REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiek dar mokesčių mokėtojų pinigų bus palaidota plačiuose žemės sklypuose? 53 hektarus Industrijos parkas jau „užtūpė“, tačiau išleidus dešimtis milijonų litų, ši teritorija labiau primena ganyklas ir šabakštynus, o ne klestintį pramonės rajoną.

REKLAMA
REKLAMA

Skandalais apaugęs Šiaulių industrijos parkas dirvonuoja, tačiau miesto valdžios galvose jau subrandintas antrasis ir trečiasis jo plėtros etapai. Vienam antrajam plėtos etapui planuojama „užlaidoti“ daugiau nei 32 milijonus litų. Savivaldybė netrukus skelbs viešojo pirkimo konkursą inžineriniams tinklams ir susisiekimo komunikacijoms įrengti. Pinigų bus skirta ir Industrijos parkui viešinti skirtai internetinei svetainei sukurti.

REKLAMA

Europinės lėšos neužsiguli

Įgyvendinusi pirmąjį Industrijos parko projekto etapą, miesto Savivaldybė ketina išleisti dar daugiau mokesčių mokėtojų pinigų – maždaug 32 milijonus Europos Sąjungos lėšų, kurias pavyks gauti per Ūkio ministeriją. Savivaldybė prie šio etapo įgyvendinimo turėtų prisidėti daugiau nei pusantro milijono litų, tačiau Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius teigia, kad bus bandoma išsiversti tik su europiniais pinigais, kuriuos reikia vienaip ar kitaip panaudoti.

Ką jau ką, bet pinigus įsisavinti Šiaulių valdžiažmogiai sugeba. Pavyzdžiui, jeigu praėjusią savaitę 40 tūkstančių litų buvo išleista grupelės politikų ir valdininkų skrydžiui į Rusijos kurortą Sočį, tai kodėl gi neužkasus po žeme dar keliasdešimt milijonų litų?

REKLAMA
REKLAMA

Trūksta dešimties milijonų

Industrijos parko antrojo etapo projekto sąmata apskaičiuota netgi didesnė nei turima lėšų – 43 milijonai litų. Valdžia džiaugiasi, kad per Ūkio ministeriją apskritai pavyko gauti tuos 32 milijonus litų iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, o kur juos išleisti, galima greitai sugalvoti. „Jeigu netilpsim, tada mažinsim darbų apimtį. Džiaugiamės gaudami ir tuos 32 milijonus. Už tuos pinigus reikia kažką pastatyti“, - pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo prieš savaitę iš Sočio sugrįžęs V. Damulevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaleidžia gardaus kąsnio

Kadangi Industrijos parko pirmajame etape „užtūptas“ 53 hektarų žemės plotas šiuo metu stovi pustuštis, o vandalai niokoja esančias komunikacijas, Vyriausybė pasiūlė perimti šią teritoriją ir įsteigti joje Laisvąją ekonominę zoną. Tačiau Šiaulių valdžia šio gardaus kąsnio nėra nusiteikusi taip lengvai paleisti. Sumanė šias teritorijas pasilaikyti sau, o Vyriausybei perduoti antrajame Industrijos parko plėtros etape suplanuotą panaudoti 165 hektarų žemės sklypą, kuris visas ir atitektų Laisvajai ekonominei zonai. Žinoma, prieš tai miesto valdžia ir čia sulaidos įvairias komunikacijas, nuties kelius į tuščius sklypus ir išleis dešimtis milijonų litų.

REKLAMA

Planuose – ir trečias etapas

Valdžios galvose jau brandinamas ir Industrijos parko plėtros trečias etapas. Jame planuojama užimti 213 hektarų žemės sklypą ir jame sulaidoti komunikacijas, o tada 53 hektarus atriekti LEZ’ui. Tad iš viso įgyvendinus projektą, LEZ’ui atiteks 218 hektarų.

Ką valdžia darys su jai likusiais hektarais – neaišku, nes investuotojus sugundyti kol kas nelabai sekasi. Neseniai buvo prabilta apie paslaptingą investuotoją, kuris sukursiąs tūkstantį darbo vietų, tačiau kalbos jau nutilo, o investuotojas Šiaulių industrijos parke taip ir neapsireiškė.

REKLAMA

Manoma, jog kalbos apie būsimą investuotoją galėjo būti skleidžiamos tam, kad Savivaldybė turėtų motyvą, kodėl nenori perduoti Industrijos parko pirmojo plėtros etapo metu užimto sklypo Vyriausybei. Nors sklypai dabar dirvonuoja, tačiau juos miesto valdžia siekia išlaikyti savo rankose.

Skubama kurti internetinę svetainę

Aiškėja, kad nemažai europinių pinigų suris ir internetinė svetainė, skirta Industrijos parkui viešinti. Savivaldybė jau sudarė viešo pirkimo komisiją, kuri turės nupirkti internetinę svetainę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek tai kainuos, direktorius V. Damulevičius vakar pasakyti negalėjo. Tačiau direktorius pripažino, kad dalį Industrijos parko teritorijos perdavus LEZ’ui, teks iš naujo kurti ir internetinę svetainę. „Davė pinigus vienam projektui, pradėjom dirbti su juo. Atsirado kiti sprendimai“, - aiškina V. Damulevičius. Todėl lieka nesuprantama, kam taip skubėti leisti pinigus ir kurti svetainę, jeigu dar nėra aišku, kas joje turės būti viešinama.

Tiksli data nėra žinoma

Kada numatytieji Industrijos parko plotai turėtų pereiti Laisvajai ekonominei zonai, dar irgi nėra aišku. „Vyriausybės sprendimas buvo sausio mėnesį, rodos, bet per tą laiką daugiau nieko neįvyko. Mes išsiuntėm patikslinimą, praėjusį kartą Taryba patvirtino 218 hektarų detalųjį planą, tai išsiuntėme, kol kas laukiame“, - ateities perspektyvas braižė V. Damulevičius.

M. Laurinaitis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų