REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kartais sunkiai suprantamas medicininis terminas gali slėpti svajonės išsipildymą – gražiai atrodyti plačiai šypsantis. Tačiau tik profesionalai gali mums viską paaiškinti ir visa tai įgyvendinti.

REKLAMA
REKLAMA

Kauno odontologijos klinikoje „Pro-implant“ taikoma unikali procedūra – kaulinio žiedo augmentacija, kurią pirmasis Lietuvoje pradėjo taikyti klinikos vadovas odontologas Darius Počebutas, sėkmingai baigęs podiplomines implantologijos studijas J. W. Goethe universitete Frankfurte.

REKLAMA

„Ieva“ susidomėjo šia unikalia naujove ir apie ją kalbina gydytoją D. Počebutą.

Jūsų klinika garsėja kaip vokiškos kokybės odontologijos paslaugų oazė Lietuvoje. Per kiek laiko pelnėte tokį vardą? Kaip pradėjote bendradarbiauti su Tarptautiniu implantacijos institutu „Pro-implant“, o tiksliau – su jo vadovu gydytoju Bernhardu Giesenhagenu?

Tikiu, kad niekas gyvenime nevyksta atsitiktinai... Su Tarptautiniu implantacijos institutu „Pro-implant“ pradėjome bendradarbiauti 2000-aisiais. Kai pirmą kartą sutikau instituto vadovą burnos chirurgą B. Giesenhageną, jau buvau praktikuojantis odontologas. Su mama dirbome mūsų šeimos klinikoje. Visą laiką domėjausi naujovėmis. B.  Giesenhageno idėjos ir diegiamos naujovės odontologijos srityje mane sužavėjo. Po truputį jis tapo ne tik mano bičiuliu, bet ir mokytoju. Jo požiūris į odontologiją smarkiai paveikė mano veiklą ir leido suprasti, kuriuo keliu noriu eiti. Supratau, kad geras odontologas visą gyvenimą turi tobulėti, negali užmigti ant laurų, sustoti ties tuo, kas jau pasiekta. Taip bendradarbiavimas su B. Giesenhagenu įkvėpė atidaryti naują odontologijos kliniką „Pro-implant“, nes naujiems gydymo metodams reikėjo geresnės techninės bazės ir didesnių patalpų.

REKLAMA
REKLAMA

Jūsų klinika išsiskiria jaukumu, čia nėra specifinio odontologijos klinikoms būdingo kvapo...

Juk būtent šis kvapas daugumai iš karto pakerta kojas vos įėjus į kliniką... (Nusišypso.) Pasistengėme įdiegti naujausią vėdinimo sistemą, kad jokie kvapai neerzintų pacientų. Nuolatinės kelionės ir bendravimas su užsienio kolegomis išgrynino klinikos viziją, padėjo diegiant vokiškus sterilumo standartus, taikant gydymo metodikas. Juk kolegų vokiečių patirtis, kuria jie su manimi pasidalijo, leidžia mūsų klinikoje pritaikyti naujus mokslo laimėjimus. Man buvo svarbu, kad klinika „Pro-implant“ atspindėtų odontologijos pasaulio inovacijas, kokybišką diagnostiką bei gydymą, ir, be abejo, pasitiktų jaukia aplinka. Noriu, kad pacientas atėjęs į mūsų kliniką patirtų kuo mažiau streso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dauguma į odontologą kreipiasi tik įsprausti į kampą. Vieni bijo, kiti nesupranta, kaip svarbu sveiki dantys.

Kad pacientas kreiptųsi į odontologą ne tik tuomet, kai situacija beviltiška, reikia, jog jis suprastų, kaip svarbu yra burnos ertmės būklė. Juk dažnai žmonės nesuvokia savo padėties rimtumo, nemano, kad burnos ertmės sveikata veikia visą organizmą. Reguliarūs lankymaisi pas odontologą būtini, nes dažnai liga ima progresuoti, nors žmogus nieko nejaučia. Pacientui visada skiriu tiek laiko, kiek reikia, kad jis iki galo suvoktų savo burnos ertmės sveikatos būklę. Per konsultaciją paaiškinu pacientui, ką, kaip ir kodėl reikėtų daryti. Dažnai išgirstu: „Gaila, anksčiau to nežinojau.“

REKLAMA

Kokias pagrindines odontologijos procedūras atlieka odontologijos klinika „Pro-implant“?

Visas pagrindines odontologijos klinikoms būdingas paslaugas. Ir ne tik. Norėtųsi paminėti naujieną – lazerinę odontologiją. Tai labai geras, beveik neskausmingas ir daugiau galimybių suteikiantis gydymas. Lazeris naudojamas periodonto ligoms gydyti, biologiniams audiniams stimuliuoti, gerokai paspartina regeneracinius procesus pooperaciniu laikotarpiu.

Ypač jautriems pacientams galite pasiūlyti dantų gydymą taikydami gilią sedaciją. Kas tai yra?

REKLAMA

Tai geriausias pasirinkimas pacientams, kurie paniškai bijo odontologinių procedūrų, nemėgsta grąžtų skleidžiamo garso... Gili sedacija – tai saugus, medikamentais sukeltas sąmonės slopinimas. Atliekant sedaciją papildomai taikomas nuskausminimas. Pacientas tiesiog kuriam laikui užmiega ir pabunda, kai procedūra būna jau atlikta.

Jūs pirmasis Lietuvoje pradėjote taikyti inovatyvų kaulo priauginimo būdą – kaulinio žiedo augmentaciją. Kas tai yra?

Kalbant profesionaliai, vadinamoji kaulo žiedo augmentacija – tai paciento  arba donorinio kaulo priauginimas, atliekamas, kai esamo žandikaulio kaulo nebepakanka danties implantui įsriegti. O kalbant paprastai – tai tiesiog fantastika! (Nusijuokia.) Procedūra paprasta, kaulo iš paciento nebereikia imti. Tiesiog atidarai dėžutę ir jau turi kaulo žiedą. Sutrumpėja procedūros laikas, be to, pacientas apsaugomas nuo papildomų chirurginių intervencijų, rizikos veiksnių ir galimų komplikacijų. Svarbiausia, kad dabar galėsime padėti žymiai daugiau pacientų, bus įmanoma atkurti ne tik dantų funkciją, bet ir estetiką – dėl apvalios žiedo formos dantenos prie implantuoto danties atrodo natūraliai. O juk anksčiau dalis pacientų atsisakydavo kaulo augmentacijos, nes bijodavo kaulo žiedo ėmimo iš žandikaulio. Dabar padėsime ir jiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši operacija pavojinga?

Implantacija naudojant kaulo žiedo augmentacijos metodą yra nedidelė chirurginė procedūra. Naudojant donoro kaulą ji supaprastėjo, labai sutrumpėjo jos laikas, sumažėjo rizika pacientui: vietoj dviejų operacijų dabar – viena. Tačiau, kaip ir bet kuri kita chirurginė intervencija, ji, kad ir mažai, vis tiek rizikinga. Mes didelį dėmesį skiriame pacientų saugai ir priežiūrai pooperaciniu laikotarpiu. Klinikoje naudojamos ozono ir lazerio terapijos.

Jeigu kaulinio žiedo augmentacija atliekama naudojant donoro kaulą, tuomet, ko gera, kyla donoro paieškų problema? O gal šiuo atveju yra kitaip?

REKLAMA

Laukti tinkamo donoro nereikia. Alogeniniai kaulo žiedai gaminami Vokietijoje naudojant donorų kaulus iš audinių banko Austrijoje. Tinkamai apdorotame donoro kaule nebelieka jokių organinių medžiagų – vien mineralinis karkasas.

Gegužės 19–20 dienomis su Tarptautinio implantacijos instituto „Pro-implant“ vadovu B. Giesenhagenu atlikote implantavimo operacijas pacientams iš Lietuvos ir Prancūzijos, jas stebėjo ir sėmėsi patirties odontologai iš Austrijos ir Danijos. Kuo ypatingas šis įvykis jūsų klinikai ir jums asmeniškai?

REKLAMA

Pirmiausia džiaugiuosi, kad atliktos operacijos buvo sėkmingos ir pacientai jaučiasi gerai. Žinoma, smagu, kad mūsų veikla sulaukia vis didesnio Lietuvos ir užsienio kolegų susidomėjimo. Dalijimasis patirtimi su užsienio specialistais naudingas ir mūsų pacientams, ir mums patiems, odontologams. B. Giesenhagenas domisi ne paprasta implantacija, o sudėtingiausiais atvejais, kai implantacijai nepakanka kaulo. Kaulo žiedo metodo tikslai buvo du: sutrumpinti gijimo laiką ir implantaciją bei augmentaciją atlikti per vieną operaciją. Dabar gydytojas šį metodą tobulina, ieško būdų kaulo prigijimui paspartinti, tiriami augimo veiksniai ir galimybė naudoti kamienines ląsteles. Su B. Giesenhagenu ir Tarptautiniu implantacijos institutu organizuosime specialius mokymus Lietuvos ir šalių kaimynių odontologams, norintiems perimti kaulo žiedo augmentacijos metodą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne veltui sakoma: geriausia žmogaus vizitinė kortelė – graži, nuoširdi šypsena ir juokas. O taip juoktis galime tik kai mūsų dantys sveiki ir tvarkingi. Deja, ne visų tokie, ne visi sugebame juos išsaugoti bėgant metams. Gera žinia – Lietuvoje jau teikiamos tokio lygio odontologijos paslaugos, kad net užsieniečiai atvyksta pas mus gydytis. Ir ne visuomet tik dėl to, kad čia pigiau. Dabar Lietuvos odontologai gali atlikti tokias operacijas, kurios ir pasaulyje – naujovė. Tiesa, kol kas – ne visi.

E. Zubkauskaitė

D. Pocebutas (nuotr. Balsas.lt)D. Počebutas

D. Pocebutas ir B. Giesenhagenas (nuotr. Balsas.lt)D. Počebutas ir B. Giesenhagenas

B. Giesenhagenas (nuotr. Balsas.lt)B. Giesenhagenas

D. Pocebutas ir B. Giesenhagenas (nuotr. Balsas.lt)D. Počebutas ir B. Giesenhagenas

E. Zubkauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų