• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Būsimos Visagino atominės elektrinės projekto vykdymas turės būti preciziškas, o vadovybė – „klasiška“, sako rizikos valdymo statybų ir inžinerijos sektoriaus ekspertas iš Amerikos.

REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinės audito, mokesčių ir verslo konsultacijų bendrovės KPMG ekspertas iš San Fransisko Geno Armstrongas teigia, kad geriausia, ką Lietuva kaip šalis dabar gali padaryti, – pasimokyti iš šiuo metu pasaulyje sėkmingai plėtojamų kitų atominės energetikos projektų.

REKLAMA

„Ar galite tai padaryti? Galite. Ar turite atsižvelgti į tūkstančius įvairių dalykų? Neabejotinai. Jeigu susimauna žymiai didesnės šalys, turite padaryti viską maksimaliai, ką gali padaryti žmogus, kad jums pavyktų“, – sako G. Armstrongas, kurio kompanijos žmonės konsultuoja didelės dalies AE projektų pasaulyje vykdytojus.

Jo manymu, praėję Lietuvos politikų debatai ir fikciniai bandymai statyti atominę elektrinę su prekybos tinklu jau nepaveiks investuotojų. „Turbūt gerai, kad politikai diskutuoja ir priima banguotus sprendimus – JAV politikai daro tą patį“, – mano jis.

REKLAMA
REKLAMA

KMPG Verslo konsultacijų skyriaus patarėjas Dainius Pupkevičius amerikiečių ekspertą papildo, kad dideli mūšiai prieš įgyvendinant projektą sumažina tokių aršių mūšių riziką ateityje. „Taip geriau, negu iš giedro dangaus nuleistas projektas, kai politikai nesupranta, už ką balsuoja, kaip buvo su „Leo LT“, – sako jis.

Specialisto iš JAV žodžiais, vykdant tokio masto projektą negalima praleisti nė smulkmenos. „Visi projektai yra rizikingi. Ar jūs statysite 1 400 MW atsinaujinančių išteklių elektrinių, ar 1 400 MW galios atominę elektrinę – vienaip ar kitaip turėsite begalę iššūkių. Ir taip, ir taip yra rizikos vėluoti ir viršyti biudžeto ribas“, – aiškina G. Armstrongas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atominės elektrinės reikia ne tik Lietuvai – ne mažiau ji būtina ir Latvijai, ir Estijai, mat visos šalys suvartoja daug energijos ir daug už ją moka, o diversifikuotų šaltinių turi nedaug, teigia KPMG atstovas iš Latvijos, energetikos sektoriaus vadovas Gregoris Rubinčikas. „Latvenergo“ turi daug patirties dujų ir hidroenergijos srityje, bet atominė energetika jiems yra tamsus miškas“, – atkreipė dėmesį jis.

Tad dar daug turės išmokti Lietuva ir ypač Latvija, teigia KPMG specialistai. „Skubėkite įsigyti branduolinės energijos inžinerijos laipsnį, prireiks, – sako G. Armstrongas. – Jums reikės pasaulinės klasės vadovybės tokio dydžio projektui įgyvendinti. Vadyba turės būti ne „šiaip sau“, ne marginalinė, bet klasiška ir net dar geresnė.“

Straipsnis publikuotas savaitraštyje „Ekonomika.lt“ (nr. 24(86) birželio 25 – liepos 1 d.), rubrikoje „Diskutuokime“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų