REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje nustatytos šešios vietos, kuriose grafitininkai galės piešti be savivaldybės žinios. Ar tai reiškia, kad grafičių piešėjų darbas naktimis baigtas? Patys gatvės menininkai nepažada, kad jų kūrinių neatsiras ir kitose miesto vietose.

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgė į prašymus

Šioks toks palengvėjimas grafičių meistrams – Vilniaus miesto savivaldybė nustatė šešias vietas, kuriose grafitininkai galės piešti legaliai ir be specialaus leidimo.

REKLAMA

„Atsižvelgėme į grafičių piešėjų prašymą išrinkti Vilniuje tokias vietas, kur piešti galima iš karto, nederinant su savivaldybe leidimų. Tokių vietų numatyta šešios, tačiau ateityje jų tikrai daugės“, – sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Trečiadienio vidurdienį kai kuriose leistinose piešti vietose jau darbavosi grafitininkai. Tiesa, iš pradžių visi žurnalistus pasitiko nedrąsiai, tarsi dar kartą pasitikslindami, kad jau galima piešti legaliai. Požeminėje perėjoje Konstitucijos gatvėje, prie Lietuvos vaikų ir jaunimo centro, sutiktas Arnoldas džiaugėsi, kad mieste atsirado daugiau vietų, kuriose bus galima laisvai piešti.

REKLAMA
REKLAMA

„Anksčiau buvo tik viena tokia vieta (ant Neries upės prieplaukos – red. past.) Vilniuje, dabar jau šešios. Labai gerai, kad taip padarė. Nebereikės naktimis lakstyti“, – juokėsi vaikinas. Vadinasi, naktimis nebelakstys ir neleistinose vietose nepaišys? „Nežinau, pažiūrėsim“, – šyptelėjo pašnekovas.

Viską lemia azartas

Gražu, kai piešinys panašus į piešinį ir turi prasmę. Tačiau daugelyje vietų – tik keverzonės. Jas grafičių piešėjai vadina „tagais“ (žymė, parašas – angl.). „Tas jūsų vadinamas keverzones paišo dvylikamečiai. Grafitininkai tokiais dalykais neužsiima“, – paaiškino beveik ketverius metus grafičius piešiantis Arnoldas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Požeminėje perėjoje Oslo gatvėje, prie Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės, trečiadienio popietę darbavosi du vaikinukai. Jie požeminės dalies sieną dažė geltona spalva. „Ruošiame vietą savo piešiniams“, – sakė vienas jų.

Ilgą laiką miesto viešosios tvarkos sergėtojams grafičių piešėjai bei vadinamieji tageriai buvo ir tebėra didžiulė problema. Grafitininkai neslėpė, kad tai yra jų pomėgis, džiaugėsi atsiradusiomis leistinomis piešti vietomis, tačiau neneigė, kad naktiniai lakstymai nesibaigė.

REKLAMA

„Tai yra ir azartas, ir noras papuošti miestą. O naktį laiko visada yra“, – klausiamas, kas skatina piešti naktį, sakė prieš dvejus metus grafičiais susidomėjęs jaunuolis.

Leistinas laikas ir simbolika

Pažymėjimus dėl suderintos grafičių piešimo vietos išduoda Saugaus miesto departamento Administracinės veiklos skyrius. Grafičius galima piešti nuo 8 iki 22 val., tačiau pažymėjime dėl suderintos grafičių piešimo vietos piešimo laikas gali būti papildomai apribotas.

Nurodytose vietose draudžiama piešti necenzūrinius žodžius, simbolius, atsakingų už Lietuvos gyventojų represijas Vokietijos nacionalsocialistų arba SSRS komunistų partijos vadovų atvaizdus, sovietinę, nacistinę ar Lietuvos SSR simboliką; diskriminacinius, karo vaizdus, simbolius, užrašus.

REKLAMA

Taip pat vaizdus, užrašus, simbolius, skatinančius ar vaizduojančius nacionalinę nesantaiką, lygių teisių pažeidimus ar kitaip įžeidžiančius žmonių orumą. Draudžiama grafičius piešti reklamos tikslais, pažeidžiant Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo, kitų įstatymų, Tvarkymo ir švaros taisyklių ir kitų teisės aktų reikalavimus.

Leistinos piešti vietos

– ant Neries upės prieplaukos, esančios tarp Karaliaus Mindaugo ir Žirmūnų tiltų (iš Olimpiečių gatvės pusės), sienos;

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– ant požeminės perėjos prie Lietuvos vaikų ir jaunimo centro (Konstitucijos g. 25) požeminės dalies sienų;

– ant Pilaitės riedlenčių parko statinių, esančių priešais Vilniaus Martyno Mažvydo progimnaziją (Vydūno g. 17A);

– ant požeminės perėjos Oslo gatvėje, prie Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (Šiltnamių g. 29), požeminės dalies sienų;

– ant požeminės perėjos, esančios prie Vingio parko, šalia S.Konarskio gatvės, požeminės dalies sienų;

– ant pastato Skydo g. 44A sienų.

Kitose Vilniaus miesto savivaldybės numatytose vietose grafičius galima piešti tik gavus pažymėjimą dėl suderintos grafičių piešimo vietos. Tokie pažymėjimai gali būti išduoti dėl šių vietų:

REKLAMA

– požeminės perėjos, esančios prie pastato Laisvės pr. 40, požeminės dalies sienos;

– požeminės perėjos, esančios prie pastato Laisvės pr. 28, požeminės dalies sienos;

– požeminės perėjos, esančios prie prekybos centro „Panorama“ (Saltoniškių g. 9), požeminės dalies sienos;

– požeminių perėjų, esančių po Savanorių prospekto žiedu, požeminių dalių sienos;

– požeminės perėjos, esančios šalia parodų ir konferencijų centro „Litexpo“ (Laisvės pr. 5), sienos;

– Vilniaus miesto savivaldybės administracinio pastato (Konstitucijos pr. 3) požeminės automobilių stovėjimo aikštelės sienos;

REKLAMA

– Gedimino prospekto požeminės automobilių stovėjimo aikštelės sienos;

– Gedimino prospekto požeminės automobilių stovėjimo aikštelės laiptinės, esančios tarp viešbučio „Novotel“ ir parduotuvės „Zara“, sienos;

– Gedimino prospekto požeminės automobilių stovėjimo aikštelės laiptinės, esančios prie Vinco Kudirkos aikštės ir viešojo transporto stotelės, sienos;

– vaikų žaidimo aikštelės, esančios prie pastato Paberžės g. 2, statiniai.

I. Pepcevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų