REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ofi­cia­liai bai­giantis šil­dy­mo se­zo­nui, var­to­to­jai už ši­lu­mą lieka sko­lin­gi milijonus litų.

REKLAMA
REKLAMA

Pakruojo gyventojai po šio šildymo sezono už šildymą įsiskolino per 1,21 mi­li­jo­no li­tų. Ši­lu­ma li­ko vie­na bran­giau­sių ša­ly­je, nors iš 2-osios pa­kruo­jie­čiai ši­lu­mi­nin­kai ir nu­si­lei­do į ketvir­tą­ją to­kios sta­tis­ti­kos vie­tą.

REKLAMA

Sko­lų šlei­fas

„Pak­ruo­jo ši­lu­mos“ eko­no­mis­tas Arū­nas Vens­lo­vas su­skai­čia­vo, jog po dras­tiš­ko va­sa­rio var­to­to­jai už šil­dy­mą li­ko sko­lin­gi dau­giau kaip 1,21 mi­li­jo­ną li­tų. Iš to skai­čiaus gy­ven­to­jai – 540 tūks­tan­čių, įmo­nės bei or­ga­ni­za­ci­jos – per 482 tūks­tan­čius li­tų.

To­kios su­mos bu­vo ko­vo 1-ąją. Nes už ko­vą var­to­to­jai mo­ka iki ba­lan­džio pa­bai­gos, ir skai­čiai dar ne­ga­lu­ti­niai.

REKLAMA
REKLAMA

Gruo­dį pa­kruo­jie­tiš­ka ši­lu­ma sa­vo kai­na nu­si­lei­do tik tie­kia­mai Prie­nuo­se ir bu­vo ant­ro­jo­je sta­tis­ti­kos len­te­lės vie­to­je. Ba­lan­dį pa­kruo­jiš­kiai li­ko ket­vir­ti.

A. Vens­lo­vo pa­ste­bė­ji­mu, šil­dy­mą kiek at­pi­gi­no su­ši­lęs oras – vi­du­ti­nė pa­ros tem­pe­ra­tū­ra ko­vą bu­vo 1,9 laips­niai šalčio.

Pir­ma­die­nį iki pie­tų dar ne vie­no­se var­to­to­jų pa­tal­po­se ra­dia­to­riai te­be­ši­lo. Sus­tab­dy­ti ši­lu­mos tie­ki­mą gy­ven­to­jams bei vai­kų dar­že­liams ši­lu­mi­nin­kai tu­rė­jo lai­ko iki die­nos pa­bai­gos. No­rin­tys dar il­giau šil­dy­tis gy­ven­to­jai tu­ri raš­tu kreip­tis į „Pak­ruo­jo ši­lu­mą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vals­ty­bi­nė­se įstai­go­se bei or­ga­ni­za­ci­jo­se pa­tal­pos ne­be­šil­dy­tos nuo ba­lan­džio 12-osios.

Kai­nų „žirk­lės“

Ko­vą kai ku­rie gy­ven­to­jai są­skai­tas už šil­dy­mą ga­vo di­des­nes, nei ap­skri­tai už­dir­ba.

Šil­dy­mo kai­nos Pak­ruo­jy­je kai ku­riuo­se pa­sta­tuo­se ski­ria­si ke­lis kar­tus.

Va­sa­rį bran­giau­siai mies­te šil­dė­si Kęs­tu­čio 8-ojo na­mo gy­ven­to­jai – kvad­ra­ti­nio met­ro šil­dy­mas čia at­siė­jo 16,17 li­to. Tuo pa­čiu ši­lu­mos tie­ki­mo punk­tu be­si­nau­do­jan­čio­je Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jo­je jis bu­vo per pu­sę pi­ges­nis.

REKLAMA

A. Vens­lo­vo tei­gi­mu, skir­tu­mas at­si­ra­do dėl to, kad abie­juo­se pa­sta­tuo­se įreng­ti at­ski­ri ši­lu­mos maz­gai.

S. Ušins­ko 22-ojo na­mo gy­ven­to­jai už kvad­ra­ti­nio met­ro šil­dy­mą va­sa­rį mo­kė­jo 14,59, Tai­kos 26–ojo – 13,91 li­to.

Tuo tar­pu so­cia­li­nia­me pen­kiaaukš­ty­je bei P. Ma­šio­to gat­vės 59–ajame na­me tą pa­tį va­sa­rį už šil­dy­mą skai­čiuo­ta atitin­ka­mai 6,96 ir 6,25 li­to už kvad­ra­ti­nį met­rą.

So­cia­li­nia­me na­me ma­žą kai­ną lė­mė šiuo­lai­kiš­ka ši­lu­mą tau­pan­ti sta­ty­ba. O 59–ojo dau­gia­bu­čio gy­ven­to­jai, A. Venslo­vo ži­nio­mis, pa­si­rin­ko ver­čiau žvar­bius bu­tus, nei di­de­les są­skai­tas.

REKLAMA

Tarp vals­ty­bi­nių įstai­gų šil­dy­mo bran­gu­mo „re­kor­dą“ pa­sie­kė J. Pa­kal­nio mu­zi­kos mo­kyk­la – čia va­sa­rį šil­dy­ti kvadra­ti­nį met­rą kai­na­vo 20,42 li­to ( pust­re­čio kar­to bran­giau, nei sa­vi­val­dy­bės pa­sta­tą). Ko­vą ši kai­na su­ma­žė­jo aštuo­niais li­tais.

Me­ro pa­rei­gas ei­nan­tis vi­ce­me­ras Ro­mas Medz­vec­kas pri­si­pa­ži­no ne­ži­nan­tis, ko­dėl taip bran­gu šil­dy­ti mu­zi­kos mokyk­lą. Nes šil­dy­mo kai­nų nea­na­li­za­vo, tą dar reik­tų pa­da­ry­ti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Net­var­ka ne­tu­rė­jo įta­kos kai­noms?

Me­tų pra­džio­je „Pak­ruo­jo kraš­tas“ ne kar­tą ra­šė apie ne­tvar­ką ir sa­vi­va­lę „Pak­ruo­jo ši­lu­mos“ ūky­je. Ta­ry­bos na­riai bu­vo su­ra­dę sta­lių, au­to­mo­bi­lių re­mon­to dirb­tu­ves, ša­lia du­jų ka­ti­lų sto­vin­čią tech­ni­ką. O įmo­nės rei­ka­lams naudojama­me šil­do­ma­me ga­ra­že taip ir neap­ti­kę ši­lu­mos ir elekt­ros skai­tik­lių.

Tuo­kart „Pak­ruo­jo ši­lu­mos“ di­rek­to­rius Jo­nas Bu­me­lis vie­šai pri­pa­ži­no, kad vi­sos iš­lai­dos įskai­čiuo­ja­mos į ši­lu­mos kai­ną var­to­to­jams.

Įmo­nę tik­ri­no ir sa­vo iš­va­das pa­tei­kė sa­vi­val­dy­bės kont­ro­lės tar­ny­ba. Ši­lu­mi­nin­kams pa­reikš­ta pa­sta­bų.

R. Medz­vec­kas ti­ki­no, kad kont­ro­lie­rių nu­sta­ty­ti trū­ku­mai ši­lu­mos kai­nos var­to­to­jams neį­ta­ko­jo.

Janina ŠAPARNIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų