REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet, kaip ir pernai, į valstybės finansuojamas studijų vietas bus priimti 385 rezidentūros studentai. Biudžeto lėšomis bus ruošiami 356 būsimieji medicinos, 19 odontologijos ir 10 veterinarijos gydytojų. Švietimo ir mokslo ministras pasirašė įsakymą dėl rezidentūros studijų vietų paskirstymo.

REKLAMA
REKLAMA

Į valstybės finansuojamas studijas Lietuvos sveikatos mokslų universitete bus priimti 254 medicinos, odontologijos ir veterinarijos rezidentai, o Vilniaus universiteto rezidentūroje studijuos 131 būsimasis medikas ir odontologas.

REKLAMA

Valstybės finansuojamų rezidentūros studijų vietų skaičių nustato Vyriausybė, atsižvelgdama į valstybės poreikius ir finansines galimybes. Rezidentūros vietas konkretiems universitetams pagal jų mokslo rezultatus ir studijų krepšelių skaičių paskirsto Švietimo ir mokslo ministerija, tardamasi su Lietuvos mokslo taryba, Sveikatos apsaugos ministerija, Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba ir rezidentūros studijas vykdančiais universitetais.

REKLAMA
REKLAMA

Vieno rezidento rengimas per metus valstybei kainuoja vidutiniškai apie 34 tūkst. litų, vieno rezidento parengimo kaina, priklausomai nuo studijų programos, svyruoja tarp 99 ir 198 tūkst. litų, bendras biudžeto lėšų poreikis patvirtintoms 385 rezidentūros vietoms siekia beveik 12,8 mln. litų. Dabartinės valstybės finansinės galimybės leidžia rezidentūrai skirti 7,7 mln. litų, šių lėšų pakanka 232 studijų vietoms.

Siekdama išlaikyti stabilų priėmimo į rezidentūros studijas lygį, šiuo metu Vyriausybė ieško trūkstamų 5 mln. litų. Lėšų skirtumas susidaro dėl to, kad iki mokslo ir studijų reformos už rezidentūros studijas valstybė universitetams skirdavo tik dalį reikalingų lėšų – 35 proc. nustatytos studijų kainos. Švietimo ir mokslo ministerija tariasi su Finansų ministerija, kaip rasti reikalingų lėšų, kad nenukentėtų kitos studijų pakopos ir sritys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija yra išreiškusi poziciją, kad valstybė turėtų finansuoti dar 26 rezidentūros studijų vietas, tačiau pasiūlymų dėl papildomo finansavimo šaltinių pateikusi nėra. Papildomas rezidentų studijų vietas būtų galima finansuoti skirstant kitų metų biudžetą atitinkama suma sumažinus Sveikatos apsaugos ministerijos asignavimus.

Vilniaus universitetas informavo Švietimo ir mokslo ministeriją, kad susitarė su Lietuvos sveikatos mokslų universitetu dėl po priėmimo į rezidentūrą galimai liksiančių laisvų vietų perskirstymo tarp šių dviejų gydytojus rengiančių aukštųjų mokyklų.

REKLAMA

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentų atstovybės atliktos apklausos duomenimis, galvoti apie karjerą užsienyje būsimuosius medikus skatina nepakankamas mūsų šalies ligoninių dėmesys – darbo pasiūlymų yra gavę tik apie 40 proc. rezidentų, taip pat siūlomos darbo sąlygos. Nors rajonuose jaunų gydytojų trūksta, ligoninės retai mezga kontaktus su potencialiais darbuotojais ir pasyviai atsiliepia į pačių būsimųjų medikų siūlomas bendradarbiavimo iniciatyvas.

Rezidentūros studijos būsimuosius gydytojus, odontologus ir veterinarijos gydytojus, baigusius pagrindines studijas, paruošia savarankiškam darbui. Rezidentūros studijos trunka nuo 3 iki 6 metų. Greta subsidijos studijų kainai padengti rezidentai gauna stipendiją, kuri šiuo metu sudaro 1248 litus. Jiems taip pat mokami atlyginimai: pirmaisiais rezidentūros metais – 1209 litai, vėlesniaisiais – 1537 litai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų