REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas seniausių Vilniaus vienuolynų tapo įkaitu ginčijantis jo savininkams, nuomininkams ir paveldosaugininkams.

REKLAMA
REKLAMA

Arkivyskupijos kurija, išnuomojusi Benediktinių vienuolyną verslininkui, nutraukė su nuomininku sutartį, kai paveldosaugininkai nustatė, kad vienuolynas niokojamas. Tuo metu verslininkas ir toliau įrenginėja šalia vienuolyno lauko kavinę.

REKLAMA

Paveldosaugininkai, atvykę apžiūrėti istorinio Benediktinių vienuolyno Vilniuje, susidūrė su pastato nuomininku. Jis užrakino vienuolyno duris ir teigė valstybės tarnautojų neįleisiąs.

Jau trečius metus niokojamą vienuolyną stebintys paveldosaugininkai šį kartą išsikvietė policijos pareigūnus.

Benediktinių vienuolynas Vilniuje buvo įkurtas dar XVII-ojo amžiaus pradžioje. Iš pradžių nedideli maldos namai ilgainiui išaugo į didelį vienuolyną ir vėlyvojo baroko šedevrą – Šventosios Kotrynos bažnyčią.

REKLAMA
REKLAMA

„Šitas pastatas – vienas unikaliausių Benediktinių vienuolyno pastatų – yra stipriai suniokotas, Kultūros paveldo departamento komisija nustatė, kad padaryta daugiau nei 70 tūkstančių žala. Tai buvo nustatyta pereitais metais. Šiais metais jokių leidimų čia vykdyti darbus nėra išduota, o darbai vyko“, – tvirtina Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinio padalinio vedėjas Vitas Karčiauskas.

Lydimi policijos pareigūnų paveldosaugininkai apžiūrėjo pastatą. Televizijos žurnalistams verslininkas prieš nosį užtrenkė duris. Pasak paveldosaugininkų, vienuolyne išgriauta dalis perdangos, antrame aukšte nebeliko sienų tarp kelių celių, įrengti laiptai, išplėštos vertingos metalo ir medžio detalės, nesutvarkyti stogai. Vienuolyno nuomininkas ką nors komentuoti atsisakė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus arkivyskupijos kurija nuomos sutartį su kavine nutraukė dar pernai, tačiau iki šiol negali įžengti į patalpas. Verslininkas vis žada jas atiduoti, bet taip ir nesitraukia.

„Čia yra ginčas, tas ginčas yra teisme ir dabar komentuoti, kas vyksta teisme, nelabai norėčiau. Mes tikrai nieko griauti neleidome“, – tikina Vilniaus arkivyskupijos kurijos advokatas Darius Krukonis.

Paveldosaugininkai sako, kad verslininkui buvo išduotas leidimas tik sutvarkyti pastato stogą ir fasadą. Darbai viduje – savavališki.

Kitą savaitę Kultūros paveldo departamentas spręs, ar vėl sudaryti komisiją, kuri nustatytų padarytą žalą. Paveldosaugininkai teigia reikalausią pašalinti ir neteisėtą kavinės statinį prie vienuolyno.

Monika Petrulienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų