REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tauragės rajono apylinkės teisme vėl nagrinėjama baudžiamoji byla. Joje valstybės sienos neteisėtu perėjimu ir suklastoto dokumento panaudojimu kaltinami du Kongo Demokratinės Respublikos piliečiai. Jauni vyrai teismui prisiekinėja, kad tėvynėje juos norima nužudyti.

REKLAMA
REKLAMA

Kaltinamasis Ngoma Bambi Bg teigia gimęs 1984 m., o jo pusbrolis Kabala Kabala Jeancy – 1996 m. Abiejų Kongo Demokratinės Respublikos piliečių vardu teisme pasisakė vyresnysis teisiamasis.

REKLAMA

– Po to, kai mano tėvas, kuris buvo karininkas ir keliautojas, buvo nužudytas, kilo grėsmė būti nužudytam ir man. Todėl nutariau bėgti iš savo šalies. Man padėjo tėvo draugai: Konge tėvo draugas parūpino vizas ir oro bilietus į Rusiją, Maskvoje mūsų kelione į Europos Sąjungą rūpinosi kitas tėvo draugas Vadimas. Bet jis pasakė, kad neturi galimybės mūsų išlaikyti, o darbo Rusijoje nėra. Todėl jis mums patarė keliauti į Kaliningrado sritį, o iš čia – į Europos Sąjungą. Vadimas, mums besisvečiuojant pas jį, parūpino kelionei reikalingus dokumentus – laikinuosius leidimus gyventi Šveicarijos Konfederacijoje. Apie tai, kad šie dokumentai netikri, mes nieko nežinojome, – aiškino kongietis N.B.Bg.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinis kaltintojas prokuroras Gintautas Tranelis teismui perskaitė kaltinamąjį aktą. Jame rašoma, kad abu kaltinamieji šių metų gegužės 4-os dienos pavakarę su suklastotais dokumentais bandė patekti į Lietuvą, kirsdami valstybės sieną su Rusija. Panemunės pasienio punkte kongiečiai asmens dokumentų tikrinimui pateikė suklastotus dokumentus. Tokius užsieniečių veiksmus prokuroras apibūdino kaip bandymą neteisėtai pereiti valstybės sieną ir dokumento suklastojimą. Abu teisiamieji savo kaltę pripažino ir nuoširdžiai gailėjosi bei prisiekinėjo nežinoję, ką daro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baudžiamąją bylą nagrinėjęs teisėjas Egidijus Mockaitis teiravosi, ar kaltinamieji yra įgiję išsilavinimą, ar moka skaityti ir, išgirdęs teigiamą atsakymą, klausė, kodėl jauni vyrai nesuvokė, kad du leidimai, išduoti skirtingiems asmenims, negali būti paženklinti vienodais serijos numeriais, kad leidimai gyventi Šveicarijoje išduoti gerokai anksčiau nei jie atvyko į Rusiją – dar 2009 metais.

Teisme liudijęs buvęs pasienietis patvirtino, kad sieną kirtę minėtais leidimais apsirūpinę kongiečiai nė kiek nesijaudino – jautėsi besielgią teisingai. Jų elgesyje nerimo buvo galima įžvelgti tik tada, kai posto vyresnybė pažeidėjams pranešė apie sulaikymą.

REKLAMA

Abu užsieniečius ginantis advokatas Romualdas Juščius teismui siūlė atsižvelgti būtent į šias aplinkybes – kaltinamieji nežinojo, kad naudojasi suklastotais dokumentais. O įstatymo apibrėžtas nusikaltimas, advokato žodžiais, gali būti padarytas tik tyčia. Todėl abu Kongo Respublikos piliečius R.Juščius pasiūlė išteisinti – teisiamieji valstybės sieną kirto manydami, kad viską daro teisingai. Prokuroras savo ruožtu teismui pasiūlė nubausti užsieniečius labiausiai jiems prieinama bausme – 90 parų areštu. Teisėjas E.Mockaitis nusprendė, kad įskaičius kongiečių areštinėse jau išbūtą laiką (88 paras), bausmė laikytina jau atlikta. Todėl teismas vakar sprendė klausimą dėl užsieniečių perkėlimo į Pabradės užsieniečių registracijos centrą. Ten neteisėtai į mūsų šalį atklydę  Ngoma Bambi Bg ir  Kabala Kabala Jeancy praleis dar 3 mėnesius. Per šį laikotarpį vėl bus sprendžiama, ar nelegalus siųsti atgal į gimtinę, ar leisti gyventi Lietuvoje.

REKLAMA

Beveik lygiai prieš metus – 2011-ųjų rugpjūtį – Tauragės rajono apylinkės teismo teisėjas E.Mockaitis išnagrinėjo labai panašią bylą. Tąsyk su suklastotais „belgiškais“ dokumentais į Lietuvą iš Rusijos (Kaliningrado srities) atkako irgi Kongo Demokratinės Respublikos pilietis 35-erių Aime Eboma Kitenge. Kaip ir šiuo atveju, teismas per vieną dieną paskelbė nuosprendį ir priėmė nutartį administracinėje byloje dėl užsieniečio apgyvendinimo Pabradėje. Tolimesnį vyro likimą tąsyk irgi sprendė jau kiti pareigūnai.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų