REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Privačių pensijų fondų karuselėje, dotuojamoje valstybės, jau prasisuko daugiau kaip 4 milijardų litų. Sakykime tiesiai – iš „Sodros“ biudžeto paimti dabartinių pensininkų pinigai lyg ant lėkštutės įduoti į privataus verslo rankas, kurių darbo rezultatai toli gražu neblizga. Laikas stabdyti milijardines injekcijas į privačius fondus, juolab, kad tam neprieštarauja ir Konstitucinis teismas.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš kelias dienas iš Konstitucinio Teismo išgirdome gerą žinią. Pensijų sistemos reformos įstatymo nuostatos, kuriomis sumažintas pensijų fonduose kaupiamų pensijų įmokų dydis, pripažintos neprieštaraujančiomis Konstitucijai.

Valdantiesiems laikas atrasti tvirtybės ir galų gale priimti sprendimą sumažinti „Sodros“ pervedimus į privačius fondus ne iki 2 ar 1 procento, o iki apvalaus 0. Laikas pripažinti, kad valstybės lėšas ryjanti privačių fondų veikla nėra efektyvi ir neduoda lauktų rezultatų. Ar labai suklysime sakydami, kad privačių fondų valdymui ir administravimui pinigų yra išleidžiama daugiau nei jie uždirba?

REKLAMA

Konstitucinis teismas pažymėjo, kad įstatymų leidėjas, nusprendęs iš esmės pertvarkyti senatvės pensijų sistemą (ir taip, kad senatvės pensijai ar jos daliai skirtos lėšos nebebūtų kaupiamos specialiuose pensijų fonduose), privalo siekti, kad pensijų sistemos dalyviai nepatirtų praradimų. Teismo vertinimu, jeigu praradimai, ypač kai jie esminiai, būtų neišvengiami, būtina nustatyti teisingą jų kompensavimą.

Akivaizdu, kad šie praradimai tikrai nebus didesni už dabar esamus. Svarbus šioje situacijoje ne tik finansinis, bet ir moralinis klausimas. Faktas, kad dotuojant privačius fondus yra skriaudžiami dabartiniai pensininkai. Iš jų sumokėtų mokesčių nebuvo jokių dotacijų privatininkams. Dabar gi, jų pensijoms skirti pinigai sukasi privačioje karuselėje, kurios niekaip neišeina pavadinti linksmąja.

REKLAMA
REKLAMA

Seime jau ne kartą siūliau nustoti dalinti pensininkų pinigus verslininkams ir remti šį didelį biznį. Skaičiais neparemti argumentai, kad fondų rezultatai „santykinai neblogi“, „buvo sunkūs metai“ ir kitos pasakos neįtikina. Todėl dar kartą teigiu: būtina iš esmės peržiūrėti valstybinę socialinio draudimo sistemą, tačiau visų pirma nustoti dovanoti valstybės pinigus. 4 milijardai jau išgaravo, užtenka.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Mečislovas Zasčiurinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų