• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konservatoriai žemės ūkio ministrės Kazimieros Prunskienės teisinimąsi dėl kelionės į Rusiją nupirktu televizijos eterio metu vadina absurdu.

REKLAMA
REKLAMA

"Televizijos laiko pirkimas, tam, kad viešai aiškintum savo poziciją ir gintumeisi, yra valstybės lėšų švaistymas. Tai ne pirmas atvejis, kada valstybinės įstaigos išleidžia milijonus savo reklamai, taip paversdamos žiniasklaida ne informavimo priemone, o tik reklamos skleidėja. Jei ministrė gali pirkti televizijos eterio laiką savo reklamai, tai kodėl Seimo nariai negali pirkti laiko savo pozicijos aiškinimui? Tokie dalykai virsta į absurdą", - BNS aiškino opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijos lyderis Andrius Kubilius.

REKLAMA

Ketvirtadienį po Baltijos televizijos 20 val. žinių žiūrovai išvydo trijų minučių K.Prunskienės pranešimą ir teisinimąsi dėl jos kelionės į Rusiją ir ten išsakytos pozicijos dėl gyvulių tranzito per Europos Sąjungos (ES) teritoriją.

Pasak ministrės atstovo spaudai Artūro Vaškevičiaus, pranešimas penktadienį bus išplatintas ir kitoms žiniasklaidos priemonėms, tačiau dar nenuspręsta, kieno lėšomis bus apmokėtas šis pranešimas.

REKLAMA
REKLAMA

2006-ųjų gruodžio pabaigoje Maskvoje viešėjusi K.Prunskienė, BNS žiniomis, susitikime su Rusijos pareigūnais užtikrino, kad Lietuva remia Rusijos siekį gabenti gyvus gyvulius per Europos Sąjungos teritoriją, nors tai jau būtų laikoma Kaliningrado tranzito išimtimi.

BNS duomenimis, tokia pati pozicija yra pakartota Lietuvos žemės ūkio ministerijos rašte Rusijos Kaliningrado srities Žemės ūkio ir žuvininkystės ministerijai.

Pagal Lietuvos vyriausybės nustatytą tvarką visi šakinių ministerijų siūlymai dėl ES teisės išimčių ar pakeitimų, kurie šiuo atveju būtų būtini, turi būti derinami Vyriausybėje. Kaliningrado tranzito klausimams nagrinėti premjero potvarkiu yra įkurta ir speciali darbo grupė, kurioje derinami atskirų žinybų interesai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos vyriausybės siūlymai taip pat turėtų suderinti ir su Seimu, kuris 2004 metais priėmė rezoliuciją, draudžiančią bet kokias naujas išimtis ES teisėje Kaliningrado tranzito atžvilgiu. Bet koks ES šalies narės siūlymas dėl ES teisės pakeitimo yra derinamas ir su Europos Komisija bei visomis kitomis ES šalimis. Galutinį sprendimą tokiu atveju priima ES Taryba.

Todėl manoma, kad K.Prunskienė galėjo viršyti savo įgaliojimus, pažadėjusi Lietuvos paramą Rusijos norui gauti tranzito išimtį.

Gyvų gyvulių iš Rusijos tranzitas yra draudžiamas dėl itin prastos veterinarinės kontrolės. Beje, pati Rusija tuo pagrindu užblokavo Lenkijos mėsos importą.

REKLAMA

K.Prunskienė jau ne pirmą kartą patenka į kontroversijas dėl savo užsienio kelionių.

Kaip 2005-ųjų liepą sakė Seimo Užsienio reikalų komiteto narys Audronius Ažubalis, "turima informacija rodo, kad žemės ūkio ministrė ne vieną kartą pažeidė įstatymus, vykdama į užsienio keliones". "Yra kelionių, pagal mūsų turimą informaciją, apie kurias nežino nei premjeras, nei Vyriausybės nariai", - tuomet kalbėjo A.Ažubalis.

Jo teigimu, viena tokių nederintų kelionių įvyko 2004-ųjų gruodį, kai, Seimui jau patvirtinus Algirdo Brazausko Vyriausybę, K.Prunskienė lankėsi Maskvoje.

2005-ųjų liepą K.Prunskienė sukėlė skandalą, kai, nepaisydama prezidento Valdo Adamkaus ir Užsienio reikalų ministerijos (URM) rekomendacijų išvyko į Kaliningrado miesto 750-ųjų įkūrimo metinių minėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų