REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo opozicijos lyderis, LSDP pirmininkas Algirdas Butkevičius mano, kad daugiabučių renovaciją išjudins tik naujas patrauklus jos modelis.

REKLAMA
REKLAMA

„Renovaciją išjudinsime taikydami šalies gyventojams patrauklų modelį, valstybei (jos įgaliotai institucijai) perimant riziką, priežiūrą ir sukuriant tokią sistemą, kad būsto savininkams tiesiogiai nereikėtų prisiimti kreditinių įsipareigojimų“, - teigia A. Butkevičius.

REKLAMA

Pasak jo, socialdemokratų inicijuota darbo grupė, su kuria dirba žymūs energetikos ekspertai, jau rengia programą, kuria remiantis iš esmės galima būtų pakeisti situaciją.

„Siekiant sumažinti sąskaitas už komunalines paslaugas, reikia žvelgti plačiai ir taikyti kompleksinius sprendimus, tokius kaip atsakingas sistemų eksploatavimas, šilumos izoliacijos didinimas, taupus išteklių vartojimas ir t.t. Galutinę sąskaitą už suteiktas paslaugas lemia ne tik tarifai, bet ir suvartojimas. Štai kodėl būtina šilumos ūkio pertvarka užtikrinanti jo efektyvumą bei ekonomiškumą. Būtina įgyvendinti efektyvias energiją taupančias priemones daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose ir užtikrinti šilumos apskaitą kiekviename būste: šildymui, cirkuliacijai bei karštam vandeniui ruošti“, - sako A. Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, akivaizdu, jog energetikos resursų naudojimo mažinimas yra viena aktualiausių Lietuvos nūdienos problemų ir tikslų, o pastatų modernizavimas bei šilumos ūkio pertvarka turi tapti kiekvieno iš mūsų prioritetu bei ekonominės ir socialinės atsakomybės dalimi.

A. Butkevičiaus manymu, aplinkos ministro panegirika dėl namų renovavimo sukelia juoką pro ašaras. „Vyriausybei pristatant veiklos ataskaitą, o Ministrui Pirmininkui arogantiškai giriantis suvaldyta krize ir pagerėjusiu gyvenimu, nuo jo neatsiliko ir aplinkos ministras, su pasididžiavimu pareiškęs, kad Lietuva pernai renovavo net 85 daugiabučius namus. Turint omenyje, kad iki 2020 metų jų planuota renovuoti daugiau nei 20 tūkst., tokia panegirika sukelia juoką pro ašaras“, - sako politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis primena, kad Lietuvoje yra beveik 39 tūkst. neefektyviai energiją vartojančių daugiabučių. A. Butkevičiaus duomenimis, per konservatorių ir liberalų valdymo laikotarpį renovuota tik apie 200 namų, o apie 750 daugiabučių renovuota tik iš dalies. Pagal naują Vyriausybės programą nuo 2009-ųjų turėjo būti renovuota po 2500 namų kasmet. Tam 2009 m. buvo įsteigtas JESSICA fondas.

„Tik “taupioji„ Vyriausybė, matyt, taupė ir šio fondo lėšas. Tuo tarpu daugiabučių gyventojai kentėjo nuo galvos skausmo, kaip apmokėti milžiniškas sąskaitas už šildymą. Praėjusią žiemą šildymo kaina buvo didžiausia per nepriklausomybės laikotarpį, ir darosi aišku, kad brangstant dujoms, tai - dar ne ledkalnio viršūnė“, - sako opozicijos lyderis.

REKLAMA

Minėti skaičiai, anot jo, demonstruoja, koks reikalingas renovacijos projektas, kuris iki šiol taip ir nebuvo vykdomas.

„Vyriausybės nesistengė jo išjudinti, nepaisant to, jog šioje srityje galėjo būti sukurta ir daug naujų darbo vietų. Menkos pažangos priežastys dabar jau slypi ir kitur - žmonės nepasitiki renovacijos proceso skaidrumu ir rezultatais. Dalis gyventojų neturi ekonominės motyvacijos ir bijo prisiimti kreditinius įsipareigojimus“, - sako politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų