• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį penktadienį, birželio 8-ą dieną, Lenkijoje ir Ukrainoje startuoja 14-asis Europos futbolo čempionatas, kuriame dėl pagrindinio trofėjaus, garbės ir dosnių UEFA prizinių pinigų susigrums 16 Senojo žemyno rinktinių. Nugalėtojas paaiškės liepos 1 dieną Kijevo Olimpiniame stadione.

REKLAMA
REKLAMA

12 iš 16 turnyro dalyvių žaidė ir 2008 metų Europos čempionate, o sugrįžusios Anglijos ir Danijos rinktinės paskutinį kartą šiose varžybose buvo pasirodžiusios 2004 metais. Po 24 metų pertraukos antrą kartą istorijoje Senojo žemyno pirmenybėse dalyvaus Airija, o viena iš turnyro šeimininkių – Ukraina – debiutuoja.

REKLAMA

Šis Europos čempionatas bus paskutinis, kuriame dalyvauja 16 nacionalinių komandų – nuo 2016 metų čia varžysis 24 dalyvės.

Ispanai perrašys istoriją?

Prieš ketverius metus triumfavusi Ispanijos rinktinei tenka nelengva užduotis apginti titulą ir, galbūt, perrašyti istoriją. Laimėję 2008 metų Europos čempionatą, o 2010 metais – pasaulio pirmenybes, ispanai gali tapti pirmaisiais istorijoje, laimėjusiais tris stambius tarptautinius turnyrus iš eilės.

REKLAMA
REKLAMA

Ispanijos nacionalinės ekipos strategas Vicente del Bosque pripažįsta, kad tai padaryti bus nepaprastai sunku. „Laimėti tris kartus iš eilės – sudėtinga užduotis, tačiau ši komanda to nori, – kalbėjo jis. – Sėkmingos patirties stambiuose turnyruose turi pakankamai, tačiau mūsų varžovai mėgins visokiais būdais mums sutrukdyti.“

Didžiausiais pretendentais be ispanų į titulą įvardijami vokiečiai ir olandai. Kol įvairūs orakulai gyvūnai, vabzdžiai ir žvėrys spėlioja, kaip seksis komandoms, statistinę formulę sukūrę austrų mokslininkai nustatė, kad EURO 2012 nugalėtojais taps ispanai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jie finale turėtų įveikti vokiečius, o trečią ir ketvirtą vietas, pasak prognozių, užims Olandija ir Didžioji Britanija. Nereikėtų nuvertinti ir turnyro tamsiaisiais arkliukais vadinamų Rusijos, Portugalijos ir Švedijos rinktinių, galinčių gerokai pagadinti nervus favoritams.

2008 metais Ispanija tapo Europos čempione (nuotr. SCANPIX)2008 metais Ispanija tapo Europos čempione (nuotr. SCANPIX)

Už C. Ronaldo – trys portugalų rinktinės

Brangiausia Europos čempionato vienuolikė – Ispanijos. Jos rinkos vertė siekia 508 mln. eurų. Vidutiniškai vieno žaidėjo kaina tokiu būdu yra 46,2 mln. eurų.

REKLAMA

Tarp EURO 2012 žvaigždžių brangiausias – Portugalijos rinktinės ir Madrido „Real“ lyderis Cristiano Ronaldo su 90 mln. eurų. Jis vienas pagal kainą prilygtų trim Portugalijos rinktinėms.

Labiausiai patyrusi turnyro komanda – Olandijos. Vidutiniškai vienas šios rinktinės narys vilkėdamas nacionalinę aprangą sužaidė po 42 rungtynes. Jų viršūnėje – Rafaelis van der Vaartas su 94 rungtynėmis.

Mažiausiai patyrusios – Prancūzijos ir Lenkijos rinktinės, jų žaidėjai vidutiniškai tarptautinėse varžybose žaidė 21 kartą. Reikėtų išskirti Ispanijos ekipos vartininką Ikerą Casillasą. Jis su su 129 rungtynėmis už nacionalinę komandą bus labiausiai patyręs žaidėjas.

REKLAMA

Cristiano Ronaldo (nuotr. SCANPIX)Cristiano Ronaldo (nuotr. SCANPIX)

Vokiečiai – jauniausi ir aukščiausi

Pagal kvalifikacijos varžybose pelnytus įvarčius nepralenkiami olandai – į varžovų vartus įmušė 37 įvarčius, o graikai pagal šį statistikos rodiklį pasirodė kukliausiai – 14 įvarčių, iš jų šešis pelnė varžovų gynėjai. Per kvalifikaciją daugiausiai – 12 įvarčių – pelnė olandas Klaas-Janas Huntelaaras, antras pagal rezultatyvumą – su devyniais įvarčiais – vokietis Miroslavas Klose.

Vyriausi pagal amžių Europos čempionate bus italai, rusai, airiai ir švedai. Jų amžiaus vidurkis siekia 28 metus. Tuo tarpu vienais iš favoritų įvardijami vokiečiai – jauniausi su 24 metų amžiaus vidurkiu. Žvelgiant į žaidėjų statistiką vyriausiu galima vadinti 37 metų Graikijos rinktinės vartininką Kostą Chalkiasą, o olandų gynėjas aštuoniolikmetis Jetro Willemsas – jauniausias.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar viena įdomi detalė – pagal ūgio vidurkį vokiečiams Senojo žemyno pirmenybėse gali prilygti tik kroatai. Abiejų rinktinių ūgio vidurkis yra 185 cm. Aukščiausias EURO 2012 žaidėjas – 199 cm ūgio švedų vartininkas Andreasas Isakssonas.

Vokietijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)Vokietijos futbolo rinktinė (nuotr. SCANPIX)

Bijo neapykantos protrūkio

BBC televizijos laida „Panorama“ likus dviem savaitėms iki EURO 2012 pradžios parodė šokiruojančius dokumentinius vaizdus iš Lenkijos ir Ukrainos stadionų. Žurnalistinį tyrimą atlikęs britų reporteris čia rado įsigalėjusius rasizmą, antisemitizmą ir neapykantą.

REKLAMA

Britai kelia klausimą, kodėl EURO 2012 turnyrui organizuoti pasirinktos valstybės, kurių stadionuose liejasi įžeidinėjimai dėl rasės, odos spalvos ir tikėjimo. Ar saugu čia bus kitų šalių komandoms ir jų sirgaliams?

Ką patartumėte sirgaliams, ketinantiems su šeimomis vykti į Europos čempionatą? Anglijos rinktinės futbolininkas Solas Campbellas tokią galimybę iš karto atmeta: „Niekur nevykite. Geriau likite namie ir žiūrėkite EURO 2012 per televiziją. Kitaip rizikuosite grįžti namo karstuose.“

Išgirdęs kalbas apie rasizmą Italijos rinktinės ir „Manchester City“ puolėjas Mario Balotelli prisiekė, kad paliks EURO 2012 turnyrą, jei aikštėje bus  įžeistas ir nesusivaldys, jei gatvėje į jį kas mes bananą.

REKLAMA

Futbolo sirgaliai (nuotr. SCANPIX)Futbolo sirgaliai (nuotr. SCANPIX)

TIK FAKTAI

Oficialus EURO 2012 šūkis – „Istorija kuriame kartu“, daina – „Endless Summer“ („Nesibaigianti vasara“), atliekama vokiečių dainininkės Oceanos. Oficialus EURO 2012 kamuolys – „Adidas Tango 12“. Teigiama, kad jį lengviau kontroliuoti nei 2010 metų oficialų pasaulio čempionato kamuolį „Adidas Jabulani“. Turnyro talismanai – nacionalinėmis lenkų ir ukrainiečių aprangomis apvilkti dvyniai Slavekas ir Slavko.

Visos 16 rinktinių Europos čempionate išsidalys 196 mln. eurų. Kiekvienos rinktinės šalies federacija ar asociacija už dalyvavimą turnyre gaus 8 mln. eurų, o laimėtojams atiteks 23,5 mln. eurų. Už kiekvieną pergalę rinktinės gaus milijonų eurų dydžio premiją,o už lygiąsias - 500 tūkst. Ketvirtfinalio dalyvės sąskaitas papildys dviem mln., pusfinalio - trimis. Turnyro laimėtojas bus apdovanotas 7,5 mln., o finalo dalyvis - 4,5 mln. eurų. Tai oficialūs UEFA priziniai pinigai. Rinktinėms piniginius prizus taip pat žada ir įvairūs rėmėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

EURO 2012 grupės

A grupė: Lenkija, Graikija, Rusija, Čekija

B grupė: Olandija, Danija, Vokietija, Portugalija

C grupė: Ispanija, Italija, Airija, Kroatija

D grupė: Ukraina, Anglija, Prancūzija, Švedija

KOMENTARAI

Cristiano Ronaldo (nuotr. SCANPIX)Cristiano Ronaldo (nuotr. SCANPIX)

Cristiano Ronaldo, Portugalijos rinktinės lyderis:

„Mūsų grupė yra „mirtininkų“. Žaisti su vokiečiais, olandais, danais ir tikėtis visuose mačuose pergalių būtų gerokai naivu. Portugalija nėra priskiriama turnyro favoritams, mums nuo to tik geriau. Tikiu, kad Portugalija žais ketvirtfinalyje, o paskui – žiūrėsime, kaip kieno pusėje bus sėkmė. Laimėti Europos čempionatą gerus šansus turi Ispanija, Vokietija ir Olandija.“

REKLAMA

Mesutas Ozilas (nuotr. SCANPIX)Mesutas Ozilas (nuotr. SCANPIX)

Mezutas Ozilas, Vokietijos rinktinės saugas:

„Norime laimėti Europos čempionato titulą. Ar Vokietijos rinktinei pavyks? Turiu gerą jausmą. Titulas – mūsų tikslas, kitaip neverta net eiti į stadioną. Ruošiamės intensyviai ir sutelkėme visą dėmesį į turnyrą. 2008 metais Senojo žemyno pirmenybėse užėmėme antrą vietą, o 2010 metais pasaulio čempionate laimėjome bronzą. Subrendome pergalėms. Būtų didelis nusivylimas, jei liktume vėl antri.“

TAIP PAT SKAITYKITE:

I.Casillas: ispanus įveikti gali tik ispanai

„Femen“ aktyvistės protestuodamos prieš EURO 2012 virto gyvais peniais (N-18)

M. Balotelli: jei kas į mane gatvėje mes bananą – nužudysiu

Kas laimės Europos futbolo čempionatą?

Šokiruojantis BBC tyrimas: Lenkijos ir Ukrainos stadionuose siautėja rasizmas ir antisemitizmas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų