REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Mums būtinai reikia ieškoti alternatyvų“, –  atsakydamas į klausimą, ar Lietuvos energetika gali išsiversti be Visagino AE trečiadienį surengtoje diskusijoje energetikos problemoms aptarti sakė energetikas-šilumininkas Bronius Cicėnas.

REKLAMA
REKLAMA

Vilnių šildyti biokurunerealu?

Anot jo, alternatyvos yra kelios. Viena iš jų – atsinaujinantys energijos ištekliai. „Tačiau jie klausimo neišsprendžia, ir mes turime toliau deginti iškastinį kurą arba naudoti branduolinį kurą. Klaipėdos suskystintų dujų terminalas galbūt bus naudingas sprendžiant problemą, bet tik jeigu sugebėsime nusipirkti dujų pigiau.  Jeigu gausime pigesnių skalūninių dujų – taip pat naudinga“, – vardijo jis.

REKLAMA

B. Cicėno teigimu, iš atsinaujinančių šaltinių šilumos mes galėtume pasigaminti apie 60 proc. poreikio, elektros – apie 20 proc. „Pernai iš atsinaujinančių šaltinių pasigaminome elektros apie 12,6 proc., tačiau šilumos energijos turime tik 20 proc.“, – skaičiavo jis. Tačiau, pasak patyrusio šilumininko, dėl kiekio, kurį reikėtų sudeginti, pavyzdžiui, Vilniuje, visai pereiti prie biokuro – nerealu.

Visa Visagino AE projekto rizika tenka Lietuvai

Kalbėdamas apie Visagino AE projektą, B. Cicėnas atkreipė dėmesį, kad visa rizika tenka Lietuvai. „Koncesijos sutartyje nėra jokios atsakomybės mūsų partneriams. Partneriai bet kada gali pasitraukti iš sutarties, ir visi finansiniai įsipareigojimai liks mums. Kaip mes galime tokiai koncesijos sutarčiai pritarti?“ – piktinosi jis.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokiomis sąlygomis, kokios įrašytos, mes būsime atpirkimo ožiai, ir turėsime prisiimti visą finansinę atsakomybę. Gal mums ją (Visagino AE – red. past.) statyti ir reikia, bet reikia gerai pasižiūrėti, kas įrašyta toje sutartyje“, – pabrėžė B. Cicėnas.

,,Mes negyvename seisminėje zonoje, ir realu, kad VAE eksploatacijos koeficientas gali siekti 90 proc.", - oponavo diskusijos dalyviams jėgainės vadovas Rimantas Vaitkus. Jis neigė, kad prisiimti atsakomybę teks tk Lietuvai.

,,Daug investuoja ir „Hitachi“, o latviams ir estams patrauklu, kad mes turime infrastruktūrą. ir kiekvienas skaičiuoja savo dalį“, - konferencijos dalyviams aiškino R. Vaitkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų