REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo laikinoji tyrimų komisija ankstyvą antradienio rytą renkasi, kad pagaliau padėtų tašką daug diskusijų sukėlusioje teisėjos Neringos Venckienės imuniteto išsaugojimo arba panaikinimo istorijoje.

REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 09:50)

Anot parlamentaro R. Kupčinsko, jie būtinai teiks alternatyvų projektą: „Balsavę prieš neliečiamybės panaikinimą apsitarsime ir nuspręsime, ar teikti atskirą rezoliuciją Seimui. Iš viso balsavo 11 žmonių, nes, kaip visiems žinoma, parlamentaras Evaldas Lementauskas pasitraukė iš komisijos praėjusį penktadienį.“

REKLAMA

Seimo narys Naglis Puteikis pridūrė, kad komisijos nariai neleido balsuoti, jog N. Venckienės neliečiamybė būtų panaikinta be teisės suimti. „Tai rodo, kad 6 iš 11 labai nori, kad teisėja būtų suimta. Rezultatas gali būti toks, kad dauguma Seimo narių pasisakys už tai, kad teisėjos neliečiamybė būtų panaikinta su suėmimo galimybe. Kada Seimas spręs, mes nežinome, čia nuo komisijos pirmininko E. Jurkevičiaus priklausys. Visi tie 6 asmenys po balsavimo skubiai pasišalino, net kulnais mojavo“, – pabrėžė N. Puteikis.

REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 09:35 val.)

Parlamentaras Rytas Kupčinskas po posėdžio pasakojo: „Tenka pripažinti, kad viskas buvo suvesta į vieną balsavimą. Be abejo, mes išreiškėme savo poziciją. Šeši balsavo už tai, kad N. Venckienė būtų patraukta baudžiamojon atsakomybėn, o penki balsavo prieš teisėjos imuniteto panaikinimą. Tačiau pagal komisijai pateiktą medžiagą turėjo būti keli balsavimai, bet viskas galiausiai suvesta į vieną (balsavimą). Man atrodo, kad tai aiškūs komisijos darbo pažeidimai. Tenka pripažinti, kad mes tikrai negavome visos reikiamos medžiagos, negalėjome apklausti svarbių pareigūnų. Į visus tuos pasiūlymus, kad galėtume objektyviai spręsti N. Venckienės neliečiamybės klausimą, susitarę komisijos nariai tiesiog nereagavo. O tai, kas buvo pateikta, – vieša vaizdo medžiaga. Nieko naujo negavome, o sprendimas priimtas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 9:18 val.) Balsuojant dėl N. Venckienės teisinės neliečiamybės, 6 Seimo komisijos nariai pasisakė už tai, kad ji būtų panaikinta, 5 – kad būtų palikta.

Balsų dauguma siūloma N. Venckienės teisinę neliečiamybę panaikinti. Galutinį sprendimą turės priimti Seimas.

(Papildyta 08:07 val.) Į Nepriklausomybės aikštę prie Seimo palaikyti N. Venckienės susirinko apie 12–14 žmonių. Jie išsirikiavę ir susikibę kaip ir per Garliavos šturmą, rankose laiko Lietuvos trispalvę bei dainuoja pritariant gitarai.

Papildysime...

Rytas protingesnis už vakarą?

Sprendimą dėl N. Venckienės neliečiamybės ketinta priimti dar praėjusio penktadienio vakarą, tačiau tada posėdį palikus parlamentarams Evaldui Lementauskui, Nagliui Puteikiui ir Rytui Kupčinskui buvo sugriautas kvorumas.

REKLAMA

Todėl likę komisijos nariai nebegalėjo priimti sprendimo ir liko it musę kandę. Posėdžio išvakarėse Laikinosios tyrimo komisijos pirmininko Evaldo Jurkevičiaus Balsas.lt pasiteiravo, ar šiandien nepasikartos praėjusio penktadienio scenarijus?

„Rytas išmintingesnis nei vakaras“, – taip situaciją trumpai apibūdino E. Jurkevičius. Pasitikslinus, ar keliems komisijos nariams palikus posėdžio salę balsavimas vėl neįvyks, E. Jurkevičius ramiu balsu pakartojo: „Juk sakiau, rytas protingesnis už vakarą.“

Sugriovė kvorumą

Balsas.lt primena, kad Seime praėjusio penktadienio popietę vėl rinkosi Laikinoji tyrimų komisija, kuri sprendė Kauno apygardos teismo teisėjos N. Venckienės neliečiamybės klausimą. Posėdis vėl vyko už uždarų durų.

REKLAMA

N. Puteikis po praėjusio posėdžio teigė, kad juos papiktino didžiosios daugumos komisijos narių atsisakymas įtraukti į sprendimo projektą informaciją, jog komisija prašė vaizdo medžiagos, iš kurios būtų aišku, kas ką mušė, ir prokuratūra atsisakė duoti.

„Norėjome, kad būtų teisingai atspindėta situacija. Bet tam buvo pasipriešinta. Rytas Kupčinkas dar pasiūlė, kad sulauktume visų komisijos narių ir balsuotume po savaitgalio, bet jie irgi atsisakė. Tada mes su Rytu pasinaudojome komisijos nario teise nedalyvauti balsavime. Ir sąmoningai sugriovėme kvorumą. Nes tikimės, kad į mūsų pastabas bus atsižvelgta. Ir prokuratūros neteisėtas medžiagos nedavimo faktas bus užfiksuotas sprendimo tekste ir tada bus galima balsuoti“, – tuomet pasakojo N. Puteikis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tuo pačiu jis pridūrė, kad komisijos sprendimas yra praktiškai aiškus: „Septyni komisijos nariai balsuos už tai, kad N. Venckienė prarastų imunitetą.“

Primename, kad išvadas priėmusi komisija, jas turės pateikti Seimui. Tik po parlamentarų balsavimo paaiškės, ar N. Venckienė praras teisėjos imunitetą ir galės būti patraukta baudžiamojon atsakomybėn.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų