REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruosius keletą mėnesių butų kainos didžiuosiuose Lietuvos miestuose buvo beveik stabilios, o sandorių gausa išsiskyrė Klaipėda ir Vilnius. Ekspertai pastebi, kad didelis sostinėje vystomų nekilnojamojo turto (NT) objektų skaičius byloja apie pernelyg didelį optimizmą – visų dabar vystomų butų gali nepavykti parduoti.

REKLAMA
REKLAMA

NT bendrovės „Inreal“ duomenimis, keletą paskutinių mėnesių kiek daugiau pirkimo ir pardavimo sandorių užfiksuojama Vilniuje ir Klaipėdoje – pastarojoje šiemet kas mėnesį parduodama po 19 butų, o pernai – tik po 11. Lyderiu butų rinkoje išlieka sostinė, kur ketvirtą mėnesį iš eilės sudaromų sandorių skaičius viršija 100.

REKLAMA

Tiesa, panašu, kad suaktyvėjimas rinkoje neturėtų būti ilgalaikis.

„Pirmaisiais mėnesiais naujuose NT objektuose vystytojai parduoda gana daug butų, o po to kiekiai stabilizuojasi, – pasakojo „Inreal“ Konsultacijų ir Analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius.– Visgi dabar pasiūla gerokai viršija paklausą ir sąlygos atsirasti naujiems projektams yra vis mažiau palankios, todėl manome, kad artimiausiu metu šitie tempai gali išsikvėpti.“

REKLAMA
REKLAMA

Optimizmas neramina

Pasak A. Antanavičiaus, didesnis parduodamų objektų skaičius sietinas su tuo, kad dauguma investuotojų, šiek tiek pagerėjus ekonominiam klimatui, atnaujino dar krizės pradžioje nutrauktus objektus. Tačiau NT vystytojų optimizmas, ypatingai Vilniuje, gali būti perdėtas. „Didėjant pasiūlai vis sunkiau bus rasti pirkėjus. Manau, kad dauguma dabar vystomų projektų bus parduoti, tačiau likusius gali tekti ilgai pardavinėti“, – prognozavo A. Antanavičius.

„Ober–Haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis pasakojo, kad NT vystomų objektų skaičius sostinėje kelia nerimą, jog nepavyks parduoti visų vystomų projektų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra trys pagrindiniai miestai, kuriuose vyksta statybos: Kaune ir Klaipėdoje per metus vystomi ne daugiau nei 5 projektai, o sostinėje paskaičiavome daugiau nei 20. Lyginant su pernai metais sostinėje statoma dvigubai daugiau ir šis skaičius kelia nerimą, kad sostinės butams neatsiras paklausos“, – kalbėjo S. Vagonis.

Keliasi į priemiesčius

„Ober–Haus“ butų kainos indeksas penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje) per mėnesį smuktelėjo 0,1 proc., o per metus – 1 procentu. Pasak S. Vagonio, bendrą kainų indekso sumažėjimą lėmė antrą mėnesį iš eilės mažėjusios senos statybos butų kainos gyvenamuosiuose rajonuose Šiauliuose.

REKLAMA

Bendrovės „Inreal“ skaičiavimais, palyginus NT sandorių skaičių trijuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje – prasčiausiai kol kas atrodo Kaunas. Čia pasiūla nesikeičia jau nuo 2011 metų – butų pasiūla pirminėje rinkoje viršija 400.

„Laikinoji sostinė yra patekusi į savotišką uždarą ratą: pasiūla nedidėja, nes dėl mažo rinkos aktyvumo vystytojai nėra linkę investuoti, tuo tarpu rinka mažai aktyvi, nes joje iš esmės yra tik likučiai ir labai ribotas pasirinkimas potencialiems pirkėjams“, – rašoma „Inreal" apžvalgoje.

REKLAMA

Be to, A. Antanavičius priduria, kad laikinojoje sostinėje itin ryški tendencija yra pirkti ne butus, o namus ar kotedžus miesto periferijoje – mat mažesnių nuosavų namų kainos esą yra panašios kaip ir erdvesnių ir kokybiškesnių naujos statybos butų – 250 ar 300 tūkst. litų.

„Kaune namai dažnai perkami keli kilometrai nuo centro, kur patogus privažiavimas, aplink yra darželiai, mokyklos ir žmonės gauna visą infrastruktūrą. Tačiau pagrindinė namų pirkimo priežastis yra žema kaina“, – apibendrino A. Antanavičius.

„Ober–Haus“ birželio mėnesio buto kainų indeksas

lentelės (nuotr. Gamintojo)

Butų pardavimo skaičius 2012 m. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje:

lentelės (nuotr. Gamintojo)

lentelės (nuotr. Gamintojo)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų