• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Niekam ne paslaptis, kad suomiams pirtis – tas pats, kas lietuviams krepšinis. Tad neverta stebėtis, jog idėja švęsti Pirties dieną atėjo būtent iš ten.

Niekam ne paslaptis, kad suomiams pirtis – tas pats, kas lietuviams krepšinis. Tad neverta stebėtis, jog idėja švęsti Pirties dieną atėjo būtent iš ten.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tai priminė ir neseniai Lietuvoje viešėjęs Tarptautinės saunos draugijos prezidentas Risto Elomaa. Jo teigimu, šiai tradicijai – maždaug 200 metų. Tikslios datos niekas nežino. Ši diena yra skirta „Pirties taikos deklaracijai“ paminėti. Tikslios datos ši šventė neturi, mat tradiciškai ji švenčiama antrąjį birželio šeštadienį. Tai metas, kuris gali būti laikomas vasaros pradžia, kai kur kas šiauriau nei mes gyvenantys suomiai į pirtį atsineša pirmąsias šviežias, kvepiančias vantas. O šeštadienis – tradicinė pirties diena daugelyje šalių.

REKLAMA

Iš Suomijos Pirties dienos tradicija pamažu plinta ir į kitas, visų pirma šiaurės šalis (pvz., Švediją ir kt.). Šiais metais pirmą kartą drauge su visais šią šventę švęsti ragina „Lietuviškos pirties akademija“. Ta proga netoli Vilniaus pirčių entuziastai kviečiami susipažinti su „visų pirčių pramote“ – dūmine pirtimi. Būtent dūminėse pirtyse, neturinčiose kamino ir kvepiančiose tikru malkų dūmu, prausdavosi mūsų senoliai.

REKLAMA
REKLAMA

Yra žinoma, kad pirtys (suprantama, dūminės) dabartinės Lietuvos teritorijoje atsirado drauge su pirmaisiais gyventojais. Taigi jų istorija skaičiuojama ne šimtais, o jau tūkstančiais metų. Ir nors nesame tiek dėl pirties pamišę, kaip suomiai, išties keista ir neteisinga, kad iki šiol lietuviai neturi tradicinės pirčiai paminėti skirtos dienos. Juo labiau, kad gerų švenčių niekada nebūna per daug, o šią dieną paminėti gali visi, kas turi pirtį arba bent jau galimybę ją aplankyti.

Tarptautinė pirties diena – tai visų pirma asmeninė, šeimos, draugų rato šventė. Suomiai ją švenčia su išties suomišku genialiu paprastumu – tiesiog nueina į pirtį. Daug kur tą dieną iškeliamos valstybinės vėliavos. Dar viena įdomi ir prasminga šios dienos tradicija (kurią tikrai galima pritaikyti ir pas mus) – pirties pradžioje skaitomi „Pirties taikos principai“. Šie principai, kai ir pati pirtis, laikui bėgant šiek tiek kinta ir modernėja, prisitaiko prie šiandienos realybės, tačiau jų esmė lieka ta pati – pagarba, tolerancija, atjauta, įsiklausymas į save ir greta esantįjį. O to tikrai niekada nebūna per daug...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

PIRTIES TAIKOS PRINCIPAI

*Kiekvienas turi teisę maudytis jam patinkančioje pirtyje.

*Su pirtimi pasisveikinama ir atsisveikinama.

*Pirtyje visi lygūs, nusiteikę draugiškam bendravimui.

*Pirtyje išjungiamas mobilusis telefonas, niekur neskubama.

*Grinėje elgiamasi kaip bažnyčioje – vengiama bereikalingų kalbų.

*Pirtyje nesibarama, nesiginčijama.Nešvanki mintis, pavydas ar kerštas negali peržengti pirties slenksčio.

*Pirtyje nevartojamas alkoholis, nerūkoma, gausiai nevalgoma.

*Apie tai, kas vyksta garinėje, už garinės ribų nepasakojama.

*Vyresniam žmogui neatsakoma patrinti nugarą, pavanoti.Pėrimo metu stengiamasi nevarstyti durų, netrukdyti pirtininkui.

REKLAMA

*Po procedūrų pirtis paliekama švari.

Tarptautinės pirties dienos minėjime Suomijoje „Pirties akademijos“ studentų delegacija dalyvavo 2005 ir 2006 m. 2005 metais jie lankėsi 105 metų be pertraukos veikiančioje „Rajaportin Sauna“ pirtyje Tamperėje, kur perskaitė Pirties taikos deklaraciją lietuviškai ir šiek tiek pavanojo suomius.

2006 m. lietuviai prisijungė prie Tarptautinės dūminės pirties draugijos Pirties dienos minėjimo Turku regione, dūminėje pirtyje prie pat jūros. Toje dienoje dalyvavo pirmųjų saunos terapijos diplomų įteikime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų