REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo penktadienio, birželio 1 dienos, jaunavedžiams sumažės biurokratinių rūpesčių – jiems nebereikės patiems informuoti Civilinės metrikacijos skyrius apie bažnyčioje sudarytą santuoką. Šiuo formalumu rūpinsis bažnyčios atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol jaunavedžiai turėjo ne vėliau kaip per 10 dienų apie bažnytinę santuoką informuoti Civilinės metrikacijos skyrius.

REKLAMA

Kartais jaunieji vis dar renkasi dvigubą ceremoniją – ir bažnyčioje, ir Civilinės metrikacijos skyriuje, o tai pabrangina jų šventę.

Nauja tvarka įsigalioja teisingumo ministrui Vyriausybės vardu pasirašius susitarimą su Lietuvos Vyskupų konferencija ir atitinkamai pakeitus Civilinės metrikacijos taisykles. Jos galios visų konfesijų atstovams.

Taisyklėse numatyta, kad bažnyčia apie sudarytą santuoką pati praneš Civilinės metrikacijos skyriui faksu, elektroniniu būdu ar asmeniškai pristatant pranešimą. Po to, kai tai bus padaryta, sutuoktiniai jų nurodytos gyvenamosios vietos ar elektroninio pašto adresu gaus pranešimą apie santuokos įtraukimą į apskaitą Civilinės metrikacijos skyriuje.

REKLAMA
REKLAMA

Jaunavedžiai taip pat bus informuojami ir tais atvejais, jei dėl kokių nors priežasčių santuokos nebus galima įtraukti į apskaitą.

Sutuoktiniai kartu bus informuojami ir apie tai, kur ir kokio dydžio valstybės rinkliavą turi sumokėti norėdami atsiimti santuokos liudijimą, jei jiems jo reikia.

Naujoji tvarka taip pat padės užkirsti kelią ir pasitaikantiems piktnaudžiavimo atvejams, kai nepranešti apie bažnyčioje sudarytą santuoką yra naudinga, pavyzdžiui, tuomet, kai asmenys nenori prarasti našlio pensijos.

Statistikos duomenimis, 2011 m. Civilinės metrikacijos skyriuose susituokė 13 tūkst. 318 porų, o dar 3 tūkst. 933 poros šiems skyriams pranešė apie bažnyčioje sudarytą santuoką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų