REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Internetui vis labiau įsiskverbiant į žmonių gyvenimus mus pasiekia ne tik didžiuliai informacijos srautai, bet ir pavojai. Nors įstatymai numato, kad negalima be asmens sutikimo skelbti pašiepiančių ar kitaip orumą žeidžiančių nuotraukų ar informacijos, rašyti žeidžiančių ar rasinę, religinę, seksualinę diskriminaciją skatinančių komentarų, purvo internetinėje erdvėje netrūksta.

REKLAMA
REKLAMA

Pastaruoju metu netrūksta ir skundų policijai, o Tauragės rajono apylinkės teisme 2011-2012 metais nagrinėtos trys bylos: dėl orumo įžeidimo kreipėsi dvi merginos ir Lietuvos gėjų lyga.

REKLAMA

Už moralinę žalą – 1750 litų

Pakliuvus į piktadario akiratį ir, nelaimei, į internetą, greičiausias būdas iš ten pasišalinti – įtikinti tau norėjusį pakenkti žmogų šią informaciją ištrinti. Jei šis nesutinka arba tenka kankintis nežinant, kas tai padarė, kitas kelias – prašyti policijos išaiškinti skriaudiką ir kreiptis į teismą.

Kaip pasakojo Tadas Povilaitis, Tauragės rajono apylinkės teismo teisėjo padėjėjas, šį mėnesį baigėsi byla, kurioje viena mergina kaltino kitą į internetinį portalą įdėjus jos nuotrauką su prierašu  „Viską tau šiąnakt dovanosiu“. Teismo procesas baigėsi merginų susitaikymu, tačiau skriaudikė įsižeidusiai merginai už patirtą moralinę žalą vis tiek turėjo atseikėti 1750 litų kompensaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai į teismą kreipėsi mergina, kuri kentėjo nuo vyriškio. Šis įvairiuose internetiniuose pažinčių portaluose talpindavo skelbimus, kuriuose, nurodė pastarosios numerį, siūlydamas „karštas naktis už pinigus“, „išpildyti visus norus“. Tačiau šioje byloje kaltinamasis buvo išteisintas.

Kreipėsi gėjai

Kiek prasčiau baigėsi tauragiškiui, parodžiusiam nepakantumą seksualinėms mažumoms. Jis komentavo internetiniame portale delfi.lt patalpintą straipsnį „Trys ketvirtadaliai Lietuvos gyventojų – prieš seksualinių mažumų eitynes“. Pasipiktinusi kai kuriais komentarais, Lietuvos gėjų lyga atsiuntė Tauragės prokuratūrai raštą, kuriame pateiktas straipsnio komentatorių sąrašas. Tarp komentatorių išaiškinus esant ir tauragiškį (pagal IP adresą) pastarasis nubaustas 910 litų bauda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Informacijos panaikinimo reikalauti per teismą

Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (AVPK) šiemet pradėjo penkis ikiteisminius tyrimus internetiniams piktavaliams išaiškinti. Keturi jų – dėl internete paskelbtų nuotraukų, prie kai kurių dar buvo ir įžeidžiančių komentarų. Kaip sakė Rima Trijonienė, Tauragės AVPK Nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininko pavaduotoja, besiskundžiančiųjų šmeižtu ar orumo įžeidimu kreipiasi daugiau nei pradedama ikiteisminių tyrimų. Ar jį pradėti, policija vertina pagal situaciją.

REKLAMA

– Ikiteisminis tyrimas pradedamas siekiant išsiaiškinti tai padariusį asmenį, kai nuotraukos ar po jomis parašyti komentarai įžeidžiantys arba neatitinkantys tikrovės, šmeižiama. Vos tik asmuo išaiškinamas, tyrimas nutraukiamas, ir jūs galite kreiptis į teismą. Ko sieksite teismu – tai jau jūsų reikalas: gal atsiprašymo, o gal prisiteisite iš jus įžeidusio ar apšmeižusio asmens piniginę kompensaciją, – sakė tyrėja.

Tam, kad netektų raudonuoti dėl internete patalpintų jus žeidžiančių nuotraukų ar komentarų, kelias – teisman. Kaip „Tauragės kurjeriui“ sakė Ramūnas Matonis, Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus viršininkas, į teismą privataus kaltinimo tvarka besikreipiantis asmuo gali prašyti, kad teismas įpareigotų interneto svetainę ištrinti tokią informaciją arba padaryti ją neprieinamą.

Margarita PŪDŽIUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų