REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Poilsiautojai geria, mušasi ir skęsta

Liepa prasidėjo karščiais. Neapsikentę tvankiuose miestuose, poilsiautojai nutūpė visų vandens telkinių pakrantėse, o vasaros kurortas Palanga ėmė braškėti nuo šimtatūkstantinės minios. Tokiomis dienomis išsijuosę dirba tvarkos sergėtojai. Jų ir paklausėme, ar Lietuvos žmonės moka ilsėtis, dėl ko dažniausiai kyla konfliktai, kokio amžiaus poilsiautojai aršiausi ir pan.

REKLAMA
REKLAMA

Molėtų rajono policijos komisariato viršininkas Algis Masevičius:

Jau išanalizavome ilgojo savaitgalio situaciją – ji tipiška visoms karštoms vasaros poilsio dienoms, kai žmonės iš miestų miniomis užplūsta vandens telkinius. Paprastai jau penktadienį, apie vienuoliktą valandą vakaro, kyla pirmieji kivirčai. Tai vietos prie ežero nepasidalina, tai muzika per garsiai skamba, tai triukšmas per didelis, tai kažkas dingo. Per mano 20 metų darbo policijoje yra pasitaikę ir masinių muštynių, ir pasišaudymų, o pastaruoju metu didelių dramų nėra įvykę.

REKLAMA

Nors daugelis paežerių privatizuota, ir su jų savininkais aptariame saugumo klausimus, tačiau yra vietų, kurias galima būtų įvardyti „karštaisiais taškais“. Tai Baltųjų ir Juodųjų Lakajų, Siesarties, Kertojų ežerai. Jie yra miškingose, vaizdingose vietose ir visuomet sutraukia būrius poilsiautojų.

Bėda ta, kad mūsų jaunimą labai traukia „laukinis turizmas“: palapinėse ir su nesuskaičiuojamais alaus „bambaliais“. Jiems daugiau nieko nereikia. Sodybose yra kiek kitaip – ten dažniausiai renkasi  poilsiautojai, kurie tikrai nori pailsėti, atsipūsti, o ne triukšmauti. Galų gale, ir sodybos savininkas atidžiau renkasi nuomininkus, prižiūri juos.

REKLAMA
REKLAMA

O laisvose ežerų pakrantėse, manyčiau, visai ne pro šalį būtų grąžinti rinkliavą, kaip anksčiau yra buvę. Nori prie ežero poilsiauti – susimokėk. Bent jau šiek tiek pinigų liktų paežerėms tvarkyti.

Na o per ilgąjį savaitgalį pareigūnai net 8 kartus važiavo „gesinti“ įsiaudrinusių poilsiautojų. Laimė, visi incidentai baigėsi be kraujo praliejimų.

Va, tik miesto ežere vėlų vakarą nuskendo jaunas vyrukas, dar neturėjęs nė 25 metų. Jis mums buvo gerai žinomas, ne kartą sulaikytas už įvairius pažeidimus. Ir tos dienos rytą dėl konflikto šeimoje jis buvo atvežtas į areštinę. Matyt, vėliau, kaip dažnai būna, girtas sumanė atsigaivinti ežero vandenyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Simona Ludavičiūtė, Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Valdymo organizavimo skyriaus specialistė:

Alytaus apskrityje nemažai ežerų ir karštomis dienomis jų pakrantės nugultos, bet konfliktų tarp poilsiautojų kyla nedaug arba jie išsprendžiami be policijos įsikišimo. Dažniausiai nesutarimai kyla dėl triukšmo, garsios muzikos, girtavimo, nepadoraus elgesio.

Nusiskundimų Alytaus rajone sulaukiame dėl Dauguose, Didžiulio ežere, plaukiojančių vandens motociklų.

Birštone traukos centras – tvenkiniai, tačiau incidentų čia kyla itin retai (1–2 per sezoną), nors poilsiautojų sulaukiama daug.

REKLAMA

Varėnoje, Druskininkuose, Lazdijuose konfliktai reti. Jeigu kyla, tai tik tarp neblaivių poilsiautojų.

Šiais metais Prienų rajono policijos komisariatas pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl konflikto, kilusio Stakliškių seniūnijoje, privačioje poilsiavietėje prie Guostos ežero.

Pastebime, kad daugiausia konfliktų kyla tarp poilsiaujančio, dažniausiai svaigalų padauginusio,16–30 metų jaunimo.

Per pastarųjų 10 metų laikotarpį sužalojimų prie vandens telkinių yra pasitaikę, bet tragiškai pasibaigusių, mirtinų atvejų, nužudymų nebuvo. Birštono policijos pareigūnai pamena keletą incidentų, įvykusių prieš 6–7 metus, pasibaigusių kūno sužalojimais.

REKLAMA

Dažniausios konfliktų priežastys – bandymas surasti dingusius ar pavogtus daiktus, apkaltinant vagyste šalia poilsiaujančius asmenis.

Reikia pripažinti, kad pamažu situacija prie ežerų gerėja. Pastebime, kad žmonės labiau reaguoja į daromus teisės pažeidimus ir apie tai informuoja policiją. Ramesnį poilsį prie vandens lemia ir tai, kad daugėja privačių paplūdimių, kuriuose tvarką prižiūri poilsiaviečių savininkai ar samdyti prižiūrėtojai.

Siekdami užtikrinti viešąją tvarką, poilsiautojų ir jų turto saugumą, sustiprinti teisės pažeidimų prevenciją ir sumažinti vandens telkiniuose ir prie jų įvykstančių nelaimingų atsitikimų skaičių, Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai poilsio zonoms sezono metu skiria didesnį dėmesį, organizuoja viešo ir ne viešo pobūdžio patruliavimą, pasitelkdami policijos ir kitų institucijų turimas priemones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į pagalbą, kai reikia nuraminti pažeidėjus, ateina ir aplinkos apsaugos darbuotojai, miškininkai. Bendruomenės puikiai sutaria su seniūnijas aptarnaujančiais apylinkės inspektoriais ir nedelsdamos juos informuoja apie kylančius neramumus ar pavojus.

Nuo pavasario darbą ežeruose pradėjo Alytaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui priklausantis kateris su specialiais ženklais. Kateriu žymiai operatyviau galime užkardyti ir tirti administracinės teisės pažeidimus ar nusikalstamas veikas, tikrinti ežerų pakrantes, ieškoti tinklų. Be to, jau vien jo pasirodymas vandens telkiniuose drausmina chuliganus.

REKLAMA

Kateris su policijos skiriamaisiais ženklais Alytaus apskrities ežeruose praverčia tramdant ir chuliganus, ir brakonierius (Policijos nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Kateris su policijos skiriamaisiais ženklais Alytaus apskrities ežeruose praverčia tramdant ir chuliganus, ir brakonierius (Policijos nuotr.)

Palangos miesto policijos komisariato viršininkas Alvydas Katkauskas:

Priklausomai nuo Palangoje organizuojamų renginių, derinami patruliavimo maršrutai, sutelkiamos didesnės policijos pajėgos. Stengiamės numatyti, kiek žmonių galėtų suplūsti į kurortą, ir pareigūnų išeina į gatves tiek, kad būtų užtikrinta viešoji tvarka bei visuomenės saugumas.

Šviesiu paros metu taikomas vienasmenis patruliavimas: paplūdimyje – keturračiu motociklu, o Vytauto, J. Basanavičiaus gatvėse, Meilės alėjoje – riedžiais ir motoroleriais. Žodžiu, ten, kur dažniausiai vyksta incidentai, ten ir skiriama daugiausia policijos ekipažų.

REKLAMA

Didžiausia bėda, kad mūsų žmonės nemoka ilsėtis be svaigalų. Jiems jų reikia daug ir greitai. O kadangi kurorte gausybė naktinių barų, restoranų ir kavinių, tai taure vyno retas poilsiautojas apsiriboja. Todėl paskui kyla konfliktai ar ištinka nelaimės. Paprastai kiekvieną savaitgalį skaičiuojame: gėrė – paskendo, gėrė – susimušė, gėrė – avariją padarė ir t. t.

Dažniausiai nusikaltimus padaro 20–35 metų amžiaus asmenys. Ir nebūtinai vyrai – gana agresyvios būna ir išgėrusios moterys.

Kai į kurortą suvažiuoja daugybė atsipalaidavusių poilsiautojų, tai tiesiog „auksinis laikas“ kišenvagiams ir visokiems plėšikėliams. Užtat poilsiautojai turėtų saugoti savo turtą, nepalikti vertingų daiktų ar dokumentų automobilių salone, nakčiai rakinti duris, uždaryti langus, jei apsigyvena pirmajame aukšte. Galų gale – automobilius statyti tik saugomose aikštelėse, įrengti signalizaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laimė, kad per trejetą pastarųjų vasaros sezonų mūsų kurorte nebuvo užfiksuota išžaginimų ar nužudymų.

Vis dėlto beveik kiekvieną savaitgalį mūsų pareigūnai, kai tik tenka „gesinti“ konfliktus, susiduria su chuliganų pasipriešinimu – neretai „atsipalaidavę“ poilsiautojai nenori paklusti teisėtiems policijos reikalavimams.

Rimtų policijos pareigūnų užpuolimų, sužeidimų pasitaiko ne dažniau negu kituose šalies miestuose ar rajonuose. Beje, neseniai įvyko vienas iš netipiškų pasipriešinimo pareigūnams atvejų – neblaivi moteris apspardė policijos ženklais pažymėtą automobilį.

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų