REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujas įsimylėjimas. Skambučio laukimas... kalbėjimas per naktį... ir, be abejo, virpantys drugeliai pilve. Tik labai gaila, kad tiek daug draugysčių, kurios galėtų peraugti į puikius santykius, išyra paprasčiausiai dėl to, kad nebejaučiami drugeliai...

REKLAMA
REKLAMA

Drugeliai nėra nereikšmingi – iš tiesų jie turi savo biologinę prasmę. Kai ką nors įsimylime, motulė Gamta pasiunčia mums visą puokštę cheminių medžiagų, kurios padeda sukurti ryšį su mums svarbiu žmogumi, pamilti jį ir galiausiai susilaukti palikuonių. Per pirmuosius 6-18 naujai užmegztų santykių mėnesių smegenyse stipriai padidėja dopamino, testosterono, feniletilamino ir norepinefrino koncentracijos. Kai kurios iš šių medžiagų yra labai artimos narkotikams amfetaminams, todėl, kai galvojame apie savo mylimuosius, gali pradėti stipriai daužytis širdis, skruostai parausta, o kvėpavimas padažnėja. Pajėgiame nemiegoti ištisą naktį ir tampame ypač nerimastingi, kai kas nors klostosi ne taip sklandžiai, kaip norėtųsi.

REKLAMA

Laikui bėgant šių natūralių mūsų smegenų “narkotikų" sumažėja, o mes tampame vėl panašūs į save tokius, kokie buvome prieš įsimylėdami, kad galėtume vėl pradėti galvoti apie draugus, šeimą ir darbą, o ne tik apie mylimąjį. Tai nauja romantiškos draugystės stadija. Tačiau, deja, daugeliui porų atrodo, kad jeigu drugeliai išskrido, meilė taip pat išskrido kartu su jais.

Daugelis žmonių stengiasi surasti (ir išlaikyti) tokius santykius, kuriuose apsvaigimas išliktų visą laiką. Drugelių ieškotojus galima atpažinti iš to, kad jie nuolat užmezga naujus santykius, tačiau nei viena draugystė nesitęsia pakankamai ilgai, kad būtų galima pereiti į kitą stadiją ir pamatyti, ką ji gero gali duoti. Toks gyvenimo būdas nėra laimingas, nes “po-drugelinė" santykių stadija suteikia pasitikėjimą, stabilumą, pagarbą ir pasitenkinimą, kurie padeda įsipareigoti vienas kitam ir sukurti visą gyvenimą besitęsiančius santykius.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto net jei jūs ir esate susituokę ar kitokiu būdu pasižadėję savo draugui ar draugei, tai nereiškia, kad negalite vėl pajusti susijaudinimo ir aistros. Gera žinia – tai, kad anksčiau minėtus “smegenų narkotikus" galima vėl atrasti iš naujo. Bloga žinia – tam reikia pastangų.

1. Tegul jūsų santykiai tampa pačiu svarbiausiu prioritetu.

Lengva leisti “gyvenimui" pasiimti visą jūsų dėmesį ir energiją, tačiau svarbu atrasti laiko vienas kitam. Leiskite savo gyvenimo draugui ar draugei pajusti, kad jis (ji) yra jums svarbiausias gyvenime – ir kad jūs jam taip pat esate svarbiausia (ar svarbiausias).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. Prisiminkite draugystės pradžią.

Jei kada nors bandėte įkurti laužą, žinote, kad iš pradžių ugnis įsiplieskia lengvai ir greitai, nes popierius ir kitos prakuros lengvai užsidega, tačiau greitai gali ir užgesti. Laimei, prakuros užkuria ir malkas ar rąstus, ir su lėtai degančiomis, raudonai žioruojančiomis anglimis galima išbūti ne vieną valandą.

Tam, kad vėl įžiebtumėte aistrą savo santykiuose, prisiminkite, kad jūsų aistros ir susižavėjimo prakuros degė tada, kai jūs pradėjote susitikinėti. Pabandykite porą jų užmesti ant tų lėtai įsidegančių gyvenimo kartu malkų! Nuvykite į tą vietą, kur jūs pirmą kartą susitikote ar kur buvo jūsų pirmasis pasimatymas, arba padarykite tas mažas, mielas, sentimentalias staigmenas vienas kitam, kuriuos darėte pačioje jūsų santykių aušroje: parašykite žinutę ar meilės laišką, padovanokite gėlių, pakvieskite į pasimatymą miške arba į kiną...

REKLAMA

3. Išbandykite kažką nauja.

Kitas būdas atgaivinti aistrą – tai išlįsti iš savo komforto zonos ir kartu padaryti kažką nauja. Nueikite į kokius nors kursus (maisto gaminimo, šokių, fotografijos, dailės...) ar įsijunkite į kokios nors bendruomenės veiklą, galbūt patys įkurkite bendruomenę (pavyzdžiui, suburkite savo namo ar gyvenvietės kaimynus į bendruomenę). Net nėra svarbu, kuo užsiimsite – tiesiog suraskite kažką, kas jums abiems patiktų, ir darykite! Mokymasis kažko naujo kartu, ypač tada, kai reikia komandinio darbo, yra puiki patirtis bet kokiems santykiams.

REKLAMA

4. Prisilietimo stebuklas

Vienas iš paprasčiausių būdų sugrąžinti romantiką – tai prisilietimai. Kai ką nors su meile liečiame, atsipalaiduoja hormonas oksitocinas, kuris leidžia mums jaustis mylimais ir patenkintais, sustiprina ryšį su šalia esančiais žmonėmis ir priartina prie jų. Prisilietimas – tai ne tik seksualiniai santykiai, bet ir tokie “nekalti" lietimaisi, kaip susikibimas už rankų, apsikabinimas, vienas kito masažavimas, plaukų pataršymas ir panašiai.

5. Juokas – geriausias vaistas

Nepamirškite pasilinksminti. Juokas – tai dar vienas būdas “pasigaminti" endorfinų (tai gerą savijautą sukeliančios smegenyse išsiskiriančios medžiagos). Galbūt šiuo metu pasiekėte tokį savo gyvenimo tašką, kai jus prislėgė gyvenimo stresai ir nebeturite iš ko juoktis ir kada linksmintis. Tada jums dar labiau reikia kokių nors pokyčių. Pažiūrėkite komediją, nueikite į komišką spektaklį teatre ar susitikite su draugais smagiam vakarėliui – padarykite tai, kas jums abiems suteiktų linksmumo. Juokas išties gali padėti vėl įžiebti ugnį jūsų gyvenime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Vertinkite mažus dalykus.

Laikui bėgant lengva pamiršti ir nebekreipti dėmesio į tas nedideles paslaugėles, be kurių neapsieina nei viena šeima. Nepamirškite padėkoti savo partneriui ar partnerei už viską, ką jis (ji) daro jūsų šeimos ar jūsų gerovei, nesvarbu, kokie tie dalykai bebūtų maži ar atrodytų nereikšmingi.

7. Spręskite iškylančias problemas.

Nors svarbu atrasti laiko smagiems, įtampos nekeliantiems pokalbiams, taip pat būtina kalbėtis ir apie tai, kas jums kelia nerimą jūsų santykiuose. Atvirai kalbėdami apie savo jausmus ir leisdami savo gyvenimo draugui ar draugei daryti tą patį, galėsite lengviau įveikti iškylančius sunkumus.

REKLAMA

8. Ištrūkite iš rutinos.

Įlieti naujos energijos į savo santykius galite atsitraukdami iš įprastos aplinkos, ypač jei vykstate į kokią nors naują vietą. Retkarčiais susiorganizuokite įprastos dienotvarkės pokyčių, kad ir nedidelių. Pavyzdžiui, išeikite kartu pasivaikščioti – su šunimi ar be jo, aplankykite blusų turgų, išvykite į kelionę – padarykite bet ką, kas skiriasi nuo jūsų įprastai kartu leidžiamo laiko.

9. Raskite laiko seksualiniam intymumui.

Nenuvertinkite seksualumo reikšmės ssantuokai, nes intymumas yra svarbi sveikų ir laimingų santykių dalis. Tikras pasitenkinimas išgyvenamas tada, kai galite patenkinti savo poreikius ir pasirūpinti partnerio poreikiais (tiek emociniais, tiek seksualiniais).

REKLAMA

10. Raskite laiko sau.

Gali atrodyti keista, kad siūloma skirti laiko sau, norint pagerinti tarpusavio santykius, bet tai tiesa. Poros, kurios visą laiką leidžia kartu, turi didesnę tikimybę susipykti. Svarbu, kad jūs abu turėtumėte laisvę įgyvendinti savo asmeninius siekius ir susitikti su savo draugais. Jūs galėsite daugiau duoti savo gyvenimo draugui ar draugei, kai turėsite laiko sau.

Nesvarbu, kiek laiko esate kartu, jei jaučiate, kad jūsų drugeliai išskrenda, galite pabandyti juos susigrąžinti, įdėję į tai šiek tiek pastangų. Nors ir kaip norisi, kad viskas ateitų savaime, sveikiems ir laimingiems santykiams reikia, kad sąmoningai nuspręstumėte atnaujinti ir pagerinti savo ryšį su gyvenimo draugu ar drauge.

Parengė gyd. psichoterapeutė Dalia Mickevičiūtė

www.psichoterapija-jums.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų