REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

In­ves­tuo­to­jai iš Vo­kie­ti­jos ne­to­li Šiau­lių pla­nuo­ja sta­ty­ti pir­mą­ją ša­ly­je sau­lės jė­gai­nę ant už­da­ry­to Kai­rių są­var­ty­no kau­po. Iš­gau­ta elekt­ros ener­gi­ja bū­tų par­duo­da­ma į bend­rą tink­lą. Apie 30 mi­li­jo­nų li­tų in­ves­ti­ci­jos at­si­pirk­tų per de­šimt me­tų.

REKLAMA
REKLAMA

In­ves­tuo­to­jai ne­snau­džia

Idė­ją siū­lo Šiau­liuo­se įsi­kū­ru­si antrinė vo­kie­čių in­ži­nie­rių įmo­nė.

REKLAMA

„Vo­kie­ti­jo­je sau­lės ener­gi­ja yra ypač po­pu­lia­ri, di­de­lis dė­me­sys ski­ria­mas ener­ge­ti­nei ša­lies ne­prik­lau­so­my­bei“,– sa­kė in­ži­nie­rių biu­ro Šiau­liuo­se di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja So­na­ta Alek­sand­ra­vi­čie­nė. Vo­kie­ti­jo­je už­deng­ti są­var­ty­nai jau se­niai nau­do­ja­mi sau­lės jė­gai­nėms sta­ty­ti.

Per dar­bi­nį su­si­ti­ki­mą po­ten­cia­lūs in­ves­tuo­to­jai su­si­do­mė­jo pa­siū­ly­ta ga­li­my­be sta­ty­ti sau­lės jė­gai­nę ant Kai­rių są­var­ty­no kau­po. „Ka­dan­gi dir­ba­me Šiau­liuo­se, tai ir in­ves­tuo­to­jus čia pa­kvie­tė­me,"– šyp­so­jo­si S. Alek­sand­ra­vi­čie­nė.

REKLAMA
REKLAMA

Už­da­ry­tų są­var­ty­nų kau­pus pa­nau­do­ti sau­lės ener­gi­jai ga­minti pla­nuo­ja ir ki­tų Lie­tu­vos re­gio­nų at­lie­kų tvar­ky­mo cent­rai, jei Šiau­liuo­se ren­gia­ma ga­li­my­bių stu­di­ja pa­tei­sins lū­kes­čius.

Priim­tas spren­di­mas at­lik­ti pi­lo­ti­nius ban­dy­mus, kad in­ves­tuo­to­jas ga­lė­tų įver­tin­ti, koks sau­lės ak­ty­vu­mas čia vy­rau­ja. Ga­lu­ti­nio spren­di­mo pra­dė­ti mon­tuo­ti įran­gą dar nė­ra.

Pre­li­mi­na­rūs skai­čia­vi­mai ro­do, kad esant op­ti­ma­liam jė­gai­nės pa­jė­gu­mui, kai ge­riau­siai pa­nau­do­ja­mos kau­po sau­lė­to­sios pu­sės, elekt­ri­nės kaš­tai siek­tų apie 30 mi­li­jo­nų li­tų, o pa­ja­mos už par­duo­tą į bend­rą tink­lą elekt­ros ener­gi­ją vir­šy­tų 3 mi­li­jo­nus li­tų per me­tus

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sau­lės už­ten­ka

„Šiau­lių re­gio­no at­lie­kų tvar­ky­mo cent­ras pri­va­lo nuo­lat pri­žiū­rė­ti už­da­ry­tą Kai­rių są­var­ty­ną, o tai ne­ma­žai kai­nuo­ja. Iš­ki­lus jė­gai­nei šie rū­pes­čiai ne­be­ka­muo­tų, nes juos pe­rim­tų elekt­ri­nės sta­ty­to­jai“,– aiš­ki­no S. Alek­sand­ra­vi­čie­nė.

ŠRATC gau­tų pa­ja­mų ir iš skly­po nuo­mos.

Esą gy­ven­to­jams sau­lės jė­gai­nė ant są­var­ty­no kau­po bū­tų pa­vyz­dys, ko­kių re­zul­ta­tų ga­li­ma pa­siek­ti ge­rai tvar­kan­tis.

REKLAMA

Už­da­ry­tas Kai­rių są­var­ty­nas sie­ja­mas ir su ne­la­bai sėk­min­ga du­jų iš kau­po iš­ga­vi­mo is­to­ri­ja. S. Alek­sand­ra­vi­čie­nė, aiš­ki­na, kad tai – skir­tin­gi da­ly­kai. Du­jos su­si­da­ran­čios iš at­lie­kų, kaup­tų il­gus me­tus. Du­jos ga­mi­na­si tik tam tik­rą lai­ką, o vė­liau bai­gia­si. Sau­lės ener­gi­jos iš­tek­liai – neiš­se­mia­mi.

„Ži­no­ma, sau­lės ener­gi­jos in­ten­sy­vu­mas pri­klau­so nuo me­tų lai­ko. Bet net ap­niu­ku­sią die­ną bū­na pliūps­nių, kai pa­si­ga­mi­na dau­giau ener­gi­jos nei sau­lė­tą die­ną“,– sa­kė S. Alek­sand­ra­vi­čie­nė.

Irena BUDRIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų