta: antradienį 10 Lenkijos zlotų kainuoja 8,5328 lito. Dar pirmadienį zloto kursas lito atžvilgiu buvo 8,4888. Ekspertai sako, kad iš brangstančios kaimyninės šalies valiutos galėtų pasipelnyt ir Lietuvos gamintojai.

REKLAMA
REKLAMA

DNB banko analitikas Mindaugas Jurgelis sakė, kad Lenkijos zlotas toliau brangti neturėtų. Esą, kol neišspręstos problemos euro zonoje, zloto kursas svyruos: jis gali kristi.

REKLAMA

„Aukštas zloto kursas rodo, kad padidėjo investuotojų susidomėjimas, galbūt atsirado optimizmo dėl geresnės euro zonos raidos. Lietuviams toks kursas nėra naujas dalykas, jis skiriasi nuo ankstesnių metų, kai buvo nukritęs. Apie poveikį Lietuvos įmonėms ir gamintojams, dar anksti kalbėti“,– sakė jis.

„Danske“ banko vyresnioji analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė sakė, kad nors Lenkijos ekonomika lėtėja, jos būklė žymiai geresnė nei kaimyninių regiono ekonomikų: Čekijos ir Vengrijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Vengrija greičiausiai šiais metais išliks recesijoje, yra neapibrėžtumų ir dėl Čekijos ekonomikos raidos. Tame konktekste Lenkija atrodo gana neblogai, prognozuojama, kad augimas sieks maždaug 3 procentus. Nepasaint to, kad lyginant su praėjusiais metais, sulėtės. Kadangi valiutų kursams tai gali turėti reikšmingos įtakos, tokį investuotojų požiūrį mes ir matome“, – komentavo analitikė.

Anot V. Klyvienės, jei Lenkijos ekonomikos augimas bus lėtesnis, nei prognozuojama, zloto kurso brangimas sustos.

„Neapibrėžtumo yra, bet aš balsuočiau už variantą, kad išskirtinio tolimesnio brangimo tikėtis neturėtumėme“, – prognozavo ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot „Danske“ banko analitikės, brangstanti kaimyninės Lenkijos valiuta gali būti naudinga Lietuvos gamintojams: kaimyninėje rinkoje Lietuvos pramonininkai konkuruoja kainomis.

Zlotas pasiekė aukščiausią metų kursą. Šį mėnesį jis brango apie 2 procentus, taip atsidurdamas labiausiai kylančių „Bloomberg” stebimų valiutų trejete.

Lenkijos premjero patarėjas Dariuszas Filaras sakė, kad Vyriausybė galinti sumažinti 2013 metų ekonomikos augimo prognozes.

Lenkija yra viena iš pagrindinių Lietuvos užsienio prekybos partnerių. Bendra Lietuvos ir Lenkijos prekybos apyvarta praėjusiais metais buvo 12 mlrd. litų.

REKLAMA

Pirmąjį pusmetį Lietuva į Lenkiją ekportavo produkcijos už 1,72 mlrd. litų., tai yra apie 12 procentų mažiau nei prieš metus. Importo iš kaimyninės šalies vertė siekė 3,179,1 mlrd. litų.

Beveik trečdalį (32,74 proc.) produkcijos, išvežamos į Lenkiją sudaro naftos ir alyvos produkcija.

Lito ir zloto santykis (Lietuvos banko duomenys) (nuotr. Balsas.lt)Lito ir zloto santykis (Lietuvos banko duomenys)

Gabija SABALIASUSKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų