REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Trečiadienio popietę „Baltijos baleto trupė“ su režisiere Marija Simona Šimulynaite pristatė naujausią savo darbą, pavadinimu „Saulės smūgis“. Ryškiame ir nuotaikingame, hipių dvasia persismelkusiame spektaklyje šoks BBG senbuviai Vaida Šniurevičiūtė, Kipras Chlebinskas, Vladimirs Latišonoks, debiutantai - Grytė Dirmaitė ir Ignas Jarmalis. Išraiškingus kostiumus ir scenografiją su šiuolaikinės mados prieskoniu kūrė Agnė Jagelavičiūtė.

Trečiadienio popietę „Baltijos baleto trupė“ su režisiere Marija Simona Šimulynaite pristatė naujausią savo darbą, pavadinimu „Saulės smūgis“. Ryškiame ir nuotaikingame, hipių dvasia persismelkusiame spektaklyje šoks BBG senbuviai Vaida Šniurevičiūtė, Kipras Chlebinskas, Vladimirs Latišonoks, debiutantai - Grytė Dirmaitė ir Ignas Jarmalis. Išraiškingus kostiumus ir scenografiją su šiuolaikinės mados prieskoniu kūrė Agnė Jagelavičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šokio spektaklyje pagal „The Beatles“ muziką bus derinama meninė gimnastika bei klasikinis baletas. Spektaklio režisierė, choreografė, taip pat pastatė spektaklį „Kitas pasaulis“ pagal „Depeche Mode“ muziką. M. S. Šimulynaitė sako leidžianti šokėjams daug improvizuoti ir choreografiją atskleisti pagal savo matymą.

REKLAMA

Aktorių atranką prieš spektaklį nustebino susidomėjusiųjų gausa - iš viso norinčiųjų dalyvauti projekte užsiregistravo net 80. Choreografė sako, kad atrinkus šokėjus, dabar stengiasi atskleisti jų fantaziją ir pasąmonę.

Spektaklis žada būti itin pozityvus ir linksmas. Džiaugsmingų akimirkų netrūksta ir repeticijose. Režisierė džiaugiasi, kad sutapo netgi jos ir kostiumus spektakliui kuriančios A. Jagelavičiūtės auros bei požiūriai. Pati Agnė labiausiai vertina šiame spektaklyje koncentruotą pozityvumą ir gerą energiją.

REKLAMA
REKLAMA

„Turi būti alternatyva egzistenciniam teatrui. Man įdomu dirbti dėl pozityvumo. Tai pat todėl, kad čia kostiumas tampa svarbus. Teatro kostiumai dažniausiai būna labai teatrališki, o čia juos bandysim padaryti truputi labiau “fashion„ teatro stiliumi“, - sako Agnė, kurią džiugina ne tik kostiumų kūrimas, bet ir netikėta pažintis su išskirtine režisiere M. S. Šimulinaite.

„Galvojau, kad už mane garsiau kalbančių žmonių nėra. Dabar, kai susitinkame kavinėje aptarti kūrybinio proceso, aš ją dažniau tildau“, - juokiasi ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„The Beatles“ - geriausias vaistas nuo niūrios nuotaikos

Pati režisierė sako, kad jai „bitlai“ suteikia jėgų ir energijos visada, kai jos labiausiai trūksta. „Mano gyvenime egzistuoja dvi muzikos - tai Mocartas ir bitlai. Tai dvi muzikos, kurios sugeba mane pažadinti, kai man depresija, kai aš liūdžiu, kai man tragiškai sunku. Įsijungus Morcartą ar bitlus diena nušvinta, viskas sekasi gerai ir nuotaika tampa puiki“, - sako M. S. Šimulynaitė.

Anot jos, šio spektaklio tikslas ir yra pralinksminti, pasotinti ištroškusią vaizduotę, pamaloninti klausą ir gerai nuteikti. Spektaklyje bus naudojamos iliuminescencinės detalės ir lazeriai, padėsiantys sukurti erdvinį vaizdą po vandeniu.

REKLAMA

Šiuolaikinio baleto spektaklis „Saulės smūgis“ pagal „The Beatles“ muziką ‐ tai dar tik gimstantis, tačiau labai laukiamas kūrinys. Šiuo ypatingu pasirodymu „Baltijos baleto grupė“ pasiryžusi išblaškyti ateinančio rudens liūdesio debesis, besikaupiančius virš žiūrovų galvų. Premjera numatoma š.m. spalio pradžioje. Įdomu, kaip gimė naujausias „Baltijos baleto grupės“ ir režisierės Marijos Simonos Šimulynaitės darbas? Atsakydami į šį klausimą atsigręžkime į pačią pradžią ir prisiminkime pagrindinius naujojo šokio spektaklio idėjos įkvėpėjus. Svarbiausi „Saulės smūgio“ atsiradimo „kaltininkai“ – karališka anglų ketveriukė, menanti laikus, kai būti hipiu reiškė būti laisvu ir savotiškai privilegijuotu.

REKLAMA

Tai ‐ „The Beatles“ fenomenas ir jų optimizmą bei harmoniją spinduliuojanti muzika. Būtent šie vyrukai dvidešimto amžiaus antrojoje pusėje atnešė žmonėms gaivų laisvės gūsį, savo kūryba suvienijo to laikmečio jaunimą ir tapo tarsi gyvu religiniu kultu, kuriuo įtikėjo tūkstančiai žmonių. Iki 1985‐ųjų „The Beatles“ pardavė daugiau nei vieną milijardą savo įrašų visame pasaulyje. Vaikinų stilius ir mąstymas diktavo to meto madas, jų pasisakymai ir veiksmai 7‐ąjame dešimtmetyje paskatino socialines bei kultūrines revoliucijas. 1968‐aisiais dienos šviesą išvydo daugeliui puikiai žinomas animacinis filmas „Yellow Submarine“, įkvėptas „The Beatles“ muzikos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo laikotarpiu šis fantasmagorinis kūrinys buvo laikomas gryniausia psichodelika, vaizdžiai pasakojančia apie dviejų pasaulio ‐ gėrio ir blogio ‐ kovą. Muzika šiame animaciniame filme tampa pagrindiniu ginklu, padedančiu nugalėti piktąsias jėgas: kai garsiuosius muzikantus, plaukiančius iš Liverpulio į Peperlandą, užpuola mėlynieji gyviai, išgelbėti juos gali tik jų pačių sukurti muzikiniai kūriniai Būtent „The Beatles“ vyrukų siurrealistinė kelionė povandeniniu laivu tapo vienu pagrindinių naujojo „Baltijos baleto grupės“ spektaklio motyvų, papildytu Ivano Bunino apsakymo „Saulės smūgis“ elementais. Ivanas Buninas savo apsakyme „Saulės smūgis“ pasakoja apie jauną karininką, kuris, išgyvenęs svaigią meilės naktį, paveiktas saulės kaitros susipainioja tarp savo jausmų ir keistų vaizduotėje kylančių reginių, patiria saulės smūgį.

REKLAMA

Spektaklyje ši siužeto linija pratęsiama ‐ sergantis karininkas įkrenta į vandenį ir ima skęsti. Tuo metu jį išgelbsti „Yellow Submarine“ įgula. Vyras, kartu su povandeninio laivo kapitonu, plaukia lakiausią fantaziją pranokstančiu vandens keliu, regėdami keisčiausią ir neįtikėčiausią pro šalį praplaukiančią gyvybę. Vėliau išgelbėtą jaunuolį kapitonas grąžina į krantą. Šis pasveiksta, tačiau saulės smūgio padariniai virsta troškulinga vienatve, apsupta keistų nesuvokiamų žmogiškų būtybių, besibūriuojančių saulės įkaitintoje pakrantėje.

REKLAMA

Kostiumų idėja įkvėpta filmo „Vandenyno gelmės“ iš dokumentinių filmų ciklo „Planeta žemė“. Įvairiausi povandeniniai gyviai atgims medžiagų klostėse ir spalvų paletėse. Pabaigai, svarbu nepamiršti, kad 2012 metai – itin svarbi data „The Beatles“ biografijoje. Lygiai prieš 50 metų, Liverpulyje, „The Beatles“ sugrojo savo pirmąjį koncertą. Tad paminėti tikrai yra ką ‐ „Saulės smūgis“ taps puikia dovana švenčiantiems savo mėgstamos grupės sukaktį.

Spektaklio „Saulės smūgis“ pagal „The Beatles“ muziką metu žiūrovai pasiners į siurrealizmo ir fantasmagorijos pripumpuotą gyvenimą, kupiną netradicinių šokio spektakliams vaizdų. Šiuolaikinio baleto kūrinį grįs nuotaikingos akimirkos, suteiksiančios stiprią, vitaminizuotą nuotaiką, o specialiai šiam spektakliui pakviesti gimnastai savo triukais, pinamais su choreografiniais elementais, taps ypatingu ir Lietuvoje dar niekur neregėtu efektu. Svarbiausi „Saulės smūgio“ atsiradimo „kaltininkai“ – karališka „The Beatles“ muzika, šokis ir judesys, spalvos ir formos, intriguojantys triukai – toks šio nuotaikingo antidepresanto receptas.

„Saulės smūgis“ nespręs komplikuotų problemų, negvildens filosofinių intrigų, nepranašaus pesimistinės ateities. Žiūrovai išvys vaizdingą, energingą ir efektingą siautulį, svajingai sustiprintą kultinės grupės dainomis. Šis kūrinys – saldus desertas akims, paliksiantis neeilinių vaizdinių purslą atmintyje. Spektaklio scenografiją puikiai apibūdina sąvokos „saldainių parduotuvė“ ir „atrakcionų parkas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų