• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Prezidentė Dalia Grybauskaitė metiniame pranešime kalbėjo ir apie teisingumo sistemą Lietuvoje, kuri pastaruoju metu neretai kritikuojama. Teisingumas visuomenės vertinamas itin jautriai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak prezidentės, dažniausiai mus visus pasiekiantis žmonių skundas – „Nėra teisybės“. Ji prisipažino, kad į prezidentūrą per metus kreipėsi beveik septyni tūkstančiai žmonių, o kas antras – dėl teisėtvarkos institucijų darbo.

REKLAMA

Ji akcentavo žmonių abejones užtikrinti teisingumą šalyje.

„Visuomet palaikiau ir palaikysiu ieškančius tiesos. Tačiau niekindami valstybę, keikdami jos teisėsaugą ir įstatymus, vykdydami tik savo teisingumą, tiesos nerasime“, – išdėstė savo nuomonę ji.

„Teisė į teisingą, greitą ir nešališką teismą gali būti užtikrinta. Jeigu teisingumą vykdys sąžiningi ir profesionalūs teisėjai. Todėl susitarimas tobulinti teismų sistemą – tebegalioja. Tai ilgas kelias, tačiau reikia eiti juo kantriai ir principingai visiems“, – pridūrė prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies lyderė nurodė, kad teismai Lietuvoje keičiasi, o per trejus metus tuzinui teisėjo vardo nevertų asmenų buvo nuvilktos teisėjų mantijos, o teisingumo vykdyti atėjo 72 nauji žmonės, su kuriais prezidentė susitiko asmeniškai. Ji taip pat nurodė, kad šiais metais bus matoma pokyčių dėl naujai pradėjusios veikti teismų vadovų rotacijos – pasikeis net 30 įvairaus lygio teismų vadovų.

Kovoja su teisėjų korupcija

Kova su teisėjų korupcija, pasak D. Grybauskaitės, jau įmanoma. Kaip pavyzdžius jis pateikė Kaune atskleistą kabinetinio teisėjų susitarimo praktiką, o Vilniuje apnuogintus nešvarius teisėjų ir advokatų veiklos modelius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau dar gaji ir senoji ydinga tvarka – kur varnas varnui akies nekerta. Kolegai prokurorui už pirmo kyšio paėmimą pritaikoma lygtinė bausmė, o senų bylų vilkinimas vis dar įmanomas. Patikimesnei teismų sistemai kurti ir toliau reikia sutelktų pastangų“, – kalbėjo ji.

Visuomenės vaidmuo, anot šalies vadovės, itin svarbus, siekiant kurti patikimesnę teismų sistemą.

„Sutarėme į teisėsaugą įsileisti visuomenę. Pirmas žingsnis žengtas – visuomenės atstovais papildytos prokurorų atrankos ir veiklos vertinimo komisijos. Nesukeliant suirutės teismų sistemoje, visuomenės atstovus būtina įtraukti ir į teismų darbą. Nauda šiuo atveju būtų abipusė: teismams – priežiūra iš šalies, visuomenei – galimybė pažvelgti į procesus iš vidaus“, – tikino ji.

REKLAMA

Kaip žinia, teisėsaugos institucijos yra glaudžiai susijusios su politika, todėl teisėsaugos institucijų depolitizavimas yra ne mažiau svarbus Lietuvai.

Teisėsauga – politikų įrankis

Kaip įprotį, kurio sunkiai atsikratoma, prezidentė įvardijo teisėsaugos panaudojimą kaip įrankį politinėms sąskaitoms suvedinėti.

„Kova dėl įtakos Finansinių nusikaltimų tarnybai – akivaizdus to pavyzdys. Ir tuo neapsiribota. Net paskutinių kadencijos mėnesių energija skiriama bandymui pakeisti Seimo Statutą bei įstatymus ir atnaujinti politikų įtaką teisėsaugos ir kontroliuojančioms institucijoms. Tikiuosi, nebus padaryta klaida, kuri grąžins mus į „kišeninio prokuroro“, „saugumo kurmių“ ir kovos tik su buitine korupcija laikus“, – negailėjo skambių epitetų D. Grybauskaitė.

REKLAMA

Norint tiesos, o ne teisingumo pagal užsakymą, anot prezidentės, privaloma sutarti dėl teisėtvarkos institucijų nepriklausomumo ir atskaitomybės.

Neteisėtas praturtėjimas – nusikaltimas

D. Grybauskaitė žadėjo, kad neteisėtas praturtėjimas bus laikomas nusikaltimu.

Jeigu norime tiesos, o ne teisingumo pagal užsakymus, privalome sutarti – visų teisėtvarkos institucijų nepriklausomumas ir atskaitomybė turi būti užtikrinti.

„Statistinių duomenų suvestinėse turime naują eilutę – dėl neteisėto praturtėjimo pradėta devyniasdešimt ikiteisminių tyrimų. Įtartinai įgyto turto vertė – šimtai milijonų litų. Tai didelis žingsnis teisingumo keliu. Tačiau čia pat žingsnis atgal – susiaurintas rizikos grupei dėl neteisėto praturtėjimo priklausančių ir tikrinamų asmenų sąrašas. Jame nebeliko Seimo ir savivaldybių politikų, tik valstybės tarnautojai“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaidrumo egzamino partijos neišlaikė

Prezidentė taip pat minėjo ir skaidrumo ir politinės brandos egzaminą, kurį laikė politinės partijos.

„Atsisakius juridinių asmenų finansavimo, šiuose rinkimuose turės daugiau galimybių ne tik rėmėjų pinigai, bet ir politinės idėjos, kompetencija ir nuveikti darbai. Sutarimas rimtai imtis politinės korupcijos ir kovoti asmeniniu pavyzdžiu pradėtas. Tačiau skaidrumo egzamino partijos neišlaikė, pasilikdamos sau viešųjų pirkimų išimtį“, – pabrėžė ji.

Anot jos, instrumentai kovai su korupcija sukurti, tačiau reikia pradėti juos taikyti be išlygų, tiek valdantiesiems, tiek opozicijai.

Taip pat skaitykite:

Prezidentė panaši į vaikų darželio auklėtoją?

D. Grybauskaitė: sutarkime, kad dešine ar kaire kelio puse eisime ta pačia kryptimi

P. Gylys: prezidentė – lyg kitos civilizacijos atstovė

Prezidentės metinis pranešimas: į priekį nejudame, nes nesugebame susitarti

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų