REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vytauto gatvėje prieš keletą savaičių uždaryta kebabinė sukėlė prieštaringų vertinimų. Vieni pasidžiaugė, kad Tauragės apskrities maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai užkirto kelią nesaugiam maistui tiekti, kiti įsitikinę, kad su verslininku maisto ir veterinarijos specialistų rankomis bandė susidoroti konkurentai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak pastarųjų, kitose Tauragės miesto maitinimo įstaigose, juolab kai kuriose kebabinėse, vos žvilgterėjus į aplinką ir vidaus patalpas netvarka šviečia iš tolo. Tauragiškiai įtaria, kad kai kuriose Tauragės miesto viešojo maitinimo įstaigose patiekalų gamybai naudojama naminė varškė, naminė grietinė, šie produktai maisto ruošėjų gali būti atnešti iš namų – pačių pagaminti, ir tuo nėra patenkinti.

REKLAMA

Tiria ir anoniminius pranešimus

Į tauragiškių klausimus, ar maitinimo paslaugas teikiančiose Tauragės įmonėse maistas yra saugus, kaip dažnai tikrinamos viešojo maitinimo įstaigos, paprašėme atsakyti Tauragės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laikinai viršininko pareigas einančio Mato Kazlausko.

Anot jo, atsakomybė už maisto saugą tenka ne Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistams, o viešojo maitinimo įmonėms, todėl maisto tvarkymo subjektai privalo užtikrinti, kad jų kontroliuojamame maisto versle būtų garantuotai laikomasi Lietuvos Respublikoje ir Europos Sąjungos teisės aktuose maisto saugą ir higieną reglamentuojančių reikalavimų.

REKLAMA
REKLAMA

– Mes esame tik kontroliuojanti įstaiga, – sakė Tauragės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas ir turinčiuosius informacijos apie pažeidimus ragina pranešti jo vadovaujamai tarnybai.

M. Kazlauskas patikino, kad registruojami ir anoniminiai pranešimai. Ar bus atliekamas patikrinimas, nulemia ne tai, ar pranešimas anoniminis ar ne, o gauta ir jau turima informacija apie subjektą. Esą suprantama, kad jei skundas anoniminis, pranešėjas negaus atsakymo apie atliktą tyrimą ir rezultatus.

Nenori išgąsdinti verslininkų

M. Kazlauskas „Tauragės žinių“ skaitytojams paaiškino, kad viešojo maitinimo įmonių patikrinimai atliekami pagal patvirtintą metinį maisto tvarkymo subjektų kontrolės planą. Planinių patikrinimų dažnumas grindžiamas potencialia pažeidimų rizika. Vadovaujantis darbo instrukcija „Maisto tvarkymo subjektų valstybinės kontrolės dažnumas pagal rizikos grupes“ kiekvienas subjektas priskiriamas atitinkamai mažai (planinė kontrolė atliekama kartą per dvejus metus), vidutinei (planinė kontrolė atliekama kartą per metus) ar padidintai (planinė kontrolė atliekama du kartus per metus) rizikos grupei. Taip pat gavus pranešimus ar skundus dėl subjektų veiklos, siekiant užkirsti pavojų visuomenės sveikatai, saugoti vartotojų interesams atliekami neplaniniai patikrinimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot M. Kazlausko, jei tik yra galimybė, stengiamasi sudubliuoti teminį arba planinį patikrinimą su vartotojo skundu ar pranešimu, kad dažnais patikrinimais verslininkui nebūtų užkrauta našta.Tikrino aštuonias įmones

Šiemet Tauragės maisto ir veterinarijos specialistai patikrino aštuonias viešojo maitinimo įmones. Atlikti septyni planiniai ir du teminiai patikrinimai, pavyzdžiui, kaip laikomasi prekybos alkoholiu taisyklių. Už nustatytus pažeidimus dviejų subjektų – Anmed Ince vadovaujamos kebabinės ir UAB „Doneridos“ kebabinės Veterinarijos gatvėje veikla buvo sustabdyta, vieno šių subjektų veikla uždrausta, o vienos degalinės, teikiančios ir maitinimo paslaugas, atsakingam darbuotojui pagal Administracinės teisės pažeidimų kodeksą skirta nuobauda.

REKLAMA

Pasak M. Kazlausko, atliekant viešojo maitinimo įmonių patikrinimus nenustatyta, kad patiekalų gamybai būtų naudojama naminė varškė ir grietinė. Vartotojų pranešimų, skundų dėl šių produktų naudojimo Tauragės valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje negauta.

Parduoti žalią pieną viešojo maitinimo įmonėms, darželiams, ligoninėms gali tik pieno produktų gamintojai, turintys kvotas tiesioginiam pieno pardavimui ir įregistruoti teritorinėje Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyboje teisės aktų nustatyta tvarka. Kiti iš žalio pieno pagaminti pieno produktai, pavyzdžiui, varškė, grietinė, sviestas gali būti parduodami tik tiesiogiai vartotojui.

Daiva Sitnikienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų