REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei kasdien gersite gaiviuosius gėrimus ar saldintas sultis, jau po mėnesio jūsų raumenys prisitaikys prie permainų ir energijos gamybai ims naudoti nebe riebalus, o cukrų. Toks medžiagų apykaitos pasikeitimas gali būti negrįžtamas ir gresia II tipo diabetu bei nutukimu, perspėja mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Tai, kad gaivieji gėrimai skatina nutukimą, žinoma jau seniai, tačiau mažai kas įtarė, kad tereikia vos mėnesio, kad organizmas prisitaikytų prie jų ir pakeistų medžiagų apykaitos pobūdį, praneša „Telegraph.co.uk“. Užuot deginusios riebalus ir taip gaudamos reikiamą energijos kiekį, raumenų ląstelės tam ima naudoti cukrų. Dėl to padidėja cukraus kiekis kraujyje, iškyla antro tipo cukrinio diabeto grėsmė, žmogus gali pradėti tukti, o dar blogiau, kad visi šie pavojai nesibaigia nutraukus saldintų gėrimų vartojimą. Daktaro Hanso-Peterio Kubiso, dirbančio Bangoro universitete, atliktas tyrimas atskleidė, kad žmogaus raumenų ląstelės moka atpažinti gėrime esantį cukrų ir imasi mažinti metabolizmo efektyvumą ne tik tuo metu, kai vartojami gaivieji gėrimai, bet ir ateityje.

REKLAMA

„Mūsų tyrimo rezultatai yra griežtas perspėjimas prieš reguliarų cukrumi saldintų gėrimų vartojimą. Nuolatinės cukraus dozės ne tik smarkiai keičia organizmo metabolizmą: paaiškėjo, kad mūsų raumenys geba aptikti cukrų ir mažina medžiagų apykaitos efektyvumą ne tik tuo momentu, bet ir ateityje“, – pareiškė mokslininkas.

Jo teigimu, dėl to mažėja organizmo gebėjimas deginti riebalus ir jie ima kauptis. Dar blogiau, kad organizmui būna sunkiau prisitaikyti prie didėjančio cukraus kiekio kraujyje.

REKLAMA
REKLAMA

H.-P. Kubisas pataria norintiems atsigaivinti verčiau gerti paprastą vandenį, o ne saldintus gaiviuosius gėrimus.

Mokslininkų atlikto tyrimo metu vieną mėnesį 11 savanorių, kurie buvo kiek vyresni nei 20 metų, vartojo gaiviuosius gėrimus. Prieš pat eksperimentą ir po jo buvo tiriamas jų kraujas ir raumenų audinio mėginiai, o taip pat medžiagų apykaita.

Dr. H.-P. Kubisas ir jo kolegos nustatė, kad visų savanorių raumenų ląstelės identifikavo ir sureagavo į saldžiuosius gėrimus ir pakeitė energijos gamybos būdą. Visų fiziškai aktyvių vyrų ir moterų, keturias savaites nuolat vartojusių gaiviuosius gėrimus, medžiagų apykaitos efektyvumas sumažėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aiškiai matyti, kad mūsų kūnai prisitaiko prie reguliaraus gaiviųjų gėrimų vartojimo ir pasiruošia būsimai dietai keisdami raumenų metabolizmą. Tai vyksta genetiniame lygmenyje, o dėl to didėja sveikatai pavojingų pokyčių, panašių į antro tipo diabetą ir nutukimą, grėsmė“, – sakė tyrimo vadovas.

Mokslininkai tyrė riebalų ir cukraus metabolizmui svarbių genų bei baltymų pokyčius. Jie priėjo išvadą, kad žmogaus svoris didėja ne dėl cukraus vartojimo, bet dėl jo sukeltų metabolizmo pokyčių, kurie verčia organizmą kaupti vis daugiau riebalų. Pasak H.-P. Kubiso, šis reiškinys susijęs su visų rūšių gaiviaisiais gėrimais, kuriuose yra didelė cukraus koncentracija, įskaitant ir sultis. Mokslininkas pabrėžia, kad šio tyrimo apimtis buvo maža, nes sunku rasti jaunų žmonių, kurie anksčiau nebūtų dideliais kiekiais vartoję gaiviųjų gėrimų ar norėtų, kad jiems būtų atliekama raumenų biopsija. Tačiau dabar bus ruošiamas naujas tyrimas, kuris truks ilgiau ir kuriame dalyvaus daugiau savanorių, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų