REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sūrio vartojimo kultūra Lietuvoje nuolat auga, o mėgstamiausios lietuvių gurmaniško sūrio rūšys – parmezanas, mocarela, baltųjų ir mėlynųjų pelėsių sūriai.

Sūrio vartojimo kultūra Lietuvoje nuolat auga, o mėgstamiausios lietuvių gurmaniško sūrio rūšys – parmezanas, mocarela, baltųjų ir mėlynųjų pelėsių sūriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai rodo „Vilkyškių pieninės“ inicijuota apklausa. Nepaisant sparčiai besiplečiančio raciono, remiantis oficialiais pardavimų duomenimis, vienvaldis lyderis ant lietuvių stalo išlieka įprastas fermentinis sūris.

REKLAMA

Apklausos internete duomenys rodo, kad sūrio vartojimo srityje lietuviai toli gražu nėra konservatyvūs – net 88 proc. apklaustųjų teigė išbandę nuo penkių iki dvidešimties skirtingų sūrių rūšių. Beveik visi jie (82 proc.) visas šias rūšis išmėgino per pastaruosius penkerius metus.

Paprašyti sudaryti savo mėgstamiausių sūrių rinkinį, dauguma apklausos dalyvių rinkosi parmezaną (65 proc.) ir mocarelą (60 proc.). Taip pat didelio populiarumo sulaukė pelėsiniai sūriai: baltųjų pelėsių sūris pateko į 59 proc. respondentų rinkinius, o ypač gurmanišką mėlynojo pelėsio sūrį rinkosi net kas antras (54 proc.). Tarp lietuvių populiarus ir graikų numylėtinis – fetos sūris. Ši sūrio rūšis pateko į 56 proc. rinkinių.

REKLAMA
REKLAMA

Populiarumo mūsų šalyje nepraranda tradicinis varškės sūris. Šį Rytų Europoje populiarų sūrį pasirinko beveik pusė – 49 proc. apklaustųjų. Tokia pat simpatijų dalis teko ir kietiesiems sūriams – tokiems, kaip „Griujeras“ ar „Prussia“.

„Tokia rūšių įvairovė lietuviams renkantis sūrius rodo, kad pamažu imame pažinti sūrį ir jo kultūrą – šis produktas atstovauja tiek skirtingų skonių ir paskonių, jog vargu ar rasime kitų turtingumu jam prilygstančių gurmaniškų gaminių. Dėl savo skonio ypatumų ir subtilumo sūris jau nuo senų laikų itin vertinamas visame pasaulyje, šiandien galime drąsiai teigti, kad jį įvertina ir lietuviai. Tai patvirtina ir pardavimų duomenys“, – teigia AB „Vilkyškių pieninė“ generalinis direktorius Gintaras Bertašius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, rinkos tyrimų bendrovės „Nielsen“ atlikti tyrimai rodo, kad kasdieniame lietuvių mitybos racione nepralenkiamai pirmauja įprastas, tradicinis fermentinis sūris – šios rūšies pardavimai sudaro beveik pusę visų Lietuvos prekybos tinkluose parduodamų sūrių tiek pagal apyvartą, tiek pagal suvalgomo sūrio kiekį. Antroje vietoje pagal šiuos rodiklius (2010 metų rugpjūčio – 2011-ųjų liepos  laikotarpiu) atsidūrė varškės sūris – jis sudaro 21,8 proc. visų sūrių pardavimų kilogramais. Tarp perkamiausių Lietuvoje rikiuojasi dar 15 sūrio rūšių: mocarela, gouda, baltųjų pelėsių sūris, rūkytas sūris, olandiškas sūris, kietieji sūriai, feta, parmezanas, ementalis, sūris su priedais, mėlynųjų pelėsių sūris, edam sūris, tarkuotas sūris, masdamas, kambozola, čederis ir brinza.

REKLAMA

„Apklausa rodo ir tai, kad lietuviai teikia pirmenybę mūsų šalyje pagamintiems, o ne importuojamiems gaminiams. Tai – pasitikėjimo mūsų darbu ir jo kokybe ženklas. Mes gaminame plačiausią Lietuvoje sūrių asortimentą – tiek kasdieninius,tiek gurmaniškus – ir jaučiame nuolat augantį jų populiarumą. Remiantis apklausos duomenimis, net 78 proc. apklaustųjų žino, jog sūris su mėlynaisiais pelėsiais yra gaminamas ir Lietuvoje, esu tikras, jog vos prieš keletą metų šis procentas būtų kur kas mažesnis – laikome tai dideliu savo veiklos įvertinimu“, – sako G. Bertašius.

REKLAMA

Tiesa, pagal suvartojamo sūrio kiekį lietuviai vis dar gerokai atsilieka nuo šios srities lyderių – vidutiniškai Lietuvoje vienam gyventojui tenka 5 kg sūrio per metus, tuo tarpu sūrių tėvyne tituluojamoje Graikijoje – 31,1 kg, Prancūzijoje – 26,1, o dar vienoje sūriais garsėjančioje valstybėje – Šveicarijoje – 21,4 kg. sūrio per metus. Žinoma, yra ir pasirinkimo ypatumai: štai graikai valgo daug fetos sūrio, o lietuvio šaldytuvą sunku įsivaizduoti be varškės sūrio. Įdomu tai, kad į daugiausiai sūrio vartojančių valstybių 10-uką patenka net dvi iš pažiūros sūrio kultūrą ne pernelyg puoselėjančios Skandinavijos valstybės – Suomija ir Švedija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gegužės mėnesį internetu atliktoje apklausoje dalyvavo 420 interneto vartotojų.

„Vilkyškių pieninė“ gamina platų spektrą originalių receptūrų pieno produktų, daugelio jų kokybė ir skonio ypatybės įvertintos tarptautinėse parodose. Pieninė tęsia ilgą ir garbingą sūrių gaminimo istoriją turinčias tradicijas, susikūrusias itin sodrių Nemuno užliejamų pievų regione.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų