REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vals­ty­bi­nės dar­bo ins­pek­ci­jos (VDI) Šiau­lių sky­riaus ins­pek­to­riai Šiau­lių ra­jo­no že­mės ūkio bend­ro­vė­je praė­ju­sią sa­vai­tę išaiš­ki­no 26, ma­no­ma, ne­le­ga­liai dir­bu­sius as­me­nis. Dar­bo ins­pek­to­riai sa­ko, kad va­sa­rą ne­le­ga­laus dar­bo mas­tai žy­miai išau­ga – vien bir­že­lio mė­ne­sį ap­skri­ty­je nu­sta­ty­ti de­vy­ni to­kie at­ve­jai.

REKLAMA
REKLAMA

Gre­sia tūks­tan­ti­nė bau­da

Iš 26 Šiau­lių ra­jo­no že­mės ūkio bend­ro­vė­je nu­sta­ty­tų ne­le­ga­lių dar­bi­nin­kų try­li­ka ne­pil­na­me­čiai – ke­tu­rio­li­kos-sep­ty­nio­li­kos me­tų. Ty­ri­mo, ku­rį pa­gal gau­tą in­for­ma­ci­ją at­li­ko VDI Šiau­lių sky­riaus pa­rei­gū­nai, me­tu nu­sta­ty­ta, kad neo­fi­cia­lūs dar­bi­nin­kai dir­bo se­zo­ni­nius trum­pa­lai­kius lau­ko dar­bus.

REKLAMA

Ši, pa­sta­rai­siais me­tais be­ne stam­biau­sia, ne­le­ga­laus dar­bo by­la per­duo­ta teis­mui. Darb­da­viui gre­sia ad­mi­nist­ra­ci­nė nuo­bau­da – nuo tri­jų iki de­šim­ties tūks­tan­čių li­tų už kiek­vie­ną ofi­cia­liai neį­dar­bin­tą žmo­gų.

VDI Šiau­lių sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­jas Sta­sys Jo­nei­kis da­ro prie­lai­dą, kad darb­da­vys ga­lė­jo ne­tei­sin­gai dar­bą trak­tuo­ti kaip tal­ką, už pa­slau­gas žmo­nėms mo­kė­da­mas at­ly­gi­ni­mus.

REKLAMA
REKLAMA

Pa­sak S. Jo­nei­kio, ty­ri­mo me­tu nu­sta­ty­ti aiš­kūs dar­bo su­tar­ties po­žy­miai: dirb­ta pa­gal nu­sta­ty­tą tvar­ką, reg­la­men­tuo­ta, ka­da dar­bas pra­si­de­da, ka­da bai­gia­si, ka­da pie­tų per­trau­ka, mo­kė­tas at­ly­gi­ni­mas.

„Pap­ras­tai sa­kant, tik ne­bu­vo įfor­min­ti dar­bo san­ty­kiai“, – sa­kė VDI Šiau­lių sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­jas.

Už tal­ką nė­ra mo­ka­ma

VDI kons­ta­tuo­ja: ne­le­ga­laus dar­bo fak­tų ša­ly­je už­fik­suo­ja­ma visus me­tus. Ypač jų išau­ga va­sa­rą, kai pa­dau­gė­ja sta­ty­bų, že­mės ūkio dar­bų. Dau­giau­sia ne­le­ga­laus dar­bo at­ve­jų už­fik­suo­ja­ma že­mės ūky­je, sta­ty­bo­se, trans­por­te, ap­dir­bi­mo pra­mo­nė­je.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vien bir­že­lio mė­ne­sį VDI Šiau­lių sky­riaus mo­bi­li ins­pek­to­rių gru­pė at­li­ko 51 ne­le­ga­laus dar­bo tik­ri­ni­mą, su­ra­šė de­vy­nis ne­le­ga­laus dar­bo pro­to­ko­lus, ku­riuo­se įvar­di­ja­mi 35 ga­li­mai ne­le­ga­liai dir­bę as­me­nys.

Vie­nais at­ve­jais darb­da­viai pik­ty­biš­kai neį­for­mi­no dar­bo san­ty­kių, o ki­tais kly­do ne­tei­sin­gai trak­tuo­da­mi tal­ką.

Tal­ką, S. Jo­nei­kio aiš­ki­ni­mu, ga­li or­ga­ni­zuo­ti fi­zi­niai as­me­nys, ga­li ir ūki­nin­kai. Bet tal­ka – neat­ly­gin­ti­nas dar­bas, už ku­rį ga­li­ma duo­ti pa­val­gy­ti ir su­teik­ti nak­vy­nę, bet ne mo­kė­ti dar­bo už­mo­kes­tį gry­nai­siais ar­ba at­si­ly­gin­ti pa­slau­go­mis. Jei kaž­ko­kia for­ma at­si­ly­gi­na­ma, va­di­na­si, įfor­min­ti dar­bo san­ty­kius yra bū­ti­na.

REKLAMA

„Štai ūki­nin­kas tu­ri trak­to­rių ir su kai­my­nu su­ta­ria, kad už kaž­ko­kį dar­bą suars lau­kus bei nu­kuls ja­vus, – vaiz­džiai aiš­ki­na VDI Šiau­lių sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­jas. – Tai jau yra ap­čiuo­pia­mas at­ly­gi­ni­mo dy­dis, nes trak­to­riui rei­ka­lin­gas ku­ras, pa­ti­ria­mos iš­lai­dos. Nors tai ne­gry­ni pi­ni­gai, bet tai – at­si­skai­ty­mo for­ma.“

Su­ka­si, kaip iš­ma­no

Dar­bo ins­pek­to­riams pa­si­tai­kė, kai dar­bo san­ty­kių neį­for­mi­nę darb­da­viai-dar­žo­vių au­gin­to­jai, pa­kvi­pus ad­mi­nist­ra­ci­nė­mis bau­do­mis, ti­ki­no lei­dę žmo­nėms dar­žo­vių pri­si­rink­ti ar uo­gų pri­si­skin­ti sau.

REKLAMA

Ori­gi­na­liais aiš­ki­ni­mais gar­sė­ja ir ne­le­ga­liai dir­bę as­me­nys, esą sto­vė­ję prie par­duo­tu­vės, ne­tu­rė­ję, ką veik­ti, kaž­kas pa­siū­lė sta­ty­ti na­mą ar nuim­ti dar­žo­ves, to­dėl jie ir su­ti­kę pa­dir­bė­ti už dy­ką.

„Kas to­kiais aiš­ki­ni­mais ga­li pa­ti­kė­ti? – šyp­so­si dar­bo ins­pek­to­rius. – Ku­ris su­tiks pa­dir­bė­ti šiaip sau, ge­riau lai­ką pra­leis dy­ki­nė­da­mas.“

Anot S. Jo­nei­kio, kol dar­be nie­kas ne­nu­tin­ka, pa­pras­tai nei darb­da­vys, nei dar­buo­to­jas vie­nas ki­tam jo­kių pre­ten­zi­jų ne­tu­ri, nes pir­ma­sis, neį­for­min­da­mas dar­bo su­tar­ties, ne­re­tai sėk­min­gai sle­pia mo­kes­čius, o ant­ra­sis, dirb­da­mas ne­le­ga­liai, ti­ki­si gau­ti įvai­rias so­cia­li­nes iš­mo­kas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Si­tua­ci­ja pa­si­kei­čia at­si­ti­kus ne­lai­mei. Šį pa­va­sa­rį Kel­mės ra­jo­ne sun­kiai su­si­ža­lo­jo nuo ak­me­nų rink­tu­vo nu­kri­tęs dar­bi­nin­kas.

S. Jo­nei­kis pri­si­mi­nė, kad iš pra­džių šis su­si­ža­lo­ju­sy­sis rei­ka­la­vo dar­bo ins­pek­to­rių ne­si­kiš­ti, aiš­ki­no ne­dir­bęs, tik ėjęs pro ša­lį. Tik pri­mi­nus, kad jis ga­li lik­ti ne­dar­bin­gas ir ne­tu­rės, kur iš­siieš­ko­ti ža­los at­ly­gi­ni­mą, ėmė kal­bė­ti.

Ak­me­nės ir Rad­vi­liš­kio ra­jo­nų sa­vi­val­dy­bės, anot Dar­bo ins­pek­ci­jos spe­cia­lis­to, dir­ba pa­gal „pi­lo­to“ pro­gra­mą ir pa­čios spren­džia so­cia­li­nių pa­šal­pų sky­ri­mo klau­si­mus. Jei pa­tvir­tin­ta, kad žmo­gus ne­le­ga­liai dir­bo, jam pa­nai­ki­na­mos pa­šal­pos. Ta­čiau tai neat­lei­džia darb­da­vio nuo at­sa­ko­my­bės.

REKLAMA

Dar­bo ins­pek­to­riai ne­re­tai fik­suo­ja ir ki­to­kią ne­le­ga­laus dar­bo for­mą – fik­ty­vaus dar­bo lai­ko ap­skai­tą. Pa­vyz­džiui, įmo­nė­je dir­ba 50 dar­buo­to­jų, ta­čiau 40 iš jų dir­ba ne­pil­ną dar­bo die­ną. Pa­žei­di­mų už­fik­suo­ja­ma miš­ko ruo­šos įmo­nė­je – vie­ni dar­bi­nin­kai miš­ke dir­ba po aš­tuo­nias va­lan­das, o ki­ti kaž­ko­dėl – po ke­tu­rias.

Pra­var­tu ži­no­ti

Bai­gian­tis se­zo­ni­niams dar­bams į VDI Šiau­lių sky­rių kar­tais krei­pia­si ne­pil­na­me­čiai su tė­vais ir tei­gia, kad jie dir­bo neo­fi­cia­liai ir jiems ne­bu­vo su­mo­kė­ta.

REKLAMA

To­kiais at­ve­jais kuo nors pa­dė­ti, anot S. Jo­nei­kio, nė­ra pa­pras­ta, nes, kol dar­bas dar dir­ba­mas, ne­sun­ku už­fik­suo­ti ne­le­ga­laus dar­bo fak­tą bei tai­ky­ti prie­mo­nes. O jei dar­bas jau baig­tas ir nė­ra do­ku­men­ti­nių įro­dy­mų bei pa­ra­šų, dar­bo fak­tą įro­dy­ti su­dė­tin­ga.

Tė­vai, pa­sak S. Jo­nei­kio, su­ti­kę, kad jų vai­kai dirb­tų, bū­ti­nai tu­rė­tų įsi­ti­kin­ti, ar dar­bo san­ty­kiai yra tei­sė­ti ir, at­si­ti­kus ne­lai­mei, bus so­cia­li­nės ga­ran­ti­jos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tė­vams pa­ta­ria­ma pa­si­do­mė­ti, ką jau­nas žmo­gus (14-os – 17-os me­tų) ga­li dirb­ti. Tai ga­lė­tų bū­ti mai­ti­ni­mas, ap­tar­na­vi­mas, lau­ko pre­ky­ba, rek­la­mi­nės ak­ci­jos, ne­su­dė­tin­gi že­mės ūkio dar­bai.

Ne­pil­na­me­čiams pri­va­lo­mas pro­fi­lak­ti­nis svei­ka­tos pa­tik­ri­ni­mas.

Vi­si iš­var­dy­ti rei­ka­la­vi­mai, anot S. Jo­nei­kio, pa­de­da iš­veng­ti ne­le­ga­laus dar­bo.

Vis dėlto pa­si­tai­ko, kai dar­bo su­tar­tis pa­si­ra­šo­ma, įdar­bin­ta­jam įduo­da­mas vie­nas eg­zemp­lio­rius ir dar­bo pa­žy­mė­ji­mas su nuo­trau­ka, bet ne­pra­ne­ša­ma „Sod­rai“. Fak­tas, kai yra ne­pra­ne­ša­ma „Sod­rai“, yra tas pa­ts ne­le­ga­lus dar­bas.

Edita Karklelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų