REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Londono olimpines žaidynes ir toliau gaubia juodi debesys – pradėtas tarptautinis tyrimas dėl nelegalaus bilietų perpardavinėjimo, kuriame minima ir lietuviška pavardė.

REKLAMA
REKLAMA

Dalyvauti olimpinėse žaidynėse yra kiekvieno sportininko svajonė. Žiūrovai iš viso pasaulio moka milžiniškus pinigus, kad tik galėtų atvykti į stadionus ir palaikyti savo šalių sportininkus. Tačiau didžiausiuose sporto renginiuose aktyviai dalyvauja ir iš jų pasipelnyti trokšta nelegalūs bilietų platintojai.

REKLAMA

Atskleidė aferą

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) pradėjo tyrimą, kai Didžiosios Britanijos dienraščio „The Sunday Times“ žurnalistai nustatė nelegalių bilietų į šią vasarą vyksiančias Londono olimpines žaidynes tinklą. Kaltinimai pateikti 27 bilietų pardavimų agentams iš 54 valstybių. Bilietų prekiautojo iš Vidurio Rytų pasiuntiniais apsimetusiems žurnalistams buvo pasiūlyta įsigyti per tūkstantį bilietų į geriausius sporto renginius. Bilietų kainos siekė iki 6 tūkst. svarų (25,6 tūkst. litų).

REKLAMA
REKLAMA

„Jei pažeidimas bus įrodytas, organizacija imsis atitinkamų veiksmų prieš atsakingus asmenis, – teigiama oficialiame TOK pranešime. – Tautiniai olimpiniai komitetai yra savarankiškos organizacijos, tačiau jei bus įrodyta jų kaltė, TOK nedvejodama pritaikys griežčiausias sankcijas.“

Bene didžiausio dėmesio sulaukė Graikijos olimpinio komiteto prezidentas Spyras Capralas, pagrindinis 2004 metų Atėnų olimpinių žaidynių organizatorius.

Britų dienraščio teigimu, graikas pareikalavo Londono organizacinio komiteto pirmininko Sebastiano Coe atsiųsti papildomą kiekį bilietų oficialiems Graikijos atstovams, nes, anot S. Capralo, paklausa šalyje viršijo lūkesčius. Vis dėlto užsimaskavusiems žurnalistams graikas teigė, kad paklausa jo šalyje iš tiesų yra labai maža, o didžioji dalis bilietų bus parduota užsienyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį mėnesį į panašų skandalą buvo įsivėlęs ir Ukrainos tautinio olimpinio komiteto atstovas Vladimiras Geraščenka. Atstovas buvo priverstas atsistatydinti iš einamų pareigų, kai BBC žurnalistai nufilmavo jį siūlantį įsigyti bilietų į Londono olimpines žaidynes. Bilietų perpardavinėtoju iš Britanijos apsimetusiam žurnalistui jis teigė galintis parduoti iki 100 bilietų.

Kilusi nepasitenkinimo banga paskatino kitus olimpinių komitetų narius glaudžiau bendradarbiauti stebint bilietų platinimą. „Tokie asmenys nebegali priklausyti olimpiniam judėjimui“, – po atskleistos aferos nuomonę išreiškė Šveicarijos olimpinio komiteto atstovas Denisas Oswaldas, kartu vadovaujantis TOK Londono žaidynių koordinaciniam komitetui.

REKLAMA

Lietuviškas akcentas

Į Londono vasaros olimpinių žaidynių bilietų platinimo aferą įsitraukė ir atstovai iš Lietuvos. Oficiali 2012 metų olimpinių žaidynių bilietų pardavimo agentė Lietuvoje yra kelionių agentūra „Baltic Clipper“. Agentūros atstovė Asta Žirlytė, anot jai pateiktų kaltinimų, tvirtino turinti bilietų, kurie gali būti parduoti juodojoje rinkoje.

„Jeigu rizikuosiu ir mane sučiups, jūsų bilietai bus anuliuoti. Taigi turite suprasti riziką“, – britų dienraštis „The Sunday Times“ citavo A. Žirlytę.

REKLAMA

„Dėl „The Sunday Times“ paskelbtos informacijos atliekame vidinį tyrimą, taip pat bendraujame su teisininkais, kad jie įvertintų britų žiniasklaidos straipsnį ir parengtų klausimus jo autoriams“, – „Ekonomika.lt“ tvirtino „Baltic Clipper“ projektų vadovė Daiva Anciūnaitė.

Kelionių organizatoriaus „Baltic Clipper“ platintus bilietus į Londono olimpines žaidynes nusipirko Lietuvos sporto aistruoliai, teigiama šią savaitę išplatintamame bendrovės pranešime spaudai.

„Baltic Clipper“ iš įmonės LOCOG (Londono olimpinių žaidynių organizatoriaus) prekybai Lietuvos sirgaliams gavo 128 bilietus. Visi šie bilietai buvo parduoti dar gerokai anksčiau iki britų žurnalistų atlikto „tyrimo“ paskelbimo, - rašoma pranešime. - Bilietus Lietuvoje įsigijo arba yra užsakę 30 asmenų. Parduotų bilietų skaičius vienam žmogui svyruoja vidutiniškai nuo 3 iki 6 bilietų."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš viso Lietuvos rinkai skirti 1244 bilietai. 1116 bilietų buvo paskirstyti ir parduoti jau 2011 metų pradžioje sporto organizacijų atstovams, tvirtinant Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui. 128 bilietai parduoti Lietuvos sirgaliams per „Baltic Clipper“. Tuo metu, kai vyko tyrimas, Lietuvos sirgaliams skirti bilietai jau buvo parduoti arba užsakyti, tvirtina „Baltic Clipper“.

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas pranešė, kad, jo žiniomis, „Baltic Clipper“ nėra pardavusi nė vieno bilieto užsienio piliečiams. Vis dėlto kritęs šešėlis verčia suabejoti bilietų platinimo sistemos skaidrumu.

REKLAMA

TOK olimpinių žaidynių bilietus išdalija 205 valstybių tautiniams olimpiniams komitetams, o šie pasirinktai organizacijai paveda parduoti bilietus konkrečioje šalyje. TOK taisyklės draudžia tautiniams komitetams pardavinėti bilietus užsienyje, dirbtinai kelti jų kainas ar parduoti juos neoficialiems perpardavėjams.

Kritikos banga

Londono olimpinių žaidynių organizatoriai nuolat sulaukia nusiskundimų dėl netinkamos bilietų platinimo sistemos. Daugelis Britanijos gyventojų skundžiasi, kad dėl didelio srauto neveikė oficialus žaidynių tinklalapis, kuriame galima įsigyti bilietus į sporto renginius.

REKLAMA

Žaidynių organizavimas Britanijai kainuos apie 9,3 mlrd. svarų (39,7 mlrd. litų) ir britai ne kartą išreiškė nepasitenkinimą, kad neturės galimybių pamatyti savo šalyje vyksiančio didžiausio sporto renginio. Paskutinė bilietų platinimo afera prisideda prie kritikos bangos, kai reikalaujama didesnio skaidrumo skirstant varžybų bilietus. Britanijoje veikianti vieša stebėtojų grupė „London Assembly“ kaltina žaidynių organizatorius, kad neproporcingai daug bilietų buvo parduota brangesnių bilietų kategorijoje. Grupė reikalauja pateikti ataskaitą, kiek ir kokia kaina iki šiol parduota bilietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TOK pradėtas tyrimas greičiausiai nebus baigtas iki žaidynių pabaigos, tačiau komitetas gali iš pareigų pašalinti įtariamus tautinių olimpinių komitetų narius bei uždrausti jiems atvykti į ateityje rengiamas olimpines žaidynes. Be to, pasirodė pranešimų, kad skandalas paveiks ir bilietų pardavimą į 2014 metų žiemos olimpines žaidynes Sočyje, Rusijoje. Neįvardytų šaltinių teigimu, TOK svarsto kelias galimybes, o viena iš jų – sustabdyti bilietų pardavimą, kol nebus baigtas tyrimas dėl Londono olimpinių žaidynių.

Didžiausias vasaros sporto renginys prasidės liepos 27 dieną, tačiau pradėtas tyrimas neabejotinai aptemdys pakilią žaidynių nuotaiką. TOK prezidentas Jacques‘as Rogge norėtų, kad šis tyrimas būtų baigtas dar iki Londono žaidynių pradžios, tačiau dėl proceso sudėtingumo iki žaidynių atidarymo ceremonijos to padaryti gali nepavykti. Kitais metais iš posto pasitrauksiančiam J. Rogge greičiausiai taip ir nepavyks atkurti skandalais sutepto gero TOK vardo.

REKLAMA

FAKTAI: Londono olimpinių žaidynių bilietai

Londono olimpinėms žaidynėms planuojama parduoti apie 8,8 mln. bilietų

Olimpiados organizatoriai baiminasi, kad tautiniams olimpiniams komitetams skirti 1,1 mln. bilietų gali patekti į juodąją rinką

Už Londono olimpinių žaidinių bilietų pardavimą perpardavėjams gresia bauda iki 20 tūkst. svarų (85,5 tūkst. litų)

Oficialius bilietus į žaidynes galima įsigyti nuo 20,12 svaro (86 litų) iki 2012 svarų sterlingų (8,6 tūkst. litų)

Mindaugas SAMKUS

Straipsnis publikuotas savaitraštyje „Ekonomika.lt“ (nr. 24(86) birželio 25 – liepos 1 d.), rubrikoje „Tryliktas puslapis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų