REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiausios pasaulio akcinės bendrovės teikia išsamesnes savo veiklos ataskaitas nei praeityje, tačiau jos vis dar neatitinka esminių skaidrumo standartų, teigiama naujame „Transparency International“ privataus sektoriaus tyrime. Tyrimas „Įmonių skaidrumas: didžiausių pasaulio bendrovių vertinimas“ (angl. Transparency in Corporate Reporting: Assessing the World's Largest Companies) vertino 105 didžiausių tarptautinių akcinių bendrovių ataskaitų išsamumą antikorupcinių priemonių srityje. Bendrovės atrinktos remiantis 2010 m. „Forbes“ sudarytu didžiausių pagal rinkos vertę pasaulio bendrovių sąrašu, atmetus tas, kurios veikia tik vienoje valstybėje.

REKLAMA
REKLAMA

Iš šimto penkių tirtų įmonių Lietuvoje įvairius padalinius turi arba kitaip veikia dvidešimt dvi įmonės. Deja, tik dvi iš jų – SAP (Vokietija) ir „Statoil“ (Norvegija) – viešina bent dalį finansinės informacijos apie Lietuvoje vykdomą veiklą. SAP iš  dalies viešina informaciją apie Lietuvoje gaunamas pajamas, „Statoil“ skelbia informaciją apie Lietuvoje gaunamas pajamas, Lietuvoje sumokamą pelno mokestį ir iš dalies – informaciją apie paramą bendruomenei.

REKLAMA

Remiantis tyrimo duomenimis, Norvegijos bendrovė „Statoil“ yra skaidriausia tarptautinė bendrovė, tyrime gavusi 8,3 balo. „Statoil“ viešai skelbia daug reikšmingos informacijos apie savo antikorupcines programas, finansines ataskaitas (pavyzdžiui, informaciją apie mokesčius ir pelną) dukterines įmones skirtingose šalyse bei šiose šalyse gaunamą pelną ar sumokamus mokesčius. Į skaidriausių įmonių penketuką taip pat pateko Didžiosios Britanijos ir Australijos bendrovės „Rio Tinto“ (7,2) ir „BHP Billiton“ (7,2), Liuksemburgo „ArcelorMittal“ (6,9), Didžiosios Britanijos „BG Group“ (6,7). Po 6,7 balo taip pat surinko Didžiosios Britanijos bendrovė „HSBC Holdings“ ir Vokietijos BASF, veiklą vykdanti ir Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Sąrašo apačioje atsidūrė bendrovės „Google“ (JAV, 2, balo), „Anheuser-Busch InBev“ (Belgija, 2,9), po 2,8 balo surinkusios įmonės „Toyota Motor“ (Japonija), Lietuvoje veiklą vykdanti „Gazprom“ OAO (Rusija) ir „Amazon.com“ (JAV), 2,6 balo gavusi „Nippon Telegraph & Telephone Corporation“ (Japonija), „Berkshire Hathaway“ (JAV), gavusi 2,4 balo, po 1,9 balo surinkusios „China Construction Bank“ (Kinija) bei „Honda Motor“ (Japonija). Mažiausiai balų surinko „Bank of Communications“ (Kinija, 1,7 balo) ir „Bank of China“ (Kinija, 1,1).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendras kiekvienos bendrovės rezultatas apskaičiuotas skalėje nuo nulio iki dešimties, kurioje nulis reiškia mažiausią skaidrumą, o dešimt – didžiausią skaidrumą. Duomenys šiems rezultatams surinkti pagal klausimyną, remiantis bendrovių interneto svetainėse skelbiamais dokumentais. Klausimynas apėmė tris įmonių skaidrumo aspektus: informacijos apie bendrovėse veikiančias antikorupcines sistemas prieinamumą, struktūros skaidrumą bei finansinių ataskaitų pagal šalis, kuriose bendrovė veikia, teikimo praktiką.

Tyrimo duomenimis trys ketvirtadaliai tirtų bendrovių viešai neteikia išsamių visų savo filialų, dukterinių bendrovių ir kitų susijusių ūkio subjektų sąrašų, maždaug pusė – neteikia informacijos apie dotacijas partijoms.

REKLAMA

Iš tyrimo rezultatų akivaizdu, kad pasaulio verslo lyderiai didina savo atskaitingumą. Tikiu, kad ir Lietuvos verslas galėtų skirti daugiau dėmesio skaidrumui ir vaidinti aktyvesnį vaidmenį kovoje su korupcija mūsų šalyje. Jau dabar nemažai verslininkų teigia, kad yra pasiruošę įsitraukti į antikorupcines iniciatyvas. Labai svarbu, kad šis ryžtas virtų tikrove, sako Sergejus Muravjovas, „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas.

Remiantis šiais tyrimo duomenimis, „Transparency International“ pateikia rekomendacijų įmonėms, kaip skelbti informaciją apie savo antikorupcines sistemas bei filialų, dukterinių bendrovių ir kitų susijusių ūkio subjektų veiklą. Rekomenduojama teikti individualias finansines ataskaitas pagal kiekvieną šalį, kurioje veikia, turėti informatyvų kompanijos tinklalapį, kuris veiktų bent viena užsienio kalba.

Europos Sąjungai ir nacionalinėms šalių vyriausybėms rekomenduojama visomis priemonėmis siekti, kad jos užtikrintų ir skatintų tokios praktikos taikymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų