• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

BBC televizijos laida „Panorama“ pirmadienį parodė šokiruojančius dokumentinius vaizdus iš Lenkijos ir Ukrainos, kur birželio 8 dieną startuoja Europos futbolo čempionatas. Siužeto centre – stadionuose įsigalėjęs rasizmas, antisemitizmas ir neapykanta.

REKLAMA
REKLAMA

Britai kelia klausimą, kodėl EURO 2012 turnyrui organizuoti pasirinktos valstybės, kurių stadionuose liejasi įžeidinėjimai dėl rasės, odos spalvos. Laidos reporteris Chrisas Rogersas aiškinosi, ar saugu čia bus kitų šalių komandoms ir jų sirgaliams.

REKLAMA

Ką patartumėte sirgaliams, ketinantiems su šeimomis vykti į Europos čempionatą? Britų futbolininkas Solas Campbellas tokią galimybę iš karto atmeta: „Niekur nevykite. Geriau likite namie ir žiūrėkite EURO 2012 per televiziją. Kitaip rizikuosite grįžti namo karstuose.“

Dokumentinės juosta prasideda nuo Lenkijos stadionų vaizdų. Čia užsimaskavę sirgaliai, savo organizaciją pavadinę „Baltas pasididžiavimas“, kelia įžeidžiančius stendus ir svaido agresyvius šūkius. Čia neapsieinama be pasityčiojimo iš juodaodžių žaidėjų ir susirėmimų su policija.

REKLAMA
REKLAMA

Lodzėje BBC žurnalistas susiduria su antisemitizmu, o Varšuvoje – su rasizmu. Juodaodžiai žaidėjai nuolat girdi iš tribūnų beždžionę imituojantį garsą, tačiau teisėjai paprastai dėl to nieko nesiima ir kviečia žaisti toliau. Nedaug kuo skiriasi ir situacija Krokuvoje.

Viską – nuo įžeidžiančių piešinių ir užrašų ant sienų iki hitleriško pasveikinimo – galima rasti ir Ukrainoje. Filmo autorius Nikas Lowlesas mano, kad Afrikos, Azijos ir kreolų kilmės britų rėmėjai negali jaustis saugūs. Laidos pabaigoje parodomi šokiruojantys kadrai iš Ukrainos stadiono, kur sumušami indų kilmės studentai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų