REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rengiantis kitais mokslo metais vyksiančiam lietuvių kalbos ir literatūros egzaminui pagal bendrą programą lietuvių ir tautinių mažumų mokyklų mokiniams, Nacionalinis egzaminų centras kartu su Vilniaus universiteto mokslininkais 86 šalies vidurinėse mokyklose ir gimnazijose atliko vieną iš lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino bandomojo tyrimo etapų.

REKLAMA
REKLAMA

Apie 3500 vienuoliktokų iš skirtingų Lietuvos regionų mokyklų, kuriose mokoma lietuvių arba tautinių mažumų kalbomis, rašė rašinį. Buvo pateiktos šešios literatūrinio ir aštuonios samprotavimo rašinių temos.

REKLAMA

Buvo siekiama išmėginti kuo įvairesnes pagal naują Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino programą parengtas užduotis ir vertinimo normas, pritaikytas mokiniams iš mokyklų lietuvių kalba ir mokyklų tautinių mažumų kalba.

Vilniaus universiteto mokslininkai pateiks išvadas dėl vertinimo normų ir jų taikymo tautinių mažumų mokyklų abiturientams, baigsiantiems dvyliktą klasę 2013 m.

Bandomajame tyrime dalyvavę mokiniai ir jų mokytojai palankiai vertino užduotis. Tai rodo iš karto po užduoties atlikimo surengta tyrime dalyvavusių mokyklų apklausa. Gerai užduotis įvertino 50 proc. mokytojų ir 38,2 proc. mokinių, patenkinamai – 45,6 proc. mokytojų ir 50 proc. mokinių. Beveik visiems (97 proc.) mokiniams užteko laiko atlikti užduočiai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip praėjusių metų pabaigoje sutarė Lietuvos ir Lenkijos švietimo ekspertų darbo grupės, vertinant tautinių mažumų mokyklų abiturientų lietuvių kalbos egzamino darbus, nuo 2013 m. bus nustatytas 8 metų trukmės pereinamasis laikotarpis, kurį šių metų gegužę oficialiai įteisino švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. Apie šį rengiamą sprendimą buvo kalbėta per ministro ir ESBO aukštojo komisaro tautinių mažumų klausimais K.Vollebaeko susitikimą kovo mėnesį.

Baigę vienodą lietuvių kalbos ir literatūros vidurinio ugdymo bendrąją programą, 2013 m. visi Lietuvos abiturientai laikys vieningą lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Brandos egzamino  užduotys – rašinių temos – bus visiems vienodos,  vertinimo normos raštingumo ir kalbinės raiškos aspektais pereinamuoju laikotarpiu bus skirtingos. Kasmet Nacionalinis egzaminų centras tirs moksleivių pasirengimo lygį laikyti egzaminą ir siūlys sprendimus, kokio lygio palengvinimus taikyti vertinant atliktas užduotis.

Valstybinių brandos egzaminų vertinimo komitete dirbs ir tautinių mažumų atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų