REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai tik JAV investuotojai mus įtikino, kad Amerika yra ekonominio atsigavimo kelyje, Europa mums priminė, kad ji pati labai serga, rašo BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu skaudi vieta (tai ne Graikija, Graikija visada yra skaudi vieta, bet nieko negalima dėl to padaryti) yra Ispanija. Ir ši, ne taip, kaip Europos periferijos, gali iki galo pribaigti žemyną.

REKLAMA

Štai kas prasidėjo praeitą savaitę.

Ispanijos skolinimosi kaštai augo visus metus ir trečiadienį jai iš 3,5 mlrd. eurų obligacijų pavyko parduoti tik 2,5 mlrd. eurų. Ispanijos obligacijų palūkanų norma per mėnesį išaugo nuo 4,9 proc. iki 5,72 proc.

Neseniai didesnis nerimas buvo kilęs dėl Portugalijos, tačiau nepriklausomos tyrimų kompanijos „Spotlight Ideas“ ataskaitoje teigiama, kad „Portugalijos palūkanų raida palyginus su Ispanijos rodo, jog didesnė Pirėnų pusiasalio tauta atsidūrė bankroto pavojuje.“

REKLAMA
REKLAMA

„Skiriasi nuo Graikijos“

Ispanijos pažeidžiamumas slypi ne jos vyriausybės skoloje, bet bankų įsiskolinimuose, kurie atsirado dėl didelio vis dar sprogstančio nekilnojamojo turto burbulo.

Maži vietiniai bankai ir kredito įmonės yra labai pažeidžiamos nekilnojamojo turto kainų ir kol kas nesugebėjo pritaikyti savo turto prie realistiškų kainų.

Mariano Rajoyaus vyriausybės patvirtintas biudžetas dar labiau apsunkina padėtį. Numatyti išlaidų apkarpymai siekia 27 mlrd. eurų, o taip pat įvedami nauji mokesčiai. Be to, Ispanijos ekonomika šiais metais trauksis 1,7 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Spotlight“ specialisto Stepheno Pope'o , artimiausiu metu Ispanijai nepavyks sumažinti savo deficito nuo 5,3 proc. iki 3 proc.

„Ji skiriasi nuo Graikijos, nes krizė yra banko sektoriuje, bet mažindama išlaidas valstybė nesuteikia bankams ir nekilnojamojo turto rinkai galimybės atsitiesti“, - teigė jis.

Nedarbo lygiui augant, o NT rinkai griūnant, skolos didėja kas mėnesį.

Bankams pavyko išgyventi dėl ilgalaikio refinansavimo operacijų pinigų, kuriuos skyrė Europos centrinis bankas (ECB).

Dauguma tų pinigų buvo skirti išpirkti Ispanijos obligacijoms, tačiau daugiau grynųjų iš ECB nebus, o pati vyriausybė padėti savo bankams negalės.

REKLAMA

Vidutinių bankų ir kredito įmonių krizė paralyžuos ekonomiką ir ją sutrauks, dar labiau padidindama biudžeto deficitą.

S. Pope'as tiki, kad šiais metais Ispanija pripažins Europos Komisijai, kad negali įvykdyti deficito reikalavimų ir prašys arba pinigų iš ES fondų arba restruktūrizuoti jos skolas.

Rinkų reakcija

Praeitą savaitę stagnacijos galimybė Europoje blogai paveikė kapitalo ir prekių rinkas. Padėtį blogina ir kylančios naftos kainos.

S. Pope'as sako: „Didelės kompanijos, turinčios verslus ne tik Europoje, ypač Azijoje, laikysis gerai, tačiau vidutinėms regioninėms Europos įmonėms bus iš tiesų labai sunku.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų