REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei norite savo kieme turėti gražią dangą, teks visa, kas jame yra, išardyti ir kloti iš naujo. Galite pasirinkti kelis variantus pagal kainą, spalvą ar klojimo rašto galimybes. Pilkų betoninių trinkelių arba šaligatvio plytelių danga bus pigiausia. Jei pilka namo aplinka jums atrodo niūri, galima pasirinkti spalvotas betonines trinkeles. Jos brangesnės, tačiau atrodo linksmiau, o klojant kelių spalvų  galima išdėlioti bet kokį nors raštą, kuris vizualiai atskirtų įvažiavimą į garažą nuo aikštelės prie namo įėjimo ar prie poilsio zonos.

REKLAMA
REKLAMA

Įrengti asfalto dangą atsieina brangiau nei pakloti plyteles. Šiuo metu, kai yra labai didelis įvairiausių medžiagų ir formų trinkelių pasirinkimas, retai kas asfaltuoja privačių namų kiemus. Be to, norint asfaltuoti, reikia pirkti ne tik medžiagas, bet ir nuomoti brangiai kainuojančią techniką.

REKLAMA

Lietuvoje vis populiaresni tampa klinkeris. Šios degto molio trinkelės gaminamos Vakarų Europoje. Klinkerio danga bus dvigubai brangesnė už spalvoto betono trinkelių, tačiau dėl jo kokybės ir ilgaamžiškumo investuotos lėšos atsiperka. Betoniniai gaminiai laikui bėgant pakeičia savo išvaizdą, nes išsitrina ir nublunka, o klinkerio kiemo danga metai po metų tampa vis gražesnė, panaši į nugludintus jūros akmenėlius.

Kitas klinkerio pranašumas – gerokai platesnė nei betoninių trinkelių neblunkančių spalvų paletė. Didesnis ir formų pasirinkimas. Tai leidžia įgyvendinti sudėtingiausius sumanymus klojant kiemo dangą. Architektai klinkerį pataria derinti su natūraliu akmeniu, medžiu. Jei norima sumažinti kiemo dangos kainą, bet neprarasti originalumo ir grožio, klinkerį galima derinti ir su betoninėmis trinkelėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš pradedant kloti trinkeles, reikia tinkamai parengti pagrindą. Nesvarbu, kokios rūšies trinkelės bus klojamos, pagrindas joms ruošiamas vienodai. Pirmiausia reikia iškasti ir išvežti viršutinį grunto sluoksnį. Paskui toje vietoje pilamas smėlio sluoksnis, kurio storis labai priklauso nuo to, koks yra gruntas: jei molis, sutankintas smėlio sluoksnis turi būti apie 30 cm, o jei molio nėra –maždaug 15–20 cm. Tokio storio smėlio sluoksnio tikrai pakaks pėsčiųjų zonai. Vėliau pilama 5 cm sluoksnis smulkios skaldos, vadinamos akmens dulkėmis, ir tik tada klojamos trinkeles. Betonines trinkeles galima kloti dedant į sausą cemento skiedinį, tačiau klinkerio taip kloti nepatartina, nes cementiniame skiedinyje esančios druskos ima skverbtis į trinkelių paviršių ir jame atsiranda pilkų dėmių. Jos nekenkia klojinio kokybei, tačiau keletą metų, kol saulė ir lietus dėmes panaikins, jos gadins nuotaiką ir primins, kad pigiau ne visada būna geriau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Važiuojamojoje kiemo dalyje virš smėlio reikia užpilti apie 12–15 cm storio skaldos sluoksnį ir jį sutankinti. Tai padarius ant skaldos vėl pilamos akmens dulkės ir tada jau galima kloti trinkeles. Tarpai tarp jų užpildomi ta pačia medžiaga, ant kurios ji sudėta. Kai kas taip paklotas trinkeles dar sutankina vibraciniu tankintuvu su guminiu padu, tačiau tai daryti nebūtina.

Jei klojamos šaligatvio plytelės, pakanka maždaug 10–15 cm smėlio sluoksnio. Plytelės dedamos ant smėlio.

Jei norima prie namo turėti tvirtą pagrindą ir žalią veją, galima rinktis plastikinę korėtą dangą. Ji sutvirtina vejos gruntą taip, kad ant jo gali užvažiuoti net 200 tonų svorio sunkvežimis. Ši danga ypač lengva, nesunkiai transportuojama, paprastai ir greitai montuojama, atspari atmosferos poveikiui, apsaugo žemės paviršių nuo erozijos ir nuošliaužų šlaituose.

Plastikinė korėta danga lėčiau nei betoninė ažūrinė sugeria drėgmę ar įkaista vasarą, todėl jos tarpuose auganti žolė vasarą mažiau džiūsta, ją reikia rečiau laistyti. Plastikinė danga geriau praleidžia perteklinę drėgmę į gruntą, tarpuose nesilaiko vanduo. Didžiąją dalį paklotos dangos ploto užima žolė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų