REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuteistasis ir devyni bendrininkų kaltinami apgaule ištuštino 60 JAV bendrovių sąskaitas ir pasisavino beveik du milijonus litų.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apygardos teismas antradienį skyrė bausmę beisbolo klubo „Juodasis vikingas“ prezidentui Henrikui Kučinskui. Kadangi teisiamasis bendradarbiavo su teisėsaugininkais jam skirta vos vienerių metų realios laisvės atėmimo bausmė.

REKLAMA

Be to, H. Kučinskas ir bendrai privalės atlyginti beveik 1,5 milijono litų turtinės žalos. Kartu su H.Kučinsku bus teisiami dar devyni ne kartą teisti vyriškiai gavo panašias bausmes.

Šią aferą išnarplioję Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai sulaukė ir oficialios JAV ambasados Lietuvoje padėkos.

Tandemas su baltarusiu

Bylos duomenimis, H. Kučinskas ir Baltarusijos pilietis 33 metų Aleksandras Archipenka sugalvojo būdą, kaip išvilioti pinigus iš JAV bendrovių. Bylos duomenimis,  šis baltarusis turėjo bendrininkų JAV bankuose ir iš jų gaudavo įvairių šios šalies įmonių blankų, jų vadovų parašų pavyzdžius ir kitokius rekvizitus.

REKLAMA
REKLAMA

Tada faksu į Amerikos banką buvo siunčiami prašymai pervesti pinigus į sąskaitas Lietuvoje. Kad nekiltų įtarimo, įtariamieji prašydavo pervesti po 15 tūkstančių dolerių.

Norėdami pasiimti pinigus Lietuvoje, bendrininkai parūpino suklastotus pasus ir juos pateikus nusipirko kelių uždarųjų akcinių bendrovių kontrolinius akcijų paketus ir direktoriais įdarbino savo statytinius. Vėliau, pinigams atėjus į sąskaitą, lėšos buvo išgryninamos bankomatuose.

Teisiamieji pasirūpino ir savo saugumu, jie apsidraudė ir stebėjo, kada JAV bendrovės pastebės apgaulę. Tačiau apie įtartinas operacijas Lietuvos teisėsaugininkams pranešta tik po kelių mėnesių, kai lėšos jau siekė milijoną litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rūpinosi savo saugumu

Pastebėję, kad sąskaita užblokuota, sukčiai sunaikino visus šios įmonės dokumentus ir pradėjo rūpintis, kad kiti pinigai iš JAV bendrovių patektų į kitų su fiktyviais pasais nupirktų Lietuvos įmonių sąskaitas.

H. Kučinsku ir jo bendras susidomėjo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai. Jie sulaikė beisbolo klubo prezidentą, kai šis važiavo savo prabangiu S klasės „Mercedes“ automobiliu.

Paaiškėjo, jog fiktyvių bendrovių, kurias sukūrė aferistai,  sąskaitose buvo  beveik 120 tūkstančių dolerių ir 260 tūkstančių litų.

REKLAMA

Garsėjo kaip turtingas žmogus

H. Kučinskas Lietuvoje išgarsėjo po to, kai sumanė netoli Valakampių statyti beisbolo stadioną. Lietuvos beisbolo asociacija H.Kučinską  paskyrė atsakingu už statybas. Buvo planuojama pastatyti ne tik stadioną, bet ir 7 kotedžus, sporto mokyklą, viešbutį, kavinę, požeminius garažus.

Šį projektą H, Kučinskas aktyviai propagavo, jo nauda buvo įtikinęs net sostinės savivaldybės vadovus. Tačiau tada, kai H.Kučinsko sumanymams pasipriešino vietos gyventojų bendrija ir Žaliųjų judėjimas, projektų įgyvendinimas įstrigo.

Nuteistas H. Kučinskas  garsėjo kaip turtingas žmogus. Dažnai paprasti sportininkai eidavo pas jį pasiskolinti pinigų ir jis dažniausiai jiems padėdavo. Nors vyriškis  gyveno prabangiame bute sostinės Žvėryno rajone, važinėjo gerais automobiliais, savo vardu beveik jokio turto neturėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų