REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Graikijos pasitraukimas iš euro zonos paveiktų ne vieną pasaulio kompaniją, todėl jos griebiasi priemonių šiam smūgiui sušvelninti. Ekspertai pritaria: reikia būti pasirengus viskam.

REKLAMA
REKLAMA

Kol finansų krizė Graikijoje gilėja, kompanijos rengiasi visiems scenarijams: nuo socialinių neramumų iki visiško finansų sistemos kracho. Todėl verslininkai kasnakt iš Graikijos perveda uždirbtus pinigus, mažina įsiskolinimus, retina prastai mokėjimus atliekančių klientų gretas ir rengiasi pereiti prie naujosios graikiškos drachmos, jei šalis bus priversta atsisakyti euro.

REKLAMA

Konsultacinės bendrovės KPMG partneris Rogeris Bayly savo klientams pataria atsižvelgti į šešis pagrindinius aspektus, kai svarstomas galimas Graikijos pasitraukimo iš euro zonos scenarijus: grynųjų srautą, sutartis, galimą verslo tęstinumą, partnerius, valdymą ir komerciją. Jis įsitikinęs, kad automobilių kompanijos, kelionių organizatoriai ir farmacijos grupės gali susidurti su staigiu žlugimu.

R. Bayly teigia, kad iš tiesų dauguma kompanijų yra tinkamai pasirengusios, jei sutriktų grynųjų įplaukų srautas ar kiltų neaiškumų dėl sutarčių su tiekėjais, tačiau ne visuomet žino, kaip plėtos verslą, kai Graikija atsisakys euro.

REKLAMA
REKLAMA

KPMG partneris įspėja kompanijas saugotis tokių tiekėjų ar partnerių, kurie galimo blogiausio scenarijaus atveju egzamino neišlaikytų, taip pat siūlo labiau sugriežtinti kontrolę, kad būtų galima išvengti klaidų ar sukčiavimo. Jis pabrėžia, kad svarbu žinoti, kaip komerciškai verslą gali paveikti pakitusios valdžios bei vartotojų nuotaikos.

Rekomenduoja saugotis

Londone įsikūrusios Korporatyvinių iždininkų asociacijos atstovai tvirtina, kad verslininkai turi imtis atsargumo priemonių: reikalauti apmokėjimo vos pristačius prekes ir būtinai pasirašyti sutartis įtraukiant kitų rūšių valiutas, tokias kaip Britanijos svarai arba JAV doleriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Verslininkai turi saugotis: nuolat tikrinti mokėjimų sąlygas, pervesti pinigus iš valdomų antrinių įmonių, keisti juos į kitas valiutas ir peržiūrėti silpnąsias tiekėjų savybes“, – teigia asociacijos politikos ir technikos direktorius Martinas O‘Donovanas.

Automobilių gamintoja BMW teigia jau pasirengusi blogiausiam, kai bankrutavo ketvirtis Graikijos BMW platintojų nuo 2008-ųjų, o šalies metinė apyvarta krito dviem trečdaliais nuo buvusių 7 tūkst. automobilių kasmet.

„Mes gabūs kurdami įvairius scenarijus, – teigia BMW valdybos narys, atsakingas už pasaulinį pardavimą Ianas Robertsonas. – Akivaizdu, kad apmąstėme, ką tai galėtų reikšti mūsų kompanijai ir mums patiems. Esame įsitikinę, kad euro ateitis puiki, tačiau tai nereiškia, kad euro zonos struktūra turi išlikti tokia kaip dabar.“

REKLAMA

Ne tik Graikija

Didžiausia pasaulyje spirituotų gėrimų gamybos grupė „Diageo“, savo produktų krepšelyje turinti tokius gerai žinomus prekių ženklus kaip viskį „Johnnie Walker“ ir degtinę „Smirnoff“, į situaciją Graikijoje reagavo itin apkarpydama savo rinkodaros biužetą, mažindama atsargų kiekį ir kuo skubiau pervesdama didesnę sumą pinigų iš šalies, vos pamatė, kad pardavimo mastai Graikijoje per pastaruosius trejus metus smuktelėjo perpus – iki mažiau nei 100 mln. svarų sterlingų (429,8 mln. litų).

Kiekvieną savaitę kompanija rengia susirinkimus siekdama apkarpyti savo išlaidas Graikijoje, apsaugoti esamą pardavimą palaikydama turimą vietos platinimo tinklą, taip pat sustabdė tiekimą kai kuriems mažiems barams persiorientuodama į aukštos klasės viešbučius ir klubus. „Diageo“ rinkodaros vadovas Andy Fennellas žiniasklaidai teigė, kad nepaisant visų priemonių kompanijos pardavimo mastai Graikijoje vis tiek mažėja.

REKLAMA

Anksčiau didelė „Johnnie Walker“ rinka susitraukė taip, kad šiuo metu generuoja net mažiau nei 1 proc. visų grupės metinių įplaukų, kurios sudaro 10 mlrd. svarų sterlingų (42,98 mlrd. litų).

„Poveikis Graikijoje gali būti didžiulis, tačiau didžiausias klausimas, kas nutiks kitose euro zonos šalyse, – svarsto A. Fannellas. – Šiuo metu neatitraukiame akių nuo bėdų krečiamų rinkų euro zonoje, pavyzdžiui, Ispanijos ir Airijos.“

Ne pirmas kartas

Kelionių organizatorė TUI veiksmų ėmėsi dar praėjusio lapkričio pradžioje, kai paprašė Graikijos viešbučių perrašyti sutartis, kad mokėjimai bus atliekami drachmomis, jei pasikeistų šalies valiuta, skaičiuojant jos vertę pagal tą, kurią nustatys šalies vyriausybė. Kompanija taip pat pasirengusi blogiausiam scenarijui: tokiu atveju ji klientams pasiūlytų kitas kelionių kryptis, jei prasidėtų civiliniai neramumai, panašūs į praėjusių metų sumaištį JAV per Arabų pavasario revoliuciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Telekomunikacijų milžinė „Vodafone“ teigia, kad jos planai susidoroti su Graikijos bankų sistemos įšaldymu ar civiliniais neramumais paremti nesenų Egipto pavyzdžių patirtimi, kai kompanija turėjo apsaugoti savo pastatus ir išankstinio apmokėjimo telekomunikacijų paslaugos tapo prioritetinės.

„Turime būti tikri, kad turime atsiskaitymo pajėgumų, tinkamus žmones tinkamose vietose, degalų ir lėšų, – teigia „Vodafone“ vykdomasis direktorius Vittorio Colao. – Perėjimas prie kitos valiutos yra technologinis procesas, tad kaip perėjome prie euro, taip grįšime ir prie senosios valiutos.“

REKLAMA

Rengiasi blogiausiam

O štai didieji vaistų gamintojai, tokie kaip „GlaxoSmithKline“ ar „Roche“, dirba su Europos institucijomis rengdami planus išlaikyti gyvybiškai svarbių medikametų tiekimą Graikijai, jei ji pasitrauktų iš euro zonos. Kompanijos puikiai supranta, kad nutraukti tiekimą nėra išeitis, mat tai gali išprovokuoti protestus ir pakenkti jų reputacijai, tad tai traktuoja kaip moralinį savo įsipareigojimą.

Taip pat prasidėjo diskusijos, kas galėtų būti tinkamiausias naujosios Graikijos valiutos gamintojas ir platintojas. Į akiratį pateko Didžiosios Britanijos banknotų spausdintoja „De La Rue“, kuri, anot patikimų šaltinių, planuoja spausdinti naująsias drachmas, jei Graikija nuspręstų pasitraukti iš euro zonos. O gerai žinoma apsaugos kompanija G4S tikisi būti įtraukta į banknotų platinimą šalyje. Vis dėlto „De La Rue“, didžiausia pasaulyje banknotų spausdintoja, gaminanti daugiau nei 150 rūšių valiutų, nuo komentarų susilaiko. O G4S vadovai išreiškė viltį esant reikalui dalyvauti euro keitimo į drachmą procesuose, mat pastaruoju metu Graikija yra labiausiai auganti šios kompanijos rinka.

REKLAMA

FAKTAI: Pinigai palieka Graikiją

Graikai baiminasi devalvacijos, o ispanai ir portugalai nerimauja dėl savo šalių bankų

Finansų patarėjai ir asmeniniai bankininkai, kurių klientų sąskaitos didesnės nei Europoje taikomos 100 tūkst. eurų (apie 345 tūkst. litų) indėlių draudimo garantijos, pataria pinigus pervesti kitur

Teigiama, kad didžioji dalis pinigų iškeliauja į Šiaurės Europą ir atsiduria Londono, Frankfurto ir Ženevos bankuose

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų