REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sugyventinį mylėjo labiau už vaikus

Šaltakraujiškai savo mažamečius vaikus Ispanijos kurorto Kosta Bravos viešbutyje uždusinusi britė nuteista kalėti 30 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Vaiko teisių apsaugos specialiste kurį laiką dirbusi Liana Smit (45 m.) be vargo laimėtų blogiausios pasaulyje motinos konkursą, jeigu tik toks būtų rengiamas. Teisme ji tikino, kad 11 mėnesių sūnelį ir 6 metų dukrą plastikiniu pirkinių maišeliu uždusinusi iš baimės, jog vaikai iš jos bus atimti. Vis dėlto atrodo, jog labiausiai ji bijojo būti išskirta su savo sugyventiniu Martinu Smitu (46 m.). Lianos Smit draugių ir artimųjų teigimu, ji buvusi visiškai priklausoma nuo savo sugyventinio ir jį tiesiog dievinusi.

REKLAMA

Net kai Lianos Smit dukra iš ankstesnės santuokos pasiskundė motinai, jog patėvis ją prievartauja, Liana liepė mergaitei nekalbėti neva nesąmonių ir pagrasino jos išsižadėti, jeigu ji ir toliau, girdi, juodinsianti nekaltą žmogų. Kai dabar jau 24 metų sulaukusi ir savo šeimą sukūrusi Sara Ričardson vis dėlto išdrįso kreiptis į teisėsaugą ir papasakojo, jog M. Smitas, vienoje Anglijos televizijos laidoje dirbęs parapsichologu, ją prievartavo daugiau kaip dešimtmetį, Liana nuo dukros nusisuko, stojo sugyventinio pusėn ir viešai pareiškė, kad jos šeimą, girdi, sugriovusi... dukra.

REKLAMA
REKLAMA

Nusidangino į Ispaniją

Su pirmuoju vyru Lianai Smit santuoka nesusiklostė. 1992 metais ji kaip tik tvarkė skyrybų popierius. Sūnus Kristoferis ir dukra Sara buvo likę gyventi su motina, tačiau šioji neketino atsidėti vaikų auklėjimui – dar nė galutinai neišsiskyrusi, puolė ieškoti naujo vyro. Su tuo metu baruose su grupe grojusiu ir dainavusiu bendrapavardžiu Martinu Smitu Liana susipažino per pažinčių agentūrą.

Neilgai trukus naujoji pora ir Lianos vaikai iš pirmosios santuokos apsigyveno kartu Kambrijos mieste, viename namelyje ant ratų. 2007 metais visi persikėlė į Ličfildą, bet čia užsibuvo vos kelis mėnesius. Lianos dukra Sara kreipėsi į policiją ir pranešė, jog, kai tik motinos nebūna namuose, patėvis ją nuolat prievartauja. Sara atskleidė, kad prievarta tęsiasi jau dešimtmetį, o jos motina į tai nereaguoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai Liana sužinojo, jog dukra apkaltino jos sugyventinį pedofilija, Smitų pora kartu su neseniai gimusia dukra Rebeka spruko į Ispaniją. Savo vaikus iš pirmosios santuokos Liana paliko likimo valiai.

Taigi Liana su jos dukrą prievartavusiu pedofilu sugyventiniu ir mažamete dukrele įsikūrė Barselonoje. Netrukus Liana susilaukė sūnaus Danielio. Įsidarbinusi anglų kalbos mokytoja ir tapusi vienintele šeimos maitintoja, ji tikėjosi, jog britų teisėsaugininkai jos sugyventinio Ispanijoje neieškos, tačiau klydo.

„Tobulos“ atostogos

Išdavus tarptautinį arešto orderį, 2010 metų gegužę M. Smitas buvo sulaikytas savo bute Barselonoje. Jam buvo pareikšti kaltinimai dėl mažiausiai 11 savo podukros žaginimų ir prievartavimų.

REKLAMA

Po sugyventinio sulaikymo Liana stengėsi nepalūžti – ji toliau ėjo į darbą, pasamdė vaikams auklę ir tikėjosi, jog viskas susitvarkys. Tačiau praėjus keliolikai dienų, kaip vėliau pati teigė teisme, ji pratrūko.

Vieną popietę su vaikais nuvykusi į prekybos centrą apsipirkti, šalimais Liana pastebėjo įtartiną automobilį ir du jame sėdinčius žmones, kuriuos prieš keletą dienų jau buvo pastebėjusi gatvėje. Liana tikino maniusi, kad ji yra sekama britų socialinių darbuotojų, kurie atseit ketinantys atimti iš jos vaikus ir išgabenti juos į Didžiosios Britanijos vaikų namus, o vėliau – atiduoti įvaikinti kitoms šeimoms.

REKLAMA

Sutrikusi moteris skubiai pasišalino iš parduotuvės, o grįžtant namo gatvėje buvo sustabdyta nepažįstamos moters. Ši pasiteiravo, ar ji esanti ta moteris, kurios vyras neseniai buvo sulaikytas. Teisme paaiškėjo, jog nepažįstamoji galėjo būti ispanų žurnalistė. Šiaip ar taip, tąkart Liana, kaip pati sakė, buvusi tikra, jog ją užkalbino vaiko teisių apsaugos specialistė, kuri nori atimti jos vaikus.

Grįžusi į butą, Liana surinko vaikų daiktus, įsimetė keletą drabužių, iš bankomato išsiėmė pinigų ir su vaikais patraukė į Kosta Bravą. Čia apsistojo viešbutyje „Miramar“ ir tris dienas „tobulai atostogavo“. Ketvirtosios popietę Liana nusileido iš savo kambario ir administratorės paprašė iškviesti greitąją bei policiją...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nusižudyti nesugebėjo

Atvykusiems policininkams Liana Smit iškart prisipažino nužudžiusi savo vaikus. O praėjus vos valandai nuo policijos atvykimo, gretimame viešbučio kambaryje įtariamoji kuo ramiausiai davė parodymus. Teigė, jog, bijodama netekti vaikų, ji nusprendusi juos nužudyti ir nusižudyti pati.

„Aš abiem savo vaikams surengiau tobulas atostogas, mes visi buvome labai labai laimingi. Bet aš žinojau, kad čia yra kelio pabaiga ir kad mano vaikai bus paimti ir išvežti į Angliją. Mano dukra nenorėjo išvykti, ji bijojo būti atskirta nuo manęs“, – kalbėjo Liana. – Aš žinau, kad negalima atimti kitam gyvybės, bet jaučiausi užspeista į kampą, tad nusprendžiau, kad geriausia bus mums visiems išeiti. Ne tik mano vaikams, bet ir man“, – teigė britė. Moteris tikino pati mėginusi įvairiais būdais nusižudyti, bet jai nepavykę nei persipjauti venų, nei pasikarti telefono laidu, nei nusiskandinti vonioje.

REKLAMA

Motina vaikus prisipažino uždusinusi jiedviem sumigus – pirmiausiai plastikinį maišelį užmovė ant galvos 11 mėnesių sūnui Danieliui ir tol laikė, kol mažylis nustojo spurdėti. Tada užgulusi tuo pačiu maišeliu uždusino ir šešiametę dukrą. Teisme paklausta, ar mažametė priešinosi, teisiamoji atsakė: „Taip, ji judėjo“.

Rašė laiškus

Negyvus vaikus suguldžiusi į lovą, Liana Smit nuėjo į vonią – lyg ir kur ketino nusižudyti, tačiau kai to padaryti nepavyko, ji, kaip pati teigia, visą naktį praleidusi gulėdama prie negyvų savo vaikų, juos glostydama, myluodama ir kalbėdama su jais. Be to, parašė keletą laiškų. Viename jų atsiprašė savo nužudytų vaikų: „Aš jus labai myliu. Norėjau suteikti jums gražų gyvenimą. Aš atsiprašau“, – rašė L. Smit. Dar viename laiške ji dėl visko kaltina savo vyriausiąją dukrą, kuri įskundė patėvį ir „sugriovė šeimą“.

REKLAMA

Abu nužudyti vaikai buvo palaidoti netoli Kosta Bravos esančiose kapinaitėse. Laidotuvėse nedalyvavo nė vienas šeimos narys.

Kalėjime šalia Barselonos laukdama teismo, Liana kartu kalinčioms moterims prisipažino, kad ji gyvenanti tik dėl M. Smito, „jo laiškų, skambučių“. Tas M. Smitas, Mančesterio kalėjime laukdamas teismo dėl podukros žaginimo, savo sugyventinei rašė kasdien, o kartą per mėnesį skambindavo telefonu. „Aš kvėpuoju tik dėl tų 8 minučių, kai mudu galime pasikalbėti“, – kalinėms sakė L. Smit.

Praėjus pusmečiui nuo sulaikymo, M. Smitas buvo pripažintas kaltu dėl Lianos Smit dukters Saros žaginimo bei prievartavimo ir nuteistas kalėti 16 metų. Nukentėjusioji Sara Ričardson, atsisakiusi jai valstybės garantuojamo anonimiškumo, išdrįso viešai liudyti teisme ir papasakoti, kokius košmarus iškęsti ją vertė motinos sugyventinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po nuosprendžio praėjus keliems mėnesiams M. Smitas pasikorė savo kameroje. Kai ši žinia pasiekė Lianą, ji buvo atskirta ir uždaryta į griežto stebėjimo vienutę – baimintasi, jog taip pat gali nusižudyti.

Džiaugiasi bausme

„Aš mylėjau savo vaikus“, – paskutiniame teismo posėdyje ištarė Liana Smit. Prisiekusiųjų toks prisipažinimas nesujaudino. Jie nusprendė, jog moteris galėjo suvokti, ką daro, nors ir buvo apimta streso, be to, galėjo sirgti depresija. „Nelogiška, kad motina, bijodama, jog kas nors gali nuskriausti jos vaikus, pati juos dėl to nužudytų“, – skelbdamas nuosprendį sakė teisėjas Adolfas Garsija Moralesas. Nors prokurorai prašė ją įkalinti 38 metams, o teismas už abu nužudytus vaikus Lianai paskyrė po 15 metų – taigi nuteisė kalėti 30 metų.

REKLAMA

Beje, teisme paaiškėjo, jog abu nužudyti vaikai – Rebeka bei Danielis – buvo ne M. Smito. Nors DNR testas atskleidė, jog vaikai nebuvo Lianos sugyventinio, ji teigė, kad tai klaida. Kas yra nužudytų mažamečių biologinis tėvas, taip ir liko neatskleista.

„Labai džiaugiuosi, jog motina likusias gyvenimo dienas praleis kalėjime. Net negaliu prisiversti pažiūrėti į jos nuotraukas. Dabar ji galės kiekvieną dieną, kiekvieną valandą galvoti apie tai, ką padarė“, – išgirdusi apie motinai skirtą bausmę sakė Sara Ričardson.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų