REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimui teikiamais Vidaus reikalų ministerijos parengtais Vietos savivaldos įstatymo pakeitimais siūloma keisti gyventojų apklausų organizavimo savivaldybėse tvarką. Naujas teisinis reguliavimas užtikrins gyventojams teisę daryti įtaką savivaldybėse vykstantiems procesams ir suteiks galimybę aktyviau dalyvauti sprendžiant viešuosius vietos savivaldos klausimus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak vidaus reikalų ministro Artūro Meliano, įstatymo pakeitimus paskatino mažas gyventojų suinteresuotumas dalyvauti vietos reikalų tvarkyme, taip pat situacija, kai daugelis sprendimų dėl bendruomenei svarbių klausimų priimami nesikonsultavus su pačia bendruomene. Tai iš esmės sąlygoja sudėtinga vietos apklausų organizavimo ir vykdymo tvarka.

REKLAMA

„Pakeitimais siekiama užtikrinti geresnes galimybes gyventojams išreikšti savo nuomonę jiems aktualiais klausimais, o kartu paskatinti savivaldybių tarybas įdėmiau į ją reaguoti. Tikimės, kad naujoji tvarka sustiprins ryšius tarp vietos bendruomenių, seniūnų ir savivaldybės tarybos, o kartu padidins gyventojų pasitikėjimą vietos valdžios institucijomis“, - sako ministras A.Melianas.

Naujajame įstatymo projekte siūloma nustatyti, kad savivaldybės taryba privalo svarstyti apklausai pateiktą klausimą, jei savo nuomonę pareiškė ne mažiau kaip 15 proc. apklausiamos teritorijos gyventojų (dabar apklausa laikoma įvykusia, jei savo nuomonę pareiškė ne mažiau kaip 25 proc. apklausiamos teritorijos gyventojų). Be to, savivaldybės taryba, tvirtindama apklausos tvarką, gali nustatyti ir žemesnę nei 15 proc. gyventojų ribą. Tokiu būdu, spręsdama viešuosius vietos reikalus, savivaldybės taryba įvertintų jau ir mažesnės gyventojų dalies nuomonę.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybės tarybai taip pat nustatyta pareiga pateikti argumentus, jei, priimdama sprendimą dėl apklausai pateikto klausimo, ji neatsižvelgė į vietos gyventojų apklausos metu pareikštą nuomonę.

Siekiant paspartinti gyventojų apklausų organizavimą, reglamentuota, kad apklausą skelbia ir organizuoja savivaldybės administracijos direktorius, o ne savivaldybės taryba, kaip yra dabar. Dar viena naujovė - ne tik gyventojams ir savivaldybės tarybai, bet ir seniūnui suteikta teisė inicijuoti apklausą jo kompetencijai priskirtais klausimais.

Įstatymo projekte taip pat siūloma atsisakyti vieno iš apklausos būdų - atrankinės gyventojų apklausos telefonu, nes toks būdas neleidžia įsitikinti, ar apklausos dalyvis yra nuolatinis tos savivaldybės gyventojas. Vietoj to siūloma įtvirtinti naują būdą - gyventojų apklausą apklausos dalyvių būstuose. Taip būtų galima apklausti santykinai nedidelę vietos gyventojų dalį tik jiems aktualiais klausimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų