REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Šiandien, gegužės 30 d. Vilniaus televizijos bokšto konferencijų salėje įvyko modernaus, pažangiomis technologijomis aprūpinto taksi automobilio „iTaksi“ pristatymas.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pažiūros standartinis „Škoda Octavia“ universalas aprūpintas planšetiniais kompiuteriais, banko kortelėmis leidžiančia atsiskaityti įranga ir kitomis sistemomis kol kas yra tik demonstracinis automobilis, tačiau, kaip pažymi projekto iniciatoriai, viskas, kas jame panaudota, yra realiai įgyvendinama.

REKLAMA

Drauge su bendrove „Altas“ ir talkinant įmonei „Oryo“, Lietuvos radijo ir televizijos centro automobilis buvo pripildytas pažangių technologijų ir įrenginių turėtų tapti pavyzdžiu ateities taksi automobiliams. „iTaksi“ automobilyje įdiegtos keleivių, vairuotojų darbo laiko ir uždirbtų pinigų apskaitos, čekių spausdinimo ir apmokėjimo per banką sistemos, automobilių užimtumo ir buvimo vietos nustatymo, optimalaus darbo paskirstymo, saugumo užtikrinimo ir daug kitų sistemų. Anot projekto autorių, išmaniosiomis technologijomis aprūpintus taksi automobilius turinčių pasaulio miestų kol kas yra vienetai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pažymėjo Lietuvos radijo ir televizijos centro generalinis direktorius Gediminas Stirbys, visa automobilyje panaudota įranga, pradedant taksometrais ir baigiant planšetiniais kompiuteriais yra siūloma rinkoje, taigi automobilis yra ne į ateitį orientuojamo projekto koncepcija, o galimybių demonstravimas. „Paprastai verslas, įsigydamas tokius produktus, veiksmus planuoja atsižvelgdamas į gaunamą naudą ir investicines galimybes. Todėl daugiau kliūčių mes įžvelgiame dėl technologijų parengimo, o transporto įmonių suinteresuotumu investuoti“, ‒ komentavo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planšetiniuose kompiuteriuose keleivis gali ne tik naršyti internetą, jam gali būti pristatytos miesto ar rajono, pro kurį jis važiuoja, įžymybės, gali būti pateikta aktuali informacija apie artimiausias kavines, viešbučius ir pan. Interneto ryšys tarnauja priimant ir patvirtinant užsakymus, juos planuojant ir gerinant aptarnavimo kokybę, o internetinė telefonija – tai nemokami taksi vairuotojo pokalbiai su administruojančiu centru ir visu pasauliu. Šias galimybes „iTaksi“ automobilyje suteikia mobilusis 4G internetas „Mezon“.

REKLAMA

Kaip pažymėjo G. Stirbys, technologijų diegimą taksi automobiliuose galėtų paskatinti konkurencija šioje srityje. Anot pašnekovo, kompanijos, kurios pirmos nuspręs savo automobiliuose sumontuoti tokią įrangą, technologiškai bus aukštesnio lygio, o tai gali padėti pritraukti daugiau klientų. „Vienintelis klausimas dabar – kas pirmieji ryšis tai padaryti. Vilniaus savivaldybės iniciatyva steigiama taksi įmonė galbūt bus viena iš pirmųjų, o tada jau kitoms kompanijoms atsirastų paskatinimas pasitempti“, ‒ svarstė telecentro vadovas.

REKLAMA

Anot projekto idėjos autorių, daugelį šio mobiliojo interneto privalumų galima panaudoti taksi automobiliams modernizuoti ir taksi paslaugų kokybei gerinti. Internetas taksi automobilyje naudingas ne tik keleiviui ar vairuotojui, bet ir taksi paslaugas organizuojančiai įmonei. Be to, tai puiki galimybė gerinti konkretaus miesto ir visos šalies įvaizdį.

„Žvelgiant į Vakarų Europos ir apkritai, pasaulines tendencijas, galima matyti, kad norėdami suteikti savo paslaugoms patrauklumo visi stengiasi diegti pažangias technologijas. Šiuo atveju mes taip pat matome papildomas galimybes taksi bendrovėms. Automobilis atrodo išskirtinis su tokia įranga, taigi galbūt yra tokių keleivių, kurie norėtų tik su tokiu važiuoti. Galime palyginti paprastą situaciją, kuomet naktį skambindamas nežinai, ar pavyks išsikviesti taksi telefonu, o išmaniųjų technologijų naudojimas, kad ir užsakymas internetu yra papildomi dalykai patrauklesni klientui“, ‒ pažymėjo G. Stirbys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų