REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

10 proc. turtingiausių britų šiuo metu yra 500 kartų turtingesni nei 10 proc. skurdžiausių šalies gyventojų.

10 proc. turtingiausių britų šiuo metu yra 500 kartų turtingesni nei 10 proc. skurdžiausių šalies gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašo independent.co.uk, atotrūkis tarp turtingiausių ir skurdžiausių Didžiosios Britanijos gyventojų vis didėja, nes auga turtuolių kaupiamų pensijų fondų sumos. Nacionalinio statistikos departamento duomenimis, 10 proc. namų ūkių, sukaupusių didžiausias sumas pensijų fonduose, jau dabar 7 kartus viršija 50 proc. mažiausias pensijų sumas sukaupusius namų ūkius.

REKLAMA

Vieni taupo, kiti leidžia

10 proc. turtuolių per 2008–2010 metus yra sukaupę 4,5 trln. svarų sterlingų (19,62 trln. litų) turto. Esantieji kitoje skalės pusėje turi turto už 8 mlrd. svarų sterlingų (34,88 mlrd. litų). Šie skaičiai rodo, kad auksinė karta, jeigu dabar išeitų į pensiją, galėtų neribodama savęs mėgautis neregėtomis pensijų išmokomis.

Prognozuojama, kad ateityje ši atskirtis tik didės, nes mažėja kaupiančiųjų pensijai skaičius. Prieš dvejus metus pensijai taupė tik trečdalis britų. Šis rodiklis laikui bėgant mažėja, nes atėję sunkūs laikai žmones verčia tvirčiau kontroliuoti savo finansus.

REKLAMA
REKLAMA

Finansų patarėjas Danny Cox britų tinklapiui pasakojo, kad atskirtis tarp turtingųjų ir vargšų didėja, nes žmonės bendrai yra skirstomi į leidžiančius pinigus ir juos taupančius.

„Leidžiantys pinigus retai juos taupo dėl paprasčiausios priežasties – jie neturi, iš ko taupyti. Tai veda į tokią situaciją, kad tokių žmonių kaupimas pensijai yra labai ribotas“, – sakė D. Cox. – Savo ruožtu bankuose padėję indėlius išlošia dvigubai, jų pinigai generuoja papildomas pajamas (užauga palūkanos), mažiau išleidžiama ir vartojimui, nes atlikę pinigai padėti atgal į banką.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Statistika rodo, kad 18 proc.  privačiuose fonduose pensijai kaupiančių britų iki 2010 metų jau vidutiniškai buvo sukaupę 79,4 tūkst. svarų sterlingų (346 184 litų) turto. Tie, kurie nekaupė pensijai, turėtų pasitenkinti valstybinėmis išmokomis, kurios vidutiniškai siekia 4 954 svarų sterlingų ( 21 599 litų) per metus.

Šiaurė turtingesnė už pietus

Gyventojų turto studija, atlikta Didžiojoje Britanijoje, atskleidė ne tik kiek turto pensijų fonduose britai yra sukaupę, bet ir kiek nekilnojamojo turto (NT)  jie turi, kaip šis skaičius kinta.

REKLAMA

„Kol turtas privačiuose pensijų fonduose didėja, gyventojų valdomo NT vertė mažėja. Viena iš to priežasčių –  sustingusi NT rinka“, – teigiama studijos išvadose.

Bendras britų namų ūkių turtas 2010 metais siekė 10,3 trln. svarų sterlingų (44 908 trln. litų). 2008 metais šis skaičius buvo 9,1 trln. svarų sterlingų (39 676 trln. litų). Daroma išvada, kad vidutinis vieno namų ūkio valdomas turtas nuo 373 tūkst. svarų sterlingų (apie 1, 626 mln. litų) išaugo iki 418 tūkst. svarų sterlingų (1,822 mln. litų).

Studija taip pat parodė, kad didėja skirtumai tarp šiaurės ir pietų Didžiosios Britanijos namų ūkių. Šiaurėje gyvenančios šeimos vidutinis sukauptas turtas 2010-aisiais siekė 562 tūkst. svarų sterlingų (apie 2,45 mln. litų), pietų šeimose ši suma gerokai mažesnė – 322 tūkst. svarų sterlingų ( apie 1, 403 mln. litų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų