• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo liepos 1-osios įsigaliojus Probacijos įstatymui durys į laisvę atsivers maždaug 3 tūkst. nuteistųjų. Lietuva – vienintelė Europos Sąjungoje, kurioje probacija – alternatyvi bausmė įkalinimui – nebuvo įteisinta specialiu įstatymu.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių ir Panevėžio apskričių pataisos inspekcijų įskaitoje  yra po 1200 žmonių. Daliai nuteistųjų bausmės vykdymas atidėtas, kitiems apribota laisvė, o dar kiti – lygtinai paleisti iš pataisos namų prieš terminą. Vienas darbuotojas turi apie pusšimtį asmenų, kuriais rūpinasi.

REKLAMA

Nuo liepos 1-osios jų padaugės trečdaliu, o darbuotojų inspekcijose, pervadintose Probacijos tarnybomis, nepadaugės. Padidėjus darbo krūviui atlyginimai taip pat liks nepakitę.

„Žinant mūsų valstybės finansinę padėtį, tikrai [atlyginimai] nedidės šį pusmetį. Kitais metais galbūt žemiausiai grandžiai ir išeis [padidinti], yra tokių norų, kad bent žemiausiai pareigūnų grandžiai padidėtų atlyginimai“, – sako Panevėžio apygaros pataisos inspekcijos direktorius Edmundas Toliušis.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu šiauliečiai tikisi gauti du papildomus etatus, o būsimas problemas spręsti perskirstant darbuotojų krūvį ir įdarbinant savanorių.

„Tikimės, kad tas krūvis bus ne iš karto, o išsidėstys per metus.  Jeigu mes į savo veiklą įtrauksime ir savanorius, ką po truputį darom, tai dalis funkcijų, kurios nėra būdingos pataisos inspekcijoms, bus perduotos iš visuomenės atėjusiems savanoriams“, – teigia Šiaulių regiono Pataisos inspekcijos laikinasis vadovas Regimantas Mikaliūnas.

Nors pataisos inspekcijų profsąjungos ragina atidėti įstatymo įgyvendinimą, teisingumo ministro teigimu, darbas Probacijos inspekcijose bus kitoks nei Pataisos inpekcijose – bus atsisakyta važinėjimo automobiliais pas nuteistuosius į namus naktimis, jiems nebebus siunčiami kvietimai atvykti, o bus iš karto susitariama dėl pačių teistųjų apsilankymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Esą sumažinus administracijos darbuotojų ir padidinus dirbančių su nuteistaisiais skaičių, problemų turėtų sumažėti.

„Dalis funkcijų pasikeis, bus mažiau biurokratizmo ir darbo dėl pliuso, bus daugiau tokio darbo, kuris padės nusikaltusį žmogų pastatyti į teisingą kelią“, – kalbėjo Remigijus Šimašius.

Tačiau Pataisos inspekcijos profsąjunga teigia, kad norint nuolatos stebėti ir nesunkius nusikaltimus padariusius asmenis, vien šiemet papildomai prireiks 6 milijonų litų.

Lidija Jankauskienė, LTV „Šiandien“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų