REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau maždaug savaitė, kai visi dengtų turgaviečių prekiautojai privalo dirbti su kasos aparatais, tačiau neaiškumų dėl jų naudojimo dar pakanka.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai gegužę įvedus reikalavimą kasos aparatus naudoti smulkiesiems verslininkams, prekiaujantiems maisto produktais dengtose turgavietėse, rengta nemažai protestų akcijų, tačiau jos nepagelbėjo – Vyriausybė savo sprendimo neatšaukė. Nuo šių metų gegužės tokios tvarkos jau turi laikytis visi prekiaujantieji dengtose turgavietėse.

REKLAMA

Per savaitę aiškiau nepasidarė

Kol kas dėl naujosios tvarkos smulkiesiems verslininkams dar kyla nemažai neaiškumų. Be to, kol kas nėra išspręstas ir kompensavimo už kasos aparato įsigijimą klausimas. Pernai prekiaujantiesiems maisto produktais dengtose turgavietėse ir įsigijusiesiems kasos aparatus iki gegužės 1 dienos buvo kompensuojama šimtu procentų. Įsigijusieji kasos aparatą nuo gegužės 1 dienos iki gruodžio 10-osios galėjo tikėtis tik pusės kasos aparato įsigijimo išlaidų kompensacijos. Dabar gi viso to dar nėra. O šis klausimas smulkiesiems verslininkams aktualus.

REKLAMA
REKLAMA

Asociacijos Lietuvos prekyvietės ir turgavietės vadovė Aldona Janavičienė sako, kad šią savaitę vyko susitikimas su finansų ministre Ingrida Šimonyte ir patikinta, kad artimiausiu metu ta tvarka bus, tačiau kol kas nežinoma, nei kokia, nei kaip bus daroma – turima tik žodinė informacija. Ji teigė nežinanti, ar Panevėžyje kas nors jau yra įsigijęs kasos aparatus.

Šiandien centrinės miesto turgavietės atstovai planuoja vykti į Panevėžio apskrities VMI kalbėtis dėl kilusių neaiškumų. Tikimasi, kad artimiausiu metu viskas išsispręs. Pasak A. Janavičienės, smulkiesiems verslininkams yra suteiktas laikas neaiškumams išsiaiškinti. O jų netrūksta, kiekvienas į neaiškius dalykus žvelgia kitaip. Tad labai laukiama papildomos informacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak asociacijos vadovės, bėda ta, kad turgaus prekiautojai nežino, kam tiksliai reikia kasos aparatų. A. Janavičienė aiškino, kad dėl stacionarių pastatų jokių neaiškumų ir ginčų nekyla – juose dirbantiesiems kasos aparatų reikia, tačiau, pagal teisės aktus, laikinuosiuose pastatuose kasos aparatų tarsi nereikia. Kyla ir daugiau klausimų. Yra tokių smulkiųjų verslininkų, kurie yra įstatę langą arba tik pusę lango, o kita pusė – atvira.

„Kyla klausimas: reikia jiems ar nereikia kasos aparato? Šiandien trauko pečiais ir nežino“, – problemas vardija A. Janavičienė.

REKLAMA

Jos teigimu, nurodoma, kad jei durys ar langas yra, reikia kasos aparato, tačiau tokiuose pastatuose neretai nėra nei elektros, nei jie šildomi, tad kyla klausimas, kaip ten kasos aparatas veiks.

A. Janavičienė sakė, kad nėra aišku, ir kokio lygio kasos aparatų reikia. Ji teigia girdėjusi, kad Kaune perkami kasos aparatai be pinigų stalčiaus, o ar jo reikia, ar galima pinigus laikyti ir kišenėje, esą nėra jokio paaiškinimo. „Palikta savieigai“, – konstatuoja ji.

Reikia ne visiems

Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktorė Rasita Žilinskienė sako, kad gegužės mėnesį tiek turgavietėse, tiek kitose prekybos vietose mokesčių mokėtojai bus tikrinami įprasta tvarka. Susidūrus su atvejais, kai padaromi pažeidimai, kuriems galbūt turėjo įtakos įgūdžių dirbti su kasos aparatais stoka ar žinių trūkumas, VMI teiks pagalbą ir konsultuos smulkiuosius verslininkus. Tačiau nustačius, kad teisės aktai dėl reikalavimo naudoti kasos aparatus yra ignoruojami, tokie atvejai bus vertinami principingai. Už darbą be kasos aparato gali būti taikoma administracinė atsakomybė – numatoma bauda nuo 500 iki 1 000 litų.

REKLAMA

Šiuo metu VMI registruoja kasos aparatus ir kartu identifikuoja asmenis, kuriems pagal naująją tvarką kasos aparatus privaloma naudoti. Kai bus žinoma, kiek tokių asmenų yra, tuomet Finansų ministerija spręs dėl kasos aparatų įsigijimo išlaidų kompensavimo.

Nuo šių metų gegužės 1 dienos visiems asmenims, vykdantiems individualią veiklą ir prekiaujantiems pastatuose, patalpose, kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuosiuose nameliuose ar automobilinėse parduotuvėse, pajamų apskaitai reikia kasos aparatų. VMI nustatė atvejus, kai dėl objektyvių priežasčių arba neproporcingos administracinės naštos kasos aparatai gali būti nenaudojami, tačiau tokiu atveju pirkėjams turi būti išduodamas pinigų priėmimo kvitas arba kitas teisės aktuose nustatytais atvejais vietoj jo naudojamas apskaitos dokumentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Yra išlygų. Pavyzdžiui, gyventojai, besiverčiantys individualia prekybos veikla, prekiauja patalpose, pastatuose, kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuosiuose nameliuose, automobilinėse parduotuvėse, kurių siena (-os) arba ją atitinkantys konstrukcijos elementai yra visiškai ar didžia dalimi atidaromi į lauką. Tokiu atveju prekyba iš esmės vykdoma lauko sąlygomis. Tačiau tokiems atvejams nepriskirtini atvejai, kai patalpos, kuriose yra prekiaujama, įrengtos kitose patalpose ir atsidaro ne į lauką, o į kitą patalpą, tai yra kai objektyviai kasos aparatų darbui įtakos negali turėti oro sąlygos.

REKLAMA

Vertinant galbūt neproporcingą administracinę naštą, taip pat numatyta, kad kasos aparatai neprivalomi ir tiems individualia veikla besiverčiantiems gyventojams, kurie tik pradeda verslą.

Elektroniniai kasos aparatai neprivalomi ir individualia veikla besiverčiantiems gyventojams, įsigijusiems prekybos verslo liudijimą 1 dienai per savaitę ir pasirinko veiklą vykdyti didžiųjų šalies miestų savivaldybių teritorijose, ar 2 dienoms per savaitę ir veiklą vykdys kitų savivaldybių teritorijose, taip pat gyventojams, kurie prekiauja tik savos gamybos tautinio paveldo produktais.

REKLAMA

Prašo atsižvelgti į konkrečią vietą

Pasak R. Žilinskienės, kasos aparatų paskirtis – palengvinti verslininkų darbą ir automatizuoti pajamų apskaitą. Tad net ir tais minėtais atvejais, kai prievolės naudoti kasos aparatus nėra, verslininkai kviečiami pasvarstyti, ar jų naudojimas nebūtų racionalus pasirinkimas.

Ji priminė, kad tam tikrais atvejais smulkusis verslininkas gali teritorinei apskrities VMI, kurios administravimo teritorijoje yra prekybos vieta, pateikti laisvos formos motyvuotą prašymą dėl individualaus sprendimo priėmimo, tai yra prašyti leisti pajamų apskaitai nenaudoti kasos aparato konkrečioje prekybos vietoje.

Tokius gautus prašymus nagrinėja kiekvienoje AVMI sudaryta komisija ir dėl kiekvieno iš jų priima sprendimus. Šiuo metu Panevėžyje gauti septyni prašymai dėl kasos aparato naudojimo konkrečioje prekybos vietoje.

Daiva SAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų