REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusų ambasados kvietimu daugelio Lietuvoje reziduojančių šalių atstovybių atstovai, vietos gyventojai ir Antrojo pasaulinio karo veteranai susirinko į Prečistinsko soborą bei Panerių kapines pagerbti žuvusiųjų atminimo.

REKLAMA
REKLAMA

Minint 67-ąsias pergalės prieš fašistinius smogikus metines į soborą, esantį sostinės Maironio gatvėje, Rusų ambasadoriaus Vladimiro Chikvadzės kvietimu antradienį susirinko daugelio Lietuvoje reziduojančių šalių atstovybių atstovai, Seimo ir Europarlamento nariai, vietos gyventojai ir karo veteranai.

REKLAMA

Pirmą kartą žuvusiųjų per Antrą pasaulinį karą atminimą pagerbė ir buvęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.

Susirinkusiems sobore Rusų ambasados atstovai dalijo žvakutes ir Georgijaus juosteles, kurias norintieji segėsi ant drabužių.

Ceremoniją pradėjęs tėvas Eugenijus ragino susirinkusiuosius malda prisiminti tuos, kurie žuvo kovojant prieš blogį, kurio vardas „fašizmas“: „Jeigu Hitleris nugalėtų, pasaulyje tvyrotų chaosas ir pragaras. Tik kareivių – motinų sūnų – gyvybių dėka pasaulis nugalėjo ir dabar gali kurti ir vystytis. Jie guli kapuose po žeme, kad mes galėtumėm gyventi“.

REKLAMA
REKLAMA

Anot tėvo Eugenijaus, Vilniuje jau ketvirtus metus tęsiama žuvusiųjų pagerbimo ceremonija, kuri parodo, jog žmonės prisimena įvykius, buvusius prieš 67 metus: „Tada niekas neklausė, ar nori kariauti. Ėjo ginti savo tėvynę ir žemes visi, kas galėjo“.

Šventiko žodžius lydėjo iš Sankt Peterburgo atvykęs šventosios muzikos choras, atlikęs maldas karo aukoms.

Po Antrojo pasaulinio karo aukų pagerbimo buvęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus tikino dalyvavęs tokioje įspūdingoje ceremonijoje pirmą kartą: „Tai yra nepaprastas reginys, kuris sukrėtė savo dvasingumu ir ramybe. Pirmą kartą dalyvauju tokioje ceremonijoje ir džiaugiuosi, jog galiu tai daryti. Įsitikinau, jog pasauliui nereikalingi jokie –izmai, kad tik nežūtų įvairaus amžiaus žmonės. Negerai, kai norint atlaisvinti teritoriją, žudomi taikūs gyventojai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Adamkus sakė dar pamenantis, kai atsisakė vykti į Maskvą švęsti gegužės 9-osios Pergalės dieną: „Tada sukėliau tarptautinį skandalą. Dabar esu čia ir niekam netrukdau“.

Įvairių religinių konfesijų atstovai taip pat linkėjo pasauliui išlaikyti taiką. Svečias, Žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Alperavičius pastebėjo, jog per Antrą pasaulinį karą daugiausiai žuvo žydų: „Mus žudė už tautybę, kaip ir daugelį kitų. Neduok dieve, jeigu pasikartos panašus košmaras. Todėl esame čia, kad to nebūtų, reikia priminti dabartinėms ir būsimoms kartoms apie tai, kas vyko prieš 70 metų“.

REKLAMA

Nuskambėjus paskutinei maldai visi norintys išvyko į Panerių memorialą, kur palaidoti įvairių tautybių kariai. Ten Rusų ambasados atstovai padėjo vainikus, tylos minute pagerbė žuvusiųjų atminimą.

Vakare Kotrynos bažnyčioje vyks dvasingos muzikos koncertas, o Rusų ambasada rengia politikams priėmimą.

Rusų ambasada tradiciškai apdovanojo likusius gyvus Karo veteranus, kurių teliko vos pustrečio tūkstančio. Prieš ketverius metus jų skaičius siekė beveik keturis tūkstančius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų