REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su tuo pačiu 2011-ųjų laikotarpiu, Lietuvos pasieniečiai sulaikė dukart daugiau asmenų, mėginusių neleistinoje vietoje kirsti valstybės sieną. Tokių pažeidėjų sparčiai daugėjo prie sienos su Baltarusija, o mažėjo pasienyje su Rusija.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet perpus išaugo ir Valstybės sienos apsaugos (VSAT) užfiksuotų sienos pažeidimų.

Sienos pažeidėjų skaičių sparčiai didino grupėmis įkliūnantys Gruzijos piliečiai, kurių VSAT sulaikė net tris kartus daugiau nei sienos pažeidėjų lietuvių.

REKLAMA

Per pirmąjį šių metų pusmetį pasieniečiai sulaikė 296 asmenis, neteisėtai kirtusius Lietuvos sieną. Tai dvigubai daugiau nei per tą patį laikotarpį 2011-aisiais, kai VSAT pareigūnai sulaikė 147 tokius asmenis.

Šiemet pažeidėjų kelionės dažniausiai baigdavosi prie sienos su Baltarusija. Ją neteisėtai bandė kirsti ir Lietuvos pasieniečiams įkliuvo 190 asmenų. Per šešis pirmuosius praėjusių metų mėnesius Baltarusijos pasienyje buvo sulaikyti 77 pažeidėjai.

REKLAMA
REKLAMA

Toliau mažėja prie sienos su Rusijos Kaliningrado sritimi sulaikomų pažeidėjų. Pernai per pusmetį pasieniečių budrumą čia išmėgino 50 pažeidėjų, šiemet – tik 30. Neabejojama, kad toks mažėjimas susijęs su tuo, kad šią sieną saugančių VSAT užkardų ruožuose įdiegta techninė sienos kontrolės sistema. Ja naudodamiesi pasieniečiai kiaurą parą lyg ant delno mato visą sienos liniją ir jos prieigas, o pastebėjus įtartiną judėjimą belieka pasiųsti arčiausiai esančius patrulius ir pažeidėjus ar nusikaltėlius sulaikyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VSAT ir toliau fiksuoja sieną nelegaliai bandančių kirsti Gruzijos piliečių augimo tendenciją. 2011 m. pirmą kartą per visą VSAT veiklos istoriją pasieniečiai sienos pažeidėjų gruzinų sulaikė daugiau nei Lietuvos piliečių. Tas pats pasakytina ir apie šiuos metus.

Šiemet per pusmetį pasieniečiai dėl valstybės sienos perėjimo draudžiamose vietose sulaikė 152 gruzinus ir 56 Lietuvos piliečius. Pernai per šešis pirmuosius mėnesius sienos pažeidėjų gruzinų buvo sulaikyta 33, tiesa, jų srautas gerokai išaugo antrąjį 2011 m. pusmetį.

REKLAMA

Absoliuti dauguma Gruzijos piliečių – 105 iš 152 sulaikytųjų – šiemet į Lietuvą mėgino prasibrauti iš Baltarusijos.

Per šešis šių metų mėnesius VSAT pareigūnams taip pat įkliuvo 33 afganistaniečiai, 14 vietnamiečių, 13 rusų ir 8 baltarusiai. Kitų tautybių sulaikytų sienos pažeidėjų skaičius neviršija penkių.

Padaugėjo ir VSAT pareigūnų išaiškinamų valstybės sienos pažeidimo atvejų. Jei pernai per pusmetį pasieniečiai užfiksavo 157 tokius nusikaltimus, tai šiemet per tokį pat laikotarpį sienos pažeidimų užfiksuota 44 proc. daugiau – 226.

REKLAMA

Kaip įprasta, daugiausiai jų nustatyta prie Europos Sąjungos išorės sienos su Baltarusija – 152 (pernai 99). Pasienyje su Rusija VSAT pareigūnai šiemet nustatė 36 bandymus pažeisti sieną (pernai 46).

Už neteisėtą valstybės sienos perėjimą Lietuvos baudžiamajame kodekse numatyta bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

VSAT

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų