REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje baigtas kurti pirmasis lietuvių kalbos žodžių semantinių ryšių tinklo duomenų bazės prototipas. Sukurta bazė galės būti naudojama, kuriant naujas paieškos sistemas, sudarant sinonimų, antonimų, homonimų ar hiponimų žodynus, tobulinant mašininio vertimo sistemas, kurių populiarumas ir poreikis nuolatos auga.

REKLAMA
REKLAMA

Semantinio tinklo kūrimu rūpinosi kalbinių technologijų plėtojimu užsiimanti bendrovė „Tilde IT“ drauge su partneriais: Lietuvių kalbos institutu (LKI) ir UAB „CID Baltic“. Darbai truko šiek tiek daugiau nei vienus metus, sakoma „Tilde IT“ pramešime.

REKLAMA

Sukurtas semantinio tinklo prototipas nurodo ir atvaizduoja įvairių lietuvių kalbos žodžių tarpusavio ryšius. Pavyzdžiui, žodis „stalas“ gali būti susietas ne tik su žodžiais „staliukas“ ir „baldas“, bet ir su jį apibūdinančiais žodžiais: medinis, stiklinis, mažas, raudonmedžio, ąžuolinis ir t. t.

Semantinio tinklo duomenų bazės prototipas yra paruoštas tolimesniems duomenų integravimo procesams ir praktiniam duomenų panaudojimui. „Artimiausiu metu šį prototipą ketiname panaudoti tobulinant savo sukurtą mašininio vertimo sistemą. Turbūt kiekvienas, kuris nors kartą naudojosi mašininio vertimo sistema, pastebėjo, kad automatiškai verčiant tekstus dažnai susiduriama su žodžių daugiaprasmiškumo problema. Ji gali būti sprendžiama pasitelkiant žodžių semantinių ryšių duomenų bazę, kuri, būdama mašininio vertimo įrankio dalimi, analizuotų visą verčiamo teksto kontekstą ir leistų išvengti įvairių kurioziškų situacijų, kai, pavyzdžiui, kulinariniame tekste žodis „oil“ išverčiamas ne kaip aliejus, o kaip nafta“, − ateities planais dalijosi R. Špukienė, „Tilde IT“ direktorė.

Pasak bendrovės direktorės, svarstomos ir kitos prototipo panaudojimo galimybės. Kadangi „CID Baltic“ yra aktuali semantinė paieška, todėl planuojama drauge kurti tokios paieškos įrankį, kuris ieškotų ne visų, o tik tinkamame kontekste paminėtų raktinių žodžių. Su Lietuvių kalbos institutu „Tilde IT“ planuoja drauge parengti naujus elektroninius žodynus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų