REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tragiško gaisro Kaune paliktos žaizdos dar neužgijo

Po pragaištingo gaisro, siautusio Kaune, Baltų prospekto 27-ajame name, ir pražudžiusio vaikino gyvybę, praėjusios jau trys savaitės, bet ugnies pėdsakai matomi ne tik aprūkusioje laiptinėje ar ant apanglėjusių lauko sienų. Pamiršti išgyvento siaubo negali ir daugelis 19-ojo buto, kuriame įsiplieskė gaisras, kaimynų, vis dar skaičiuojančių patirtus nuostolius.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai per žinias išgirdau apie gaisrą daugiabutyje, iškart pagalvojau, kad nelaimė atsitiko būtent čia – ir neklydau. Kažko panašaus ir reikėjo tikėtis, žinant visą to buto istoriją ir nuolat ten vykusius „baliukus“, – sako šaligatvius aplink tą daugiabutį šluojantis kiemsargis Remigijus Kasiulis.

REKLAMA

Kaip pats sako, jam nutikęs vadinamasis kiaulystės dėsnis – 27-ojo namo kiemsargiu jis pradėjo dirbti vos prieš mėnesį iki nelaimės, po kurios jo laukė daug sunkaus darbo. „Didžiausius ant žemės iš septinto aukšto nukritusius nuodėgulius atvažiavusi susirinko „Kauno švara“, bet stiklo duženas ir visas kitas nuolaužas rinkau aš. O kur dar visa kita... Vandens rūsyje buvo iki kelių – gesinant gaisrą ugniagesių lietas vanduo per butus ir ventiliacijos angomis kliokė žemyn“, – pasakoja R. Kasiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai kiemsargiui gaila namo gyventojų, ypač nelemtojo buto viršutinių ir apatinių kaimynų – pasak jo, nuostoliai tuose butuose itin dideli. „Juk gaisras buvo itin didelis – tie nusikaltėliai išpylė net 3 litrus benzino! Baisiai gaila kaimynų, visai niekuo dėtų žmonių. Gaila, aišku, ir to vyruko... Dar neseniai jo atminimui bendramoksliai ir draugai čia, po langais, degė žvakeles ir nešė gėles. Bet jau nuvyto ir sudegė – surinkau, daugiau neatneša“, – sako R. Kasiulis ir skuba dirbti – kiemas pats nesusitvarkys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ugnies pėdsakai

Įžengus į pirmąją 27-ojo namo laiptinę į nosį smogia aitrus degėsių tvaikas. Laiptais kopiant aukštyn, jis vis stiprėja. Jeigu ne prie skydinės pirmajame aukšte plušantys elektrikai ir nosis šalikais ar skaromis prisidengę laiptinėje sutikti praeiviai, pamanytum, jog šis devynaukštis niekuo nesiskiria nuo kitų Šilainių mikrorajono namų. Bet ši mintis dingsta vos pasiekus šeštą aukštą – ugnies pėdsakai čia jau aiškiai matyti. Na o visuose likusiuose aukštuose dabar būtų galima susukti tikrovišką siaubo filmą – juodos sienos, aprūkusios butų durys, išsilydę turėklai, apanglėję laiptinės langų rėmai. Ir įkyri degėsių smarvė, nuo kurios netrukus ima skaudėti galvą.

REKLAMA

19-ojo buto, kuriame lemtingąją kovo 25-osios naktį įsisiautėjo gaisras, langai bei durys užkalti fanera. Kaimynai sako, kad čia keletą dienų plušėjo trys vyrai – šiek tiek aptvarkė degėsių kalnu virtusį butą. Jo šeimininkės iki šiol kaimynai nematė. Šnekama, kad pastaroji visus sudegusio buto tvarkymo reikalus patikėjusi savo seseriai. O apie to vakaro įvykius ir jo dalyvius niekas nelinkę kalbėti – daugelis tegali pasakyti, jog linksmybės, tranki muzika ir didelės jaunimo kompanijos čia buvo tapusios kasdienybe. Ne kartą skambinta į policiją, ne kartą eita pas pačius bute įsikūrusius vaikinus – viskas aprimdavo valandai kitai, paskui – vėl iš pradžių.

REKLAMA

Baisūs išgyvenimai

Priešais nelemtąjį butą nuo pat namo pastatymo gyvenanti Regina sako, kad jaunimo linksmybės jai visai netrukdžiusios ir, kaip kiti kalbinti namo gyventojai, ji visai nesidžiaugia, kad, nors ir tragiškomis aplinkybėmis, daugiabutyje pagaliau įsivyravo ramybė. „Labai liūdna. Tiesiog labai labai liūdna. Dėl visko...“ – susigraudinusi Regina pakviečia vidun.

Moteris gerai prisimena baisius košmariškos nakties išgyvenimus. Šeima jau buvo sumigusi, kai išgirdęs triukšmą pirmasis atsikėlė Reginos sūnus. Iš miegų atsibudę ir kiti šeimos nariai puolė prie durų akutės, bet pro ją nieko aiškaus nebuvo patyti. Tik pravėrus duris Regina pamatė degantį prie savo durų patiestą takelį kojoms valyti ir ilgas liepsnas, besiplaikstančias iš priešpriešiais esančio buto. „Prie pat mano buto durų gulėjo nemažas bakelis su skysčiu. Iš talpos išsiliejęs skystis degė“, – prisimena Regina. Ji esanti tikra, kad tai buvęs kaip tik tas bakelis, iš kurio tąnakt į butą buvo šliūkštelėta benzino ir įžiebta ugnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Greitai uždariusi buto duris Regina su šeima nusprendė likti viduje – durys jau buvo smarkiai įkaitusios, o laiptinėje virto dūmai, šėlo liepsnos ir vis stiprėjo karštis. „Buvo neapsakomai baisu – gėrėm vandenį, pieną, atplėšėme visus langus, bet smalkės vis tiek graužė gerklę ir akis – jos iki šiol raudonos. Siaubingai bijojome ir patirto siaubo greit tikrai nepavyks pamiršti“, – pasakoja Regina. Tas košmaro pojūtis dabar vėl sugrįžta vos įžengus į laiptinę. „Tik įeini, ir iškart tas nelemtas svilėsių kvapas, nuotaika bemat sugenda“, – sako ji.

REKLAMA

Pinigų nesitiki

Iš laiptinės pusės Reginos buto durys iki pusės smarkiai apdegusios, išsilydžiusi akutė, aprūkusi siena. Iš vidaus gaisro padariniai ne tokie aiškūs – kadangi jie nebuvę labai dideli, tai bendromis jėgomis susitvarkę patys šeimos nariai. Koridoriaus grindis moteris uždengė kartono lakštais – iš laiptinės vis prisineša sunkiai nušveičiamų suodžių. „Kreipiausi į seniūniją, pridaviau visus reikiamus dokumentus ir dabar laukiu. Žadėjo, kad skirs apie 500 litų, bet, žinokite, labai abejoju, ar aš išvis tuos pinigus gausim“, – sako Regina. Šiaip ar taip, jos nuostoliai esantys ne tokie dideli, kaip virš nelaimingojo buto ar po juo gyvenančių žmonių, o jiems savivalybė tegalėsianti atseikėti po kiek daugiau kaip 3000 litų. „Pinigai, aišku, reikalingi – juk patyrėme nuostolius. Bet kur dar pagadinta sveikata, kurios niekas neapmokės. Štai ir greta gyvenantis tąnakt smalkėmis apsinuodijęs kaimynas dar negrįžo iš ligoninės“, – pasakoja Regina.

REKLAMA

„Į seniūniją dėl socialinės paramos, skiriamos nelaimės atveju, jau kreipėsi 9 asmenys. Keturi iš jų dokumentus jau visiškai susitvarkė ir jiems į banko sąskaitas, priklausomai nuo patirtų nuostolių, bus pervesta nuo 500 iki 3120 litų“, – sako Šilainių seniūnas Gintautas Sinkevičius. Žalą dėl gaisro patyrė ir keletas butų, kuriuos šeimininkai buvo apdraudę – pastarieji socialinės paramos negaus.

„Iš tiesų, viskas nevyksta taip greitai, kaip norėtųsi. Reikalingos pažymos iš ugniagesių, draudėjų, darbo užmokesčio pažymos ir kitokie dokumentai. Nors nepaskirta jokia data, iki kada nukentėjusieji gali kreiptis dėl kompensacijų ar iki kada turi susitvarkyti reikiamus dokumentus, manau, tam padaryti prireiks dar mažiausiai mėnesio“, – sako Šilainių seniūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šilainių seniūnija paprašė Kauno savivaldybės skirti lėšų remontuoti bendrosioms patalpoms – laiptinei, liftui. Kol kas neaišku, ar lėšos bus paskirtos. „Gyventojai nepalikti likimo valiai – liftas buvo sutvarkytas per keletą dienų, tvarkoma ir elektra, laidai, bus imtasi ir laiptinės. Visa tai daro Namų priežiūros centras, o vėliau matysime, kas jam padengs išlaidas. Šiaip ar taip, manau, kad gyventojams bet kokiu atveju teks prisidėti patiems, neatsižvelgiant, ar skirs savivaldybė iš fondo lėšų. Be to, manau, kad bus galima išieškoti ir iš buto savininkų, nes ir jie iš dalies atsakingi dėl nelaimės“, – sako seniūnas G. Sinkevičius.

REKLAMA

Ieško įtariamųjų

Kol gyventojai naikina gaisro pėdsakus, medikai vis dar gydo nukentėjusiuosius, o seniūnija ir savivaldybė skaičiuoja nuostoliams atlyginti reikalingus pinigus, policija savo ruožtu ieško dar dviejų kauniečių, įtariamų buto padegimu, nuo kurio žuvo aštuoniolikmetis Mindaugas Skruodis.

Sulaikyti jau trys įtariamieji. Du iš jų buvo suimti 2 mėnesiams, o vienas – 10 dienų, Tebeieškoma 22 metų Martyno Sasnausko (jis yra vieno iš sulaikytųjų, nepilnamečio, kuris, kaip įtariama, ir sumanė padegimą, brolis) ir jo bendraamžio kauniečio Andriaus Lukoševičiaus. Abu jaunuoliai iškart po nusikaltimo pasislėpė. Neoficialiais duomenimis, jiedu gali slapstytis užsienyje.

REKLAMA

Komentaras:

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininkas Artūras Šalvaitis:

Negalima sakyti, jog gaisrų daugiabučiuose daugėja – jų skaičius bėgant metams yra daugiau mažiau panašus.

Ugniagesiams kovoti su daugiabutyje kilusiu gaisru būna gerokai sudėtingiau negu su bet kokiu kitu. Vien jau dėl komplikuoto privažiavimo – senesnės statybos daugiaaukščių namų kiemai yra mažesni, juose pristatyta daug automobilių, tad ugniagesiams pravažiuoti iš tiesų labai sudėtinga. Mes turime teisę trukdančius automobilius patraukti, bet tai užima labai daug laiko, o per gaisrą laikas visada būna labai svarbus.

Jeigu daugiabutyje kilo gaisras, gyventojams patariame kuo greičiau evakuotis, o ne likti namie.

REKLAMA
REKLAMA

Tik faktai:

Vien Kauno daugiabučiuose pernai kilo 108 gaisrai, juose žuvo 6 žmonės. Šiemet daugiabučiuose kilę 36 gaisrai jau pražudė 2 gyvybes.

2010 metais gaisruose, kurie kilo daugiabučiuose, žuvo net 14 žmonių – nuo 2004 metų tai didžiausias ugnies aukų skaičius.

54 procentai gaisrų daugiabučiuose įsiplieskia butuose arba jų balkonuose, o 43 procentai – laiptinėse ir kitose bendrojo naudojimo patalpose.

Pagrindinė butuose kilusių gaisrų priežastis – neatsargus elgesys su ugnimi, antroji – neatsargus rūkymas. Pagrindinė laiptinėse ir kitose bendrojo naudojimo patalpose kilusių gaisrų priežastis – taip pat neatsargus elgesys su ugnimi, o antroji – padegimai.

Giedrė POTELIŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų