• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Komisijos (EK) atstovai sako, kad Visagino atominės elektrinės statybos kaip verslo projektas nebus finansuojamos Europos Sąjungos biudžeto pinigais, nors EK ir pritarė jėgainės statybai. Briuselis teigia, kad Lietuva gali nebent teikti paraiškas paskoloms gauti iš Europos investicijų banko arba iš agentūros „Euroatom“.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Komisija laikosi nuomonės, kad Visagino atominė padės Baltijos valstybėms prisijungti prie bendros Europos energetikos rinkos. Komisija taip pat palankiai įvertino faktą, kad prieš paleidžiant būsimą jėgainę, jos saugumas bus tikrinamas vadinamaisiais „streso testais“, kai dirbtinai sukuriamos pavojingos situacijos ir stebima, ar elektrinė joms pakankamai atspari.

REKLAMA

Kaip praneša Eglė Merkytė, LTV Naujienų tarnybos korespondentė Briuselyje, teigiama Komisijos nuomonė nėra teisiškai įpareigojanti – Lietuva naują atominę galėtų statyti ir be tokios išvados.

Tačiau pritarimas būtinas norint gauti paskolas iš Europos investicijų banko ar agentūros „Euroatom“. Vis dėlto Briuselis labai aiškiai pasakė, kad pinigų naujos jėgainės statybai iš Europos sąjungos biudžeto neskirs.

„ES pozityvi nuomonė yra labai svarbi gauti reikalingą finansavimą iš europinių institucijų, naudojantis „Euroatom“ sutartimi, Europos investicijų banku ir kitų institucijų. Tuo požiūriu iš tikrųjų ši išvada svarbi ir pačiam projektui. Ji labai reikšminga sprendžiant tolesnius šio projekto realizavimo iššūkius, t.y. tvarkantis su visais finansavimo dalykais“, – sako Premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Visagino atominės statyba yra pirmasis regioninis branduolinės energetikos projektas Baltijos valstybėse. Iš maždaug 17 milijardų litų Lietuvai būsimoms statyboms tektų skirti daugiau nei trečdalį. Naują atominę Lietuvos vyriausybė ketina statyti kartu su Latvija ir Estija.

Eglė MERKYTĖ, Tomas KAVALIAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų