REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policija pastebi, kad didėjančios baudos vairuotojus drausmina tik tam tikrą laiką. Ilgainiui su jomis apsiprantama, o girtų erelių keliuose vėl ima daugėti.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir kasmet, šią vasarą atnaujinamos vairuotojų blaivumo tikrinimo savaitgaliais akcijos. Nustatyta, kad šiltuoju metų laiku girtų prie vairo pasitaiko daugiau nei paprastai.

REKLAMA

Temą šiam rašiniui padiktavo eilinę darbo dieną magistraliniame kelyje Tauragės miesto centre į stulpą rėžęsis tauragiškis. Vairuotojui tąsyk nustatytas 3,25 promilės girtumas. Tada policijos atstovė spaudai informavo, kad vien tik Tauragės rajono keliuose per tris mėnesius girtumas nustatytas 71 vairuotojui. Išeitų, kad paragavusių „velnio lašų“ ir sėdusių prie vairo sučiumpama kone po vieną kasdien. Kyla natūralus klausimas, o kiek tokių girtų vairuotojų mūsų gatvėmis ir keliais važinėja nepagautų? Juk jie kelia realią grėsmę ne tik sau, savo turtui, bet ir aplinkiniams.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai girtų Tauragėje buvo daugiau

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus viršininkas Kęstutis Lukošius sako, kad įvardintas skaičius nėra didelis.

– Sankcijos girtiems vairuotojams buvo sugriežtintos nuo 2008 m. sausio. Tuo metu, pamenu, girtų prie vairo sėdusių vairuotojų keliuose gerokai sumažėjo. O vėliau ir vėl šis skaičius ėmė didėti. Jeigu neklystu, pernai tuo pačiu laikotarpiu Tauragės rajone neblaivių vairuotojų buvo nustatyta dar daugiau, – sako kelių policijos viršininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žalojami kiti eismo dalyviai

Pareigūnas primena, kad šiemet dėl neblaivių vairuotojų kaltės jau įvyko 4 avarijos, dvi iš jų – Tauragės mieste. Viena – miesto šventės metu Bažnyčių gatvėje, antra – Dariaus ir Girėno gatvėje, kai girtas vairuotojas taranavo gatvės apšvietimo stulpą. Gegužę Tauragėje, Dariaus ir Girėno gatvėje, vienoje pėsčiųjų perėjų sužalotas žmogus. Automobilį tąkart irgi vairavo apgirtęs asmuo. Šiemet Tauragėje tai vienintelis eismo įvykis, kurio metu dėl girto vairuotojo kaltės nukentėjo niekuo dėtas žmogus.

REKLAMA

Šalies mastu per keturis šių metų mėnesius avarijose žuvo 78 žmonės: 27 pėstieji, 26 vairuotojai, 16 keleivių, 6 dviračių ir 2 mopedų vairuotojai. Dėl neblaivių vairuotojų kaltės užregistruota 70 eismo įvykių, kurių metu 7 žmonės žuvo ir 101 buvo sužeistas.

Reidai – visą vasarą

Kelių policijos viršininkas K.Lukošius perspėja, kad vasaros metu apgirtusių arba apsvaigusių vairuotojų keliuose ir gatvėse gali pasitaikyti dar daugiau. Todėl Lietuvos kelių policija šiemet nuo birželio vėl atnaujino kiekvieną savaitgalį vykstančius reidus, kurių metu tikrinamas ne tik vairuotojų blaivumas, bet ir apsvaigimas nuo narkotikų ar psichotropinių medžiagų.

REKLAMA

Pirmojo tokio reido metu Tauragės apskrities keliuose girti prie vairo įkliuvo keturi vairuotojai, o iš viso šalies keliuose – 121, dar 3 vairuotojai buvo apsvaigę nuo kitų medžiagų. Per šį savaitgalį apskrities keliuose pareigūnai patikrino 759-ių vairuotojų blaivumą. Tauragės rajone įkliuvo 5 lengvai, 2 vidutiniškai ir 1 sunkiai apgirtęs vairuotojas.

Baudos – didelės, bet per mažos

Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus apgirtę vairuotojai (priklausomai nuo apsvaigimo laipsnio) gali būti nubausti iki 3000 litų bauda su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu iki trejų metų. Administracinė atsakomybė gresia ir transporto priemonių savininkams, perdavusiems automobilį ar kitą transporto priemonę vairuoti neblaiviems ar nuo narkotinių medžiagų apsvaigusiems asmenims. Už šį pažeidimą numatoma 300–500 litų bauda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kodėl tokios didelės baudos ir bausmės vairuotojų neatbaido nuo girtavimo, K.Lukošius sako, kad dėl to „kaltos“ tam tikros įstatymo išlygos.

– Gali būti, kad žmonės priprato prie didelių nuobaudų. Juk pasitaiko, kai prie vairo apgirtus sėdama pakartotinai. Tačiau yra ir kita galimybė. Tenka išgirsti kalbų, kad dabar galiojančios baudos – nieko vertos. Esą teismas leidžia vairuotojų teisių atėmimo laikotarpį susitrumpinti. Todėl mes stengiamės sekti situaciją, kad piktavalis vairuotojas, susitrumpinęs nuobaudos laiką, vėl neišriedėtų į gatvę ir nepakartotų tos pačios klaidos, dėl kurios kartą jau buvo nubaustas. O apie baudų griežtinimą apgirtusiems vairuotojams šiuo metu nekalbama. Ketinama griežtinti tik pėsčiųjų ir dviratininkų atsakomybę, – sako Kelių policijos skyriaus viršininkas K.Lukošius.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų