• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulinėje parodoje „Expo 2012“, kuri prasidėjo šeštadienį Pietų Korėjos mieste Yeosu, jau skamba Lietuvos vardas. Jį įsimindami kartoja mūsų šalies paviljono lankytojai. Dauguma jų apstulbinti ilgam stabteli prie unikalių gintaro inkliuzų, atgabentų iš Palangos gintaro muziejaus. Šie eksponatai – intriguojanti įžanga pažinčiai su gintarine Lietuva. Lankytojai neskuba atsisveikinti su mūsų šalies ekspozicija, nors be jos parodoje yra dar 105 valstybių ir 10 tarptautinių organizacijų paviljonai, ir ypač noriai žiūri vaizdo filmus apie Kuršių neriją, Palangos paplūdimių „maitinimą“ smėliu.

REKLAMA
REKLAMA

„Džiugu, kad pasaulinės parodos lankytojai iš Lietuvos paviljono išeina ne tik „atradę“ Kuršių neriją, bet ir pamatę mūsų pastangas išsaugoti šį nuostabų gamtos kampelį, jos biologinę įvairovę“, – sako aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas. Pasak „Expo 2012“ atidarymo renginiuose dalyvavusio ministro, ši paroda – ne tik puiki proga supažindinti su mūsų gamtos ir kultūros vertybėmis, aplinkosaugine veikla, susipažinti su kitų šalių patirtimi, bet ir galimybė užmegzti ir plėtoti dalykinius ryšius, platinti esamus ir tiesti naujus tarptautinio bendradarbiavimo kelius.

REKLAMA

Tokia galimybe ministras pasinaudojo apsilankęs Japonijos ir JAV paviljonuose šių šalių delegacijų vadovų kvietimu. Bendraudamas su Japonijos atstovais, jis aptarė ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų nustatytosios normos vienetų (NNV), kurių turi sukaupusi Lietuva, pardavimo galimybes. Praėjusį birželį toks sandoris jau buvo sudarytas su viena Japonijos kompanija. Už parduotus NNV Lietuva gavo 2,7 mln. litų, kurie bus skirti visuomeniniams pastatams renovuoti. Šiuo metu jau vyksta pateiktų paraiškų tokiems pastatams atnaujinti vertinimas. Per susitikimą Japonijos paviljone ministras išreiškė viltį, kad bendradarbiavimas šioje srityje tęsis ir kad dar bus sudaryta tokių sandorių.

REKLAMA
REKLAMA

Su JAV paviljono vadovais buvo diskutuota apie būtinybę visoms šalims telkti pastangas siekiant išsaugoti pasaulio vandenynus ir jūras. Nors, pasak Gedimino Kazlausko, Lietuva ir neturi tiesioginio priėjimo prie vandenyno, bet prie bendro reikalo prisideda siekdama išsaugoti savąjį Baltijos jūros ruožą.

Vandenynų apsaugos tema buvo aptarta ir ministrui lankantis Jungtinių Tautų aplinkosaugos ir klimato kaitos paviljone. Susitikimo dalyviai pritarė ministro minčiai, kad dabartinė vandenynų ir jūrų padėtis įpareigoja visas valstybes – nuo mažiausios iki didžiausios – veikti drauge ir nedelsiant.

Aplinkos ministerijos informacija

 

Užsakymo nr. 2206

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų