• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atliekant įvairias finansines operacijas bankas prašo pateikti skirtingų duomenų. Ar Jums kada nors kilo klausimas, kaip banke yra tvarkomi Jūsų duomenys? Į šį ir kitus klausimus atsako Tomas Černiauskas, „Danske“ banko Informacijos saugos specialistas.

REKLAMA
REKLAMA

Kokius duomenis saugo bankai?

Saugomi yra tik tie asmens duomenys, be kurių nebūtų įmanoma identifikuoti žmogaus tapatybės ir suteikti reikiamas paslaugas. Duomenis galima sugrupuoti į kelias grupes, į kurias jie yra skirstomi pagal skirtingus klientus.

REKLAMA

Visų pirma, norėdamas atsidaryti sąskaitą banke, asmuo turi pateikti savo asmens kodą, tapatybės dokumento duomenis, gimimo datą, vardą, pavardę, el. paštą, mobilaus telefono numerį, sąskaitos numerį ir gyvenamąją vietą.

Dar daugiau duomenų turi nurodyti kredito gavėjai. Bankas prašo pateikti informaciją apie gavėjo ir jo sutuoktinio darbovietę, el. pašto adresą, išsilavinimą, šeimyninę padėtį, turimą nekilnojamąjį turtą, bendras pajamas ir išlaidas, finansinius įsipareigojimus, vaikus ir išlaikytinius.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip bankai gauna asmens duomenis?

Duomenis bankui paprastai pateikia patys klientai. Kitu atveju bankas reikiamą informaciją gali gauti iš Registrų centro, Lietuvos banko, Centrinės hipotekos, Sodros ir „Creditinfo Lietuva“.

Ar reikėtų nerimauti, jog asmens duomenis gaus tretieji asmenys?

Tikrai ne. Žmogaus duomenis iš banko įstatymų numatyta tvarka gali gauti tik teisėsaugos institucijos arba kitos institucijos, kurioms leidimą išduoti tokius duomenis jau davė pats klientas. Net ir artimiausi žmonės – sutuoktinis, tėvai ar vaikai – tokią informaciją gali gauti nebent su raštišku asmens sutikimu. Be to, banko grupei priklausančios įmonės taip pat gali pasiekti asmens duomenis. Svarbu žinoti, jog rinkodaros tikslais asmens informacija pateikiama tik jam sutikus raštiškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip bankai užtikrina duomenų saugumą?

Yra keletas duomenų apsaugos būdų. Tai duomenų šifravimas siunčiant ir saugant bet kokius asmeninius ir finansinius duomenis, „keturių akių“ principas – kai finansinę operaciją atlieka ne vienas, o keli asmenys – bei darbuotojų kontrolė. Be to, tarptautiniai saugumo standartai yra taisyklių rinkinys, kuriuo bankai vadovaujasi itin griežtai.

Vis dėlto savo duomenų saugumu privalo rūpintis ir pats žmogus. Geriausia vadovautis taisykle – pateikti savo asmens duomenis kuo rečiau ir tik tuomet, kai tai yra neišvengiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų